Fluitconcert in het Lotto Park: pover Anderlecht kan ook niet winnen tegen KV Kortrijk

  1. 36' - Doelpunt - Habib Guèye (0 - 1)
  2. 31' - Geel - Kevin Vandendriessche
  1. 84' - Verv. Marlos Moreno door Dylan Mbayo
  2. 84' - Verv. Habib Guèye door Rachid Alioui
  3. 77' - Verv. Majeed Ashimeru door Yari Verschaeren
  4. 71' - Geel - Trent Sainsbury
  5. 70' - Verv. Abdelkahar Kadri door Mathias Fixelles
  6. 62' - Verv. Christian Kouamé door Francis Amuzu
  7. 60' - Geel - Abdelkahar Kadri
  8. 60' - Rood - Benito Raman
  9. 52' - Geel - Habib Guèye
  10. 51' - Own goal - Trent Sainsbury (1 - 1)

  Weer geen overwinning voor Anderlecht. Tegen KV Kortrijk geraakte een teleurstellend paars-wit niet verder dan een gelijkspel. Gueye bracht de bezoekers op voorsprong, kort na rust dwong Magallán de 1-1 af. Door een domme rode kaart van Raman schoot Anderlecht vervolgens zichzelf in de voet. En zo bleef de welgekomen opsteker voor Vincent Kompany opnieuw uit. Na het laatste fluitsignaal weerklonk een oorverdovend fluitconcert.

  Anderlecht - Kortrijk kort samengevat

  • Sleutelmoment: Anderlecht begint verschroeiend aan de tweede helft met een resem kansen én de gelijkmaker, maar raakt de draad weer kwijt door de uitsluiting van Raman. De wedstrijd stevent vanaf dan af op een gelijkspel.
  • Man van de Match: De dribbels en trucs van Selemani dreven zijn bewakers vaak tot wanhoop. Met een schot tegen de hand van Van Crombrugge en eerder die van Michajlitsjenko (was dat geen strafschop?) kwam de man uit de Comoron twee keer dicht bij de beslissing.
  • Opvallend: "In youth we trust." Veel bleef er vanmiddag niet overeind van de paars-witte leuze. Geen enkele speler uit de eigen opleiding in Neerpede stond tegen KVK aan de aftrap. Dat was al van in februari 2012 geleden.

  Bekijk de goals uit Anderlecht - Kortrijk (1-1)

  Gueye kopt robuust Kortrijk naar 0-1

  Bij Anderlecht had Kompany de interlandbreak gebruikt om zijn opstelling bij te schaven. Hij stapte over naar een 4-3-3 en koos achterin voor Magallan, voor het eerst in de basis, en Michajlitsjenko als nieuwe namen. Hoger in het veld kwamen Ashimeru en Raman in de ploeg. Kortrijk-coach Belhocine verwelkomde dan weer aanvoerder D'Haene terug.

   

  De andere veldbezetting bracht niet meteen wervelend voetbal teweeg. Het was een gezapige beginfase, met Anderlecht dat de gedrilde organisatie van Kortrijk op geen enkel moment angst kon inboezemen. De wedstrijd speelde zich vooral af op het middenveld, met slechts sporadisch een kansje. Sainsbury werd gehinderd door ploegmaat Vandendriessche en aan de overkant mislukte een omhaal van Kouamé.

   

  De doorbraak kwam er heel onverwacht. Gueye sloop slim weg in de rug van Magallan en maakte er met een duikende overhoekse kopbal 0-1 van. Het Lotto Park slaakte een verveelde zucht bij de zoveelste tegenvaller. Het antwoord van paars-wit stelde teleur. Een afgeweken schot van Zirkzee was het enige angstige momentje voor KVK-doelman Ilic.

  Zowel Anderlecht en Kortrijk willen strafschop voor handspel

  Rode Raman remt Anderlechts offensief af

  Bij Anderlecht beseften ze dat het in de tweede helft beter moest. De thuisploeg kwam witheet uit de kleedkamer en al na een paar minuten had Sainsbury tegen zijn eigen lat getrapt en had Ilic de doorgebroken Raman van een doelpunt gehouden. De druk hield aan en leverde uiteindelijk de gelijkmaker op. Na mistasten van Ilic kopte Magallan met enige moeite raak.

   

  Erop en erover, hoopten de thuissupporters, maar het ritme van Anderlecht werd al snel gebroken. Raman liet zich vangen door het uitdagen van Selemani en maakte een agressieve beweging. Selemani ging als een zak aardappelen tegen de grond en na een tussenkomst van de VAR stuurde scheidsrechter Smet Raman naar de kleedkamer. Een domme, maar ook redelijk goedkope rode kaart. Het was niet de enige controversiële fase, want in beide rechthoeken vloog er nog een bal tegen een al dan niet uitgestoken arm.

   

  Pas in de slotfase kregen we weer wat doelgevaar te zien. In de laatste tien minuten was het Anderlecht dat met een solo van Zirkzee en een schuiver van Verschaeren aanspraak maakte op de zege. Pas in de toegevoegde tijd duwde Kortrijk met een mannetje meer harder door. Alioui en Mbayo counterden zich bijna naar de 1-2 en Van Crombrugge moest een geborstelde plaatsbal van Selemani uit de winkelhaak slaan.

   

  Anderlecht blijft ter plaatse trappelen in de stand. Door een zesde gelijkspel in acht wedstrijden (en een magere 9 op 24) komt paars-wit geen stap dichter bij de top vier.

