Ga naar de inhoud

Gezien in De Stig: "Alles komt goed, het leven is mooi"

Op het einde van de documentaire die zijn beklijvende revalidatie vertelt, maakt Stig Broeckx een selfie op de plaats van het onheil.

Gisteren heeft Eén de docufilm De Stig uitgezonden, het beklijvende verhaal van de revalidatie van profrenner Stig Broeckx. Na een zware val in de Ronde van België in 2016 lag hij maanden in een diep coma. Er was nog weinig hoop, maar Stig ontwaakte. Hij moest alles weer leren, maar Stig deed het. Zo is hij uitgegroeid tot een inspiratiebron voor velen. Wij  bundelden 3 opvallende fragmenten.

Stig wandelt zijn marathon van 4 kilometer: "Hier heb je hard voor gewerkt!"

Stig "Zeg nooit nooit" Broeckx zou wellicht nooit meer kunnen praten, stappen, laat staan fietsen. Vandaag doet hij dat allemaal. Hij moest weer van nul beginnen, maar hij doet dat met een ijzeren wilskracht.


Op 19 mei 2018 organiseert het revalidatiecentrum in Overpelt, waar Stig verblijft, de RevaRun