Tijdritfavoriet Filippo Ganna: "Ik zal zondag vechten tot de laatste meter"

  Ganna wil zijn wereldtitel in de tijdrit zondag verlengen.

  Filippo Ganna knalde vorig jaar in Imola voor eigen volk naar de wereldtitel in de tijdrit. De Italiaan wil zondag op Vlaamse wegen zijn titel graag verlengen: "Het is al een lang seizoen geweest, maar ik wil zondag nog eens alles geven."

  Filippo Ganna heeft er al een bedrijvig 2021 opzitten. Sinds de Ster van Bessèges begin februari heeft het Italiaanse tijdritkanon van Ineos intussen 63 koersdagen op de teller. Ter vergelijking: Wout van Aert werkte maar 46 wedstrijddagen af.

   

  "Het seizoen was al vrij lang en veeleisend", vertelde Ganna vrijdag. "Ik reed al heel wat wedstrijden en ik zit ook al met het WK op de piste eind oktober in mijn hoofd." 

   

  Maar eerst ligt de focus op de WK-tijdrit in Vlaanderen, komende zondag. Hij wil er zijn titel verlengen die hij vorig jaar in Imola veroverde. "Ik wil zondag nog eens alles geven", vertelde hij vrijdag. "Ik zal vechten tot de laatste meter voor het goud. Ik wil mijn titel graag verlengen."

  Op het EK in Trento werd Ganna (r) tweede achter Stefan Küng (l).

  "Het wordt anders dan het EK in Trento"

  Het parcours aan de Belgische kust verkende Ganna nog niet, maar hij bekeek het wel al online. "Het zal anders worden dan het EK in Trento", weet de Italiaan, die op dat EK zilver pakte in de individuele tijdrit. "Misschien ook iets minder snel omdat het eerste deel me iets technischer lijkt dan de omloop in Italië."   

   

  Het EK in Trento telde amper 22 kilometer, op het WK zondag wacht met 43 kilometer zowat het dubbele. "De afstand moet me niet afschrikken, ik werkte eerder al met succes lange tijdritten af. Je moet een goed tempoplan opstellen en dat tempo aanhouden. De verkenning zal veel duidelijk maken."   

  Details maken het verschil, het zal slechts om seconden draaien.

  Filippo Ganna

  Ganna beseft dat het zondag van details zal afhangen. "De verschillen tussen de kanshebbers zijn niet groot. Kijk naar de Olympische Spelen. Primoz Roglic won er met overmacht, maar het verschil tussen plek twee en vijf bedroeg slechts vijf seconden. Details maken het verschil, het zal slechts om seconden draaien."   


  Het hele podium van de Spelen in Tokio laat de WK-tijdrit dit jaar links liggen: zowel Roglic, Dumoulin als Dennis zal er zondag niet bij zijn. Naast de Italiaan is de favorietenrol weggelegd voor Europees kampioen Stefan Küng en de twee Belgen aan de start, Wout van Aert en Remco Evenepoel.

  Lees ook: