In deze scenario's kroont Max Verstappen zich dit weekend tot wereldkampioen

  Houdt Max Verstappen zijn voorsprong vast tot het einde?

  Iedereen verwacht dat de titelstrijd in de Formule 1 tot het gaatje zal gaan, maar toch kan Max Verstappen zich in de voorlaatste race in Saudi-Arabië al tot wereldkampioen kronen. Maar dan heeft hij wat medewerking van Lewis Hamilton nodig.

  Na twee overwinningen op rij voor Lewis Hamilton in Brazilië en Qatar is de titelstrijd in de Formule 1 ongemeen spannend. Amper 8 punten scheiden koploper Max Verstappen van titelverdediger Hamilton. 

   

  In Saudi-Arabië en Abu Dhabi vallen nog maximaal 52 punten te verdienen. Het dubbeltje kan dus nog op beide kanten vallen. Toch zijn er al 4 scenario's waarbij Verstappen in de voorlaatste GP al zeker kan zijn van zijn eerste wereldtitel:

   

  • Als Max Verstappen wint in Saudi-Arabië mét de snelste wedstrijdronde en Lewis Hamilton eindigt 6e.

  • Als Max Verstappen wint in Saudi-Arabië en Lewis Hamilton eindigt 7e.

  • Als Max Verstappen 2e wordt in Saudi-Arabië mét de snelste wedstrijdronde en Lewis Hamilton eindigt 10e.

  • Als Max Verstappen 2e wordt in Saudi-Arabië en Lewis Hamilton eindigt buiten de punten.
   
  Maar Hamilton heeft zijn lot nog volledig in eigen handen. Met overwinningen in Saudi-Arabië en Abu Dhabi pakt de Brit hoe dan ook zijn historische 8e wereldtitel in de Formule 1.

  Onwaarschijnlijke scenario's?

  Na de motorwissel ligt het momentum alvast bij Lewis Hamilton. Dit weekend vindt hij in Saudi-Arabië alvast een circuit dat op maat van de Mercedessen gemaakt is.

   

  Aan de kust van Jeddah heeft parcoursbouwer Carsten Tilke het snelste stratencircuit ter wereld getekend. De Formule 1-rijders zullen met gemiddeld 250 km/u de Rode Zee voorbijrazen. Hamilton zal het gaspedaal van zijn laagvlieger nauwelijks hoeven te lossen. 

   

  Als Hamilton wint met de snelste wedstrijdronde in Jeddah en Verstappen eindigt als 2e, dan staan de twee titelrivalen helemaal gelijk met 369,5 punten. 

   

  En dan valt de beslissing in de slotrace in Abu Dhabi, waar de voorbije jaren de polesitter aan het langste eind trok. Net daarom heeft het Yas Marina-circuit een facelift gekregen. De bochten zijn minder hoekig geworden, wat meer inhaalmogelijkheden moet bieden. Spanning troef dus.

  Wat denken Verstappen en Hamilton zelf?

  • Verstappen: "We moeten gefocust blijven. Er staan nog twee races op de kalender en zoals je ziet, kan alles gebeuren. Alles is nog mogelijk. Het wordt een spannende strijd tot het einde. Dat houdt het interessant."

  • Hamilton: "De laatste twee weken waren fantastisch, maar er is geen tijd om te vieren. Het was belangrijk om de puntenkloof zo veel te dichten, maar Red Bull blijft snel. We hebben dus nog werk. Ik voel me positief en kijk uit naar de strijd."