Ga naar de inhoud

Stig Broeckx fietst mee in toertocht: "Ongelofelijk wat een veerkracht"

Stig Broeckx deed mee aan de Hel van de Kempen om aandacht te vragen voor het HersenStrijd Fonds.

Stig Broeckx heeft een nieuwe stap gezet in zijn revalidatie na zijn val in de Ronde van België in 2016, waarbij hij een zwaar hersenletsel opliep. De ex-profrenner van Lotto-Soudal toonde zich de voorbije jaren een toonbeeld van levensvreugde en doorzettingsvermogen. Gisteren reed hij voor het eerst 30 km op een koersfiets tijdens de toertocht Hel van de Kempen in Dessel.

Met zijn tocht vraagt Broeckx aandacht voor het HersenStrijd Fonds van de Nederlandse neuroloog-intensivist Marcel Aries, die verbonden is aan het universitair ziekenhuis van Maastricht en in ons land nauw samenwerkt met Geert Meyfroidt van de KU Leuven.

 

HersenStrijd steunt onderzoek naar innovatieve behandelingen van (ernstig) hersenletsel. Die zijn absoluut nodig, want met de huidige aanpak houden te veel patiënten alsnog blijven letsel over, stelt Aries.

 

Met de opbrengst van de tocht zal het fonds een nieuwe bewakingsmonitor uittesten waarmee artsen het zuurstofgehalte en de activiteit in de hersenen van comapatiënten beter in de gaten kunnen houden. Zo kunnen ze beter bijsturen en zorgen voor een beter herstel van een hersenletsel.

 

Aries gaf kort wat uitleg bij het event met Broeckx: "Ik heb onlangs zelf mogen aanschouwen hoe dit fietsen verloopt en 20 km is nog een megaklus voor hem met enorme concentratie, valpartijen, vermoeidheid en pijnen. En toch gaat hij er vol voor om die 30 km te volbrengen."

 

"Zelf denk ik dat dit niet enkel een mooi beeld van de sportman Stig Broeckx laat zien, maar ook de totaal andere revalidatie die bij ernstig hersenletsel hoort. De kleine stapjes en tegenslagen zijn totaal anders als de forse spierblessures (zoals bij Wout van Aert) of botbreuken (Remco Evenepoel) die renners kunnen hebben."

Tankink: "Nog meer onder de indruk"

Ex-coureur Bram Tankink reed gisteren mee in het spoor van vader en zoon Broeckx en deed zijn hoed af voor Stig: "Het is ongelooflijk wat een veerkracht en doorzettingsvermogen deze jongen heeft. Ik was al onder de indruk, maar na vandaag nog meer."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.