Autoritaire Hamilton wint ook in Qatar en nadert tot op 8 punten van Verstappen

  Een ongenaakbare Lewis Hamilton heeft de overwinning meegegrist in de Grote Prijs van Qatar en hijgt zo nog iets nadrukkelijker in de nek van WK-leider Max Verstappen, die vrede moest nemen met de 2e stek. De kloof tussen de twee bedraagt 8 punten met nog 2 races te gaan.

  Bekijk een ruime samenvatting:

  Hamilton sluipt dichterbij in de WK-stand

  Max Verstappen kreeg zo'n anderhalf uur voor de start van de GP al een mentale tik: de Nederlander ontving een gridstraf van 5 plaatsen voor het negeren van een gele vlag in de kwalificaties en werd teruggezet van de 2e naar de 7e plaats. 

   

  Maar Verstappen zette zijn frustratie om in een pijlsnelle start. Van 7 schoof hij in geen tijd door naar 4 en dankzij de eerste DRS-momentjes was hij vliegensvlug de eerste achtervolger van Lewis Hamilton. 

   

  De Britse jager in de WK-stand zag echter slechts een wazige Red Bull in zijn achteruitkijkspiegel, want Hamilton bevestigde zijn suprematie van de kwalificaties ook in de race. 

   

  Bovendien stelde Mercedes de race van Hamilton, die dat met frisse tegenzin aanvaardde, af op de strategie van Verstappen. Een pitstop van de Nederlander werd meteen beantwoord door een visite van de Brit. 

   

  Een titanenduel kwam er dan ook niet, want Hamilton was heer en meester en Verstappen had die conclusies zelf ook gemaakt. 

   

  Enkel het puntje van de snelste ronde had nog wat animo te bieden: de tenoren speelden haasje-over met Verstappen uiteindelijk als snelheidsduivel. 

   

  En de rest? Zij stonden werkelijk niet op de foto. Met een éénstopper had Valtteri Bottas zijn ploegmaat nog een handje kunnen helpen, maar zijn gok bleek na een lekke band de verkeerde. 

   

  Fernando Alonso was de suprise van de dag als 3e man op het podium, voor het eerst sinds 2014.

  Alonso

  Lewis Hamilton waarschuwt: "Ik voel me fitter dan ooit"

  "Dit was wel vrij rechtdoorzee", reageerde Lewis Hamilton in de zandbak. "We hadden de punten nodig en mijn team heeft een solide prestatie neergezet. Ik zal eens kijken naar de heruitzending om te zien wat er achter mij gebeurd is."

   

  "Ik win nu 2 keer op een rij en dat is fijn na een heftig jaar. Ik ben echt tevreden met de wagen en ik voel me fitter dan ooit. Laat de volgende GP's maar komen."

   

  "Onze start was gelukkig goed en ik lag vrij snel als 2e", vulde Max Verstappen aan. "Het punt voor de snelste ronde is mooi, want het wordt lastig tot het einde. Maar dat maakt het ook zo boeiend."

   

  De grootste glimlach was van Fernando Alonso, die met zijn Alpine op het podium klom. "Ongelofelijk. We waren er al een paar keer dichtbij, maar eindelijk is het gelukt!"

  Hamilton en Verstappen na de race.

  De uitslag:

  GP F1 van Qatar

  1. 16 uur 27. Einde! Lewis Hamilton is heer en meester en wint de GP van Qatar. Hij verkleint zijn achterstand op Max Verstappen van 14 naar 8 punten. De Nederlander eindigt tweede en zet de snelste ronde neer. Fernando Alonso is verrassend derde. .
  2. 16 uur 25. Verstappen duikt nog eens de pits in. Hij zet alles op alles voor de snelste ronde, die voor een goed begrip voorlopig van hem is.  .
  3. 16 uur 24. VSC. We krijgen nog een virtual safety car. Voor Hamilton en een eventuele snelste ronde is dat natuurlijk nefast.  .
  4. 16 uur 23. Nog 3 rondjes. Verstappen aast op de snelste ronde. Doet Hamilton nog iets terug voor dat kleinood?  .
  5. 16 uur 20. Het regent nu nog bandproblemen in de achterhoede. Na Russell zit ook Latifi met troubles. We horen het hart van Alonso tot hier kloppen. .
  6. 16 uur 18. Nog 6 ronden. Alonso vecht voor elke meter en wordt voorlopig zeer knap 3e. De snelste ronde? Die is van Verstappen.  .
  7. 16 uur 17. Opgave Bottas. Voor Bottas gaat het van kwaad naar erger. Punten zaten er al niet meer in, maar de Fin geeft ook op. .
  8. 16 uur 14. Nog minder dan 10 ronden. Met Hamilton op 1 en Verstappen op 2 loopt de Brit al 7 punten in. Worden dat er 8 met de snelste ronde? .
  9. 16 uur 12. Het is een koers in de koers: de snelste ronde verandert om de paar minuten van eigenaar. Ook de strijd om de 3e plaats is spannend: Alonso, Norris, Ocon en Perez bikkelen.  .
  10. 16 uur 08. Als twee honden vechten om een been, dan staat ook Sergio Perez op. De Mexicaan gaat voor de snelste lap. Die onderscheiding levert dus één puntje op.  .
  11. 16 uur 05. Hamilton, bis. Mercedes neemt uiteraard geen risico's: Hamilton werkt zijn 2e pitstop af en zal onbedreigd naar de zege kunnen snellen. De snelste ronde is voorlopig nog altijd in zijn bezit.  .
  12. 16 uur 05. Box, box. Red Bull beweegt: Verstappen haalt nog eens verse banden op. We durven te voorspellen dat Mercedes heel snel zal communiceren met Hamilton.  .
  13. 16 uur 03. 41/57. We naderen het einde van deze Grand Prix. Dit zijn de posities: Hamilton, Verstappen, Perez, Alonso, Norris, Ocon, Stroll, Sainz, Leclerc en Vettel.  .
  14. 15 uur 58. Bottas is in principe geen probleem meer voor Verstappen. Hij kan straks nog pokeren met een extra stop om voor de snelste ronde te gaan. Daar zal hij zo lang mogelijk mee wachten, om Hamilton geen kans te geven om dat ook te doen.  .
  15. 15 uur 54. Bottas moet ook een nieuwe voorvleugel laten steken. Hij verliest veel tijd en plaatsen, wat ook nefast is voor de constructeurstitel. Hij heeft nog 22 ronden om iets recht te zetten.  .
  16. 15 uur 53.
  17. 15 uur 52. Lekke band voor Bottas! Daar gaat de mogelijke rol van Bottas: de Mercedes-Fin kampt met een lekke band, schuift richting het grind en is een gevaar op de weg. Zijn gok - erg lang wachten met zijn eerste stop - blijkt de verkeerde.  .
  18. 15 uur 51. 33/57. Op de tribunes amuseren ze zich, op het circuit is er niet al te veel spektakel. Hamilton zal voor het vervolg, ook al is dat wellicht met frisse tegenzin, gewoon doen wat Verstappen doet.  .
  19. 15 uur 48. Tussen Hamilton en Verstappen beweegt er amper iets: ze worden gescheiden door 7 seconden. Bottas komt ook niet meteen dichter en moet nog altijd de pits induiken.  .