"Dit is niet normaal": gouden Red Lions zien India alle hockey-awards kapen

  De Belgische hockeymannen zijn - gek genoeg - niet in de prijzen gevallen bij de FIH Hockey Stars Awards. India, goed voor brons in Tokio, was de slokop bij de stemming die ook bepaald wordt door de hockeyfans.

  Alexander Hendrickx en Arthur Van Doren moeten als beste speler Harmanpreet Singh laten voorgaan. Die haalt het met 52,11 punten voor Hendrickx (24,88), topschutter in Tokio, en Van Doren (12,84), winnaar van de trofee in 2017 en 2018. Singh volgt zichzelf op als laureaat van 2019 (in 2020 was er geen verkiezing door corona).

   

  Vincent Vanasch grijpt naast een vierde bekroning op rij als beste doelman. Die eer is weggelegd voor PR Sreejesh (58,34 ptn), die Vanasch (34,40) naar de tweede plaats verwijst. 

   

  Coach Shane McLeod moest eveneens tevreden zijn met de tweede plaats. De Nieuw-Zeelander, die in Tokio de nationale ploeg vaarwel zegde, eindigt met 40,74 punten achter de Australische trainer van India Graham Reid (50,93). De Rising Star gaat eveneens naar India, met Vivek Prasad.

   

  Ook bij de vrouwen is het India, nochtans pas vierde, dat de awards domineert met de beste speelster (Gurjit Kaur), beste doelvrouw (Savita), Rising Star (Sharmila Devi) en coach (de Nederlandse Sjoerd Marijne). Olympisch kampioen Nederland blijft met lege handen achter.

   

  Om de laureaten aan te duiden, werden de stemmen opgeteld van de nationale federaties (aanvoerders en coaches,  goed voor 50%), fans en spelers (25%) en de media (25%). 

   

  In totaal brachten 79 nationale bonden een stem uit (waarvan 19 van de 42 stemgerechtigde Europese federaties) en een recordaantal van bijna 300.000 supporters.

  Belgische reactie: "Het systeem van de stemming faalt"

  De uitslag van de awards is opmerkelijk: België blijft als olympisch kampioen met lege handen achter. Hockey Belgium neemt de procedure - met een zeer groot aandeel voor de hockeyfans - dan ook op de korrel.

   

  "We zijn zeer ontgoocheld. Een team dat goud wint op de Spelen en ondanks meerdere genomineerden geen prijs bemachtigt, onderstreept het falen van het stemsysteem. We zullen met de FIH samenwerken om een faire stemming in de toekomst te installeren."

   

  Op Instagram reageren meerdere Red Lions verontwaardigd, maar tegelijk ook niet echt verrast. "Dit is niet normaal", lezen we nog op de Twitter-pagina van de Lions. "De geloofwaardigheid van onze sport wordt ondermijnd. Jammer!"

  FIH verdedigt zich en verduidelijkt stemprocedure

  Na de controverse was de FIH er snel bij om zijn stembusslag te verduidelijken en goed te praten. 

   

  "We willen alle hoofdrolspelers - ploegen, spelers, coaches, fans en media - laten stemmen. De stem van de nationale aanvoerders en coaches weegt zwaarder door: 50 procent. Voor de fans en de media is dat elk 25 procent."

   

  "Alle winnaars kregen de meeste stemmen bij de afzonderlijke stemgerechtigden. Met andere woorden: zelfs als één of twee groepen zouden zijn weggelaten, dan zouden we nog altijd dezelfde winnaars gehad hebben."