Italiaan Baroncini neemt wraak voor EK, Thibau Nys sprint naar 6e WK-plek

WK wielrennen beloften: wegrit
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 160.9 km
location 13:25: Antwerpen - 17:32: Leuven
trophy Filippo Baroncini
einde
startfinish
0306090120160.9

  Filippo Baroncini is wereldkampioen bij de beloften. De 21-jarige Italiaan sprong na een loodzware race in de slotronde weg op de Wijnpers. In de pelotonspurt om zilver won de Eritreeër Biniam Girmay voor de Nederlander Olav Kooij. Thibau Nys eindigde na een perfecte koers op de zesde plaats in Leuven. Op het EK 2 weken geleden verwees Nys Baroncini naar de tweede plek.

  Bekijk de ontknoping:

  Belgen missen cruciale ontsnapping en zitten in het defensief

  Het scenario dat de Belgische profs zondag willen vermijden viel op de kop van de Belgische beloften. 

   

  Na een lange, maar hectische aanloop met de nodige valpartijen barstte de koers op 40 kilometer van de finish bij het afronden van het Flandrien Circuit los. 

   

  Onze beloften bleven niet gespaard van pech en hadden te snel afscheid moeten nemen van de gevallen Arnaud De Lie en Lennert Van Eetvelt, maar lieten zich bij de geboorte van een zeer riskante vluchtersgroep ringeloren.

   

  Florian Vermeersch leek nochtans een toeschouwer op de eerste rij, maar pikte niet aan toen een elftal met klinkende namen richting de finale trok. 

   

  De Belgen hielden het verschil speelbaar en moesten rekenen op gepoker bij de aanvallers. 

  De Belgen laten zich verrassen op 40 kilometer van de finish:

  Baroncini timet perfect, Nys sprint naar ereplaats

  Zo geschiedde en dat gedrag lokte Mauro Schmid uit zijn kot. De Zwitserse ritwinnaar van de Giro was de enige prooi van de jagers bij het ingaan van de laatste ronde, maar kwam zichzelf tegen op de Leuvense hellingen. 

   

  Op zo'n 5 kilometer van de finish nam Filippo Baroncini gezwind over. De Italiaan, op het EK geklopt door Thibau Nys in de sprint, had het juiste moment gekozen, keek niet om en stoomde na een minitijdrit onhoudbaar naar de regenboogtrui.

   

  Biniam Girmay zette Eritrea op de kaart met zilver, Olav Kooij pakte brons. Thibau Nys sprintte naar een 6e plaats. 

   

  Als 18-jarige heeft hij zichzelf niets te verwijten: de Europese kampioen speelde verstoppertje, gokte terecht op zijn sprint en mag met deze ereplaats niet jammeren na een nagenoeg foutloos WK.

   

  Ook de Belgische ploeg heeft er alles aan gedaan om het sprintijzer in poleposition naar de Geldenaaksevest te piloteren, maar Dame Fortuna koos niet voor het Belgische kamp vandaag.

   

  En de belangrijkste lessen na de twee koersen van vandaag? Als er niet gekoerst wordt in Overijse, dan geraak je de sprinters moeilijk kwijt in Leuven. Maar één verschroeiende versnelling op de Wijnpers kan wel voldoende zijn om iedereen af te drogen. 

  Aanval Baroncini: "Hét kanon bij de Italianen, geloof me"

  "Het ging allemaal perfect"

  "Het is een droom", opende Filippo Baroncini, volgend seizoen prof bij Trek-Segafredo, zijn bescheiden reactie. "Ik vind er geen woorden voor." 

   

  "De hele dag was heel stressvol. Deze overwinning is een droom die uitkomt. Het ging allemaal perfect voor mij en het team."

   

  "We vielen in de finale aan en die hadden we voor de race gepland. Het ging allemaal goed. Ik heb er geen woorden voor. Ik dacht alleen maar: “go, go, go” tot de finale."

  Arnaud De Lie barst in tranen uit na valpartij

  Van Eetvelt komt ten val, samen met Waerenskjold: "Wat is dat hier allemaal?"

  Rituitslag WK wegrit beloften
  naamploegresultaat
  1Filippo Baroncini160,9 km in 3u37'36"
  2Biniam Girmayop 2"
  3Olav Kooijz.t.
  4Michele Gazzoli
  5Lewis Askey
  6Thibau Nys
  7Luca Colnaghi
  8Paul Penhoet
  9Vinicius Rangel Costa (Bra)
  10Luke Lamperti

  Fase per fase

  1. 17 uur 32. Een 6e plaats voor een 18-jarige: zeer knap! Thibau Nys heeft nagenoeg de perfecte koers gereden. . Michel Wuyts .
  2. 17 uur 31. 1. Filippo Baroncini (Ita) 2. Biniam Girmay (Eri) 3. Olav Kooij (Ned) 6. Thibau Nys .
  3. 17 uur 30. Baroncini is wereldkampioen! Filippo Baroncini gelooft het zelf niet, maar hij mag de regenboogtrui om zijn schouders hangen. Na een solo van ruim 5 kilometer is hij de keizer van Leuven. Nys sprint niet naar een medaille. .
  4. Laatste km. Nog 1.000 meter. Filippo Baroncini was gefrustreerd na het zilver in Trento. Het zal nu goud worden. Zo blijft de wereldtitel in Italië. . 17 uur 29.
  5. 17 uur 29. Nys zakt een beetje dieper weg, maar in de sprint kan het nog goedkomen. Weliswaar voor zilver, want de Italianen controleren en Baroncini lijkt weg.  .
  6. Er zit nog snee op! Daar is de Sint-Antoniusberg, de laatste hindernis. Als Baroncini niet instort, dan is het bingo voor de Squadra.  . 17 uur 28.
  7. 17 uur 27.
  8. 17 uur 27. Met de laatste restjes energie probeert Vermeersch het verschil nog speelbaar te houden. Maar de Italiaan is een taaie klant.  .
  9. 17 uur 26. Baroncini werd vorige week ook 4e in de Coppa Sabatini na onder meer Valgren en Colbrelli. Dit is een kanjer, de toekomstige prof bij Trek-Segafredo.  .
  10. 17 uur 25. Baroncini, rugnummer 1, werd in Trento in de sprint geklopt door Nys. Hij kiest nu eieren voor zijn geld en gaat voor een solo van 5 kilometer. .
  11. 17 uur 24. Het zijn nu de absolute kanonnen die zich roeren. Baroncini trekt op en dan kraakt het bij iedereen in alle voegen.  .
  12. 17 uur 24. We rijden nog altijd met een dikke medaillekans rond. . Michel Wuyts .
  13. Wijnpers. Op de Wijnpers komt Schmid zichzelf tegen. Hij wordt overvleugeld door een van de Luxemburgers, Kluckers. Maar daar zijn ook de Azzurri in het peloton.  . 17 uur 23.
  14. 17 uur 22. Je moet het Schmid nageven: de Zwitser, winnaar van de Strade-rit in de Giro, verachtert niet. Het verschil blijft status quo.  .
  15. 17 uur 20. Nog 8 kilometer en we hebben nog 3 hellingen. Nys zit in het wiel van Vermeersch.  .
  16. 17 uur 19. Het is nu één tegen allen. Traag, maar gestaag vlammen de Nederlanders het gat dicht. Nog 12 seconden. .
  17. 17 uur 17. Nog 10 kilometer. Mauro Schmid is nog lang niet thuis. De dreiging komt uit alle hoeken.  .
  18. 17 uur 15. Nederland lijkt de sleutel in handen te hebben, maar de achtervolgers zijn nog altijd niet ingerekend. Hoole probeert hen te neutraliseren en wil zijn makkers zo snel mogelijk laten aansluiten.  .
  19. 17 uur 14. Alles ligt op een zakdoek! José De Cauwer.
  20. 17 uur 13. Het was te voorspellen: Nederland verandert het geweer van schouder en begint mee te jagen nu de Zwitser Schmid soleert. Hij rijdt niet zo ver weg. .