Schotte zwaait bondscoach Pieters uit: "Hij roeide met de riemen die hij had"

  Het WK baanwielrennen was het laatste toernooi van Peter Pieters als bondscoach. Pieters wordt vermoedelijk opgevolgd door Kenny De Ketele, die er straks mee ophoudt als renner. Renaat Schotte vindt dat de Nederlander in moeilijke omstandigheden goed werk heeft geleverd. Hij pleit in De Tribune ook voor meer middelen voor het baanwielrennen.

  Peter Pieters was een dikke 10 jaar bondscoach van de Belgische pisteploeg, maar in zijn afscheidsinterview bij Sporza liet hij uitschijnen dat het hier vaak frustrerend werken was, vooral door het gebrek aan middelen.

   

  "Er zat ook een kink in de kabel in zijn relatie met de federatie. Dat kan gebeuren", zegt verslaggever Renaat Schotte in De Tribune.

   

  "Pieters had de ondankbare taak om met vrij beperkte middelen te moeten werken. Hij heeft geroeid met de riemen die hij had."

   

  "Hij was zeker een goeie bondscoach, behaalde een vijftal wereldtitels en talloze medailles. Natuurlijk had hij ook mindere momenten, maar welke coach heeft die niet?"

  Peter Pieters had de ondankbare taak om met beperkte middelen te moeten werken.

  Renaat Schotte in De Tribune

  "Baanwielrennen is ondergeschoven kindje van de wielersport in België"

  Volgens Renaat Schotte is het pijnpunt vooral dat België het baanwielrennen nog altijd stiefmoederlijk behandelt. "Het is hier het ondergeschoven kindje van de wielersport."

   

  "In België hebben we een enorme wielercultuur, maar op de piste tellen we eigenlijk niet mee. Weinig ploegen zien de piste als een opleiding waar je kampioenen kunt maken. Terwijl dat wel zo is. Het leverde Groot-Brittannië zelfs 2 Tourwinnaars op met Wiggins en Thomas."

   

  In België wordt ongeveer een miljoen euro in het baanwielrennen geïnvesteerd. "Een schijntje in vergelijking met de Britten, Duitsers of Australiërs."

   

  "Met dat ene miljoen halen we nu 6 medailles op het WK. Stel je voor dat je dat bedrag zou verdubbelen, hoeveel zou dat dan opleveren?"

  "Hesters gaat verschillende keren wereldkampioen worden"

  Met Tuur Dens (zilver in de scratch) en Jules Hesters (5e op de afvalling) lijkt de opvolging voor de afscheidnemende Kenny De Ketele verzekerd.

   

  "Vooral Hesters heeft mij gecharmeerd. De manier waarop hij complexloos die afvalling heeft gereden. Hij heeft dat onderdeel geweldig in de vingers. Ik durf het bijna niet zeggen omdat we dan te veel druk op zijn schouders leggen, maar hij gaat verschillende keren wereldkampioen worden."

  Download de podcast van De Tribune