  Kopstoot! Rode kaart voor Benito Raman

  Cullen: "We moeten winnen, zo simpel is het"

  Teleurstelling achteraf bij Josh Cullen. "Uiteraard ben ik ontgoocheld. We moeten wedstrijden winnen, zo simpel is het. De gevoelens die bij mij overheersen zijn ontgoocheling en frustratie."

   

  De rode kaart was vandaag het kantelpunt. "We maakten die goal, zaten opnieuw in de match en waren de betere ploeg. Ik heb het zelf niet gezien. Zoiets helpt natuurlijk niet, maar je wint en verliest als ploeg. Ook met tien man hadden we kansen en konden we hen tot vrij weinig beperken. We vonden gewoon die goal niet", verklaarde de Ierse middenvelder van Anderlecht.

   

  Hoe komt het dat paars-wit zo moeizaam aan zeges komt? "Ik wou dat ik daarop antwoord kon geven. Eén overwinning op acht is niet goed genoeg voor deze club. Als spelers moeten we onze verantwoordelijkheid nemen, hard blijven werken en volgende week die drie punten pakken."

  Sainsbury: "Je moet de balans bewaren"

  Trent Sainsbury hinkte op twee gedachten. "Als je ons voor de wedstrijd een punt had aangeboden, hadden we het genomen. Maar met die rode kaart hadden we misschien meer moeten rapen. Zij hadden natuurlijk ook een paar goede kansen. Al bij al is het een billijk punt."

   

  "Ik denk dat we aanvallend niet genoeg toonden om de wedstrijd echt te winnen", was de Australische verdediger eerlijk. "Maar Anderlecht heeft goede spelers en is altijd gevaarlijk. Je moet de balans bewaren. We zijn dit seizoen erg trots op onze verdediging. Vorig jaar was die wat slordig."

   

  Doelman Ilic zat er wel naast bij de 1-1. "Daar ga ik niks over zeggen. Hij heeft ons al vaak gered. Ik ga hem hiermee laten wegkomen", lachte Sainsbury. "That's part of life, part of football."

  Fase per fase

  1. tweede helft, minuut 97 match afgelopen
  2. tweede helft, minuut 96. Einde. Anderlecht kan voor de zevende keer in acht matchen niet winnen. Het blijft, mede door een uitsluiting, tegen de sterke organisatie van Kortrijk alweer op een gelijkspel steken. .
  3. tweede helft, minuut 93. Kortrijk lijkt nu pas te beseffen dat het hier echt nog kan winnen. Anderlecht zit op zijn tandvlees in deze extra tijd. .
  4. Zes minuten. Er wordt heel veel tijd bijgeteld! . tweede helft, minuut 91.
  5. Selemani op Van Crombrugge. Selemani draait een plaatsbal naar de verste winkelhaak. Bijna wordt de man uit de Comoren de matchwinnaar, maar Van Crombrugge zweeft de bal heerlijk uit zijn doel. . tweede helft, minuut 88.
  6. tweede helft, minuut 86. En nu weer Kortrijk op de tegenaanval. Mbayo en Alioui, allebei ook invallers, doen Van Crombrugge flink schrikken. .
  7. tweede helft, minuut 85. De tien van Anderlecht dicteren de wet in deze slotfase. Invaller Verschaeren dwingt Ilic tot een uitstekende redding. Zit de zege er dan toch nog in voor de thuisploeg? .
  8. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij KV Kortrijk, Dylan Mbayo erin, Marlos Moreno eruit
  9. tweede helft, minuut 84. Vervanging bij KV Kortrijk, Rachid Alioui erin, Habib Guèye eruit
  10. tweede helft, minuut 84. Een scherpe voorzet van Hoedt zoeft voorbij het doel. Als iemand hier zijn voet tegen kan zetten, staat het 2-1. .
  11. tweede helft, minuut 83. Dribbel van Zirkzee. Zirkzee glijdt eindelijk nog eens voorbij zijn mannetje. Hij komt zelfs schuin voor doel oog in oog met Ilic, maar besluit op de Kortrijkse doelman. .
  12. tweede helft, minuut 81. Je hoort steeds meer geroezemoes bij de fans. Peter Vandenbempt.
  13. tweede helft, minuut 80. Cullen staat achter het kanon. De pass van Gomez botst een beetje, dus heeft de Ier het lastig om die bal laag genoeg te houden. .
  14. tweede helft, minuut 78. KVK vindt vaker de vrije man. Moreno legt af naar Palaversa, maar die wordt afgeblokt. .
  15. tweede helft, minuut 77. Vervanging bij Anderlecht, Yari Verschaeren erin, Majeed Ashimeru eruit
  16. tweede helft, minuut 76. Poging van Vandendriessche. Vandendriessche heeft vanaf vandaag 250 wedstrijden in onze eerste klasse op zijn teller. Hij kan die mijlpaal vieren met een goaltje, maar mikt een leuke kans recht op Van Crombrugge. .
  17. tweede helft, minuut 74. Kortrijk heeft met een mannetje meer nog niet veel kunnen tonen. Het rekent vooral op de flitsen en trucs van Selemani. .
  18. tweede helft, minuut 71. Amuzu trapt een ingestudeerde vrije trap zonder enige overtuiging volledig mis. .
  19. Gele kaart voor Trent Sainsbury van KV Kortrijk tijdens tweede helft, minuut 71
  20. tweede helft, minuut 70. Vervanging bij KV Kortrijk, Mathias Fixelles erin, Abdelkahar Kadri eruit