Ga naar de inhoud

José De Cauwer schat de kansen van Thibau Nys in: "WK is andere koers, maar hij heeft geweldig wapen"

Thibau Nys is straks één van de (schaduw)favorieten op het WK voor beloften.

Zijn status is door één koers helemaal veranderd. Door een onverhoopte Europese titel 2 weken geleden bij de beloften kijkt iedereen vol verwachting naar Thibau Nys (18) op het WK. Analist José De Cauwer tempert en triggert: "Dit wordt een andere koers dan het EK, maar Thibau hééft iets."

Begin 2021 droomde Thibau Nys van een wereldtitel in eigen land.

 

Op het WK veldrijden in Oostende, weet u wel.

De ontgoocheling was dan ook enorm toen hij niet in de definitieve selectie opgenomen werd.

Maar in het leven kunnen de dingen soms raar lopen. 8 maanden later krijgt Nys zowaar alsnog een kans op een regenboogtrui voor eigen volk. Tijdens het WK op de weg voor beloften in Leuven.


Het jonge talent dwong de voorbije maanden zijn plek af met enkele knappe prestaties in koersen met een bescheiden deelnemersveld. Maar dan volgde plots een zege die de hele wielerwereld zag: op het EK in Trento.

 

"Ik heb hem toen echt gevolgd met argusogen", vertelt analist José De Cauwer. "Zijn stijl in mij proberen op te nemen: met welke helm hij reed, met welke fiets, om niet mis te zijn tussen de Belgen. Toen Ayuso of Vandenabeele reed, dacht ik: ai, hij gaat breken. In de laatste ronde kwam hij op een of andere manier nog net aanhaken."

 

"In de sprint liet hij zich wel nog een beetje wegzetten, wat ik niet verwacht had. Maar hij vond dan toch nog de juiste lijn om tussen die mannen te schaatsen en won hij met de vingers in de neus."

Parcours platgetraind

Het maakt dat Thibau Nys straks als één van de favorieten aan de start staat in Leuven. Al beschikt de Belgische ploeg met Florian Vermeersch en Arnaud De Lie over nog enkele sterke pionnen. Papa Sven vertelde eerder deze week ook dat zijn zoon er geen probleem mee zou hebben om zich in een dienende rol te schikken. Thibau ziet zichzelf niet als top- maar als schaduwfavoriet.

Het WK zal moeilijker te controleren zijn dan de koers in Trento.

José De Cauwer

Maar toch verwacht De Cauwer iets van Nys. Te meer omdat hij het parcours als zijn broekzak kent. "Misschien is Leuven nog iets meer op zijn lijf geschreven, omdat de hellingen korter zijn. Daar komt wel bij dat het volgens mij qua koers misschien lastiger zal zijn."

 

"Waarom? Op het EK had je 1 klim en 1 afdaling, dus met heel veel recuperatiestukken", gaat De Cauwer verder. "Hij wist perfect waar hij daar moest zitten. Leuven zal meer koers zijn door de opeenvolging van de hellingen en de kortere recuperatiestukken. Ach, Thibau heeft dat parcours ondertussen ook platgetraind, denk ik."

De Cauwer maakt evenwel enkele bedenkingen: "De vraag is: gaat hij op die leeftijd dat gewicht van de koers - toch een andere dan het EK - kunnen dragen? In Trento bleven er ook maar een paar over en dat waren geen pannenkoeken."


"Ayuso en Vandenabeele reden zichzelf voorbij, hij bleef over, dan kun je alleen maar chapeau zeggen. Ik denk dat Leuven een andere koers is: er zijn zoveel mogelijkheden om aan te vallen en iets te proberen, die je in Trento niet had. Dat maakt dat de koers moeilijker te controleren zal zijn."

Het effect van het EK

Wat ook in het nadeel van Nys kan spelen, is juist zijn uitschieter op het EK. De Cauwer: "Het verhaal van: "We kenden hem niet", is voorbij. A. Hij is Europees kampioen geworden en B. Hij is de zoon van Sven Nys. Je hoeft geen veldrijder te zijn om Sven Nys te kennen."

Het mag nu wel duidelijk zijn dat Thibau heel wat goeie genen heeft meegekregen van papa Sven. "Hij hééft iets", ziet ook De Cauwer. "Thibau bezit een geweldig wapen met zijn sprint, hij is echt rap. Bovendien heeft hij een geweldige neus voor de koers. Ik heb niemand met meer economie Europees kampioen zien worden dan dat Thibau Nys daar in Trento gedaan heeft."

Thibau heeft iets: hij is echt rap en heeft een geweldige neus voor de koers.

José De Cauwer

Maar makkelijk wordt het straks dus allerminst voor Nys om wereldkampioen te worden. Hoe zou ex-bondscoach De Cauwer het aanpakken als Belgische ploeg? "Ik zou hem gewoon achter de hand houden, meerijden, eten en drinken. Komt er op het eind nog een samenvloeiing, van 10 à 20 man: oké, dan trek je de kaart van Thibau."

 

"Maar om 3 keer mee te koersen en dan te zeggen: "Jij bent onze sprinter", daar gebruik je geen sprinter voor. Als een sprinter een koers wil winnen, is het in de sprint, hé."

Eerste Belgische wereldkampioen bij de beloften?

Ons land heeft straks heel wat ijzers in het vuur om de wereldtitel binnen te halen. Dat zou een primeur zijn sinds de invoering van het WK voor beloften in 1996.

 

België pakte tot dusver twee keer zilver. In 2018 met de betreurde Bjorg Lambrecht en in 2003 met Johan Vansummeren. Die laatste verwacht wel iets van Thibau Nys.

 

"Ik verwacht hem in de finale", aldus Vansummeren. "Met zijn sprint zit er dan zeker iets in. Bovendien lijkt Thibau me echt een coole kikker. Voor kampioenschappen heb je dat nodig, die zelfzekerheid. Wellicht heeft hij veel opgestoken door van kindsbeen met zijn vader mee te gaan naar de grote crossen."

winnaars WK wielrennen 2021
zondag 19/09 tijdrit elite mannen Knokke-Heist - Brugge Filippo Ganna (Ita)
maandag 20/09 tijdrit beloften mannen Knokke-Heist - Brugge
Johan Price Pejtersen (Den)
maandag 20/09 tijdrit elite vrouwen Knokke-Heist - Brugge
Ellen van Dijk (Ned)
dinsdag 21/09 tijdrit junioren vrouwen Knokke-Heist - Brugge
Alena Ivantsjenko (Rus)
dinsdag 21/09 tijdrit junioren mannen Knokke-Heist - Brugge
Gustav Wang (Den)
woensdag 22/09 gemengde ploegentijdrit Knokke-Heist - Brugge
Duitsland
vrijdag 24/09 wegrit junioren mannen Leuven-Leuven Per Strand Hagenes (Noo)
vrijdag 24/09 wegrit beloften mannen Antwerpen - Leuven Filippo Baroncini (Ita)
zaterdag 25/09 wegrit junioren vrouwen Leuven - Leuven Zoe Backstedt (GBr)
zaterdag 25/09 wegrit elite vrouwen Antwerpen - Leuven Elisa Balsamo (Ita)
zondag 26/09 wegrit elite mannen Antwerpen - Leuven Julian Alaphilippe (Fra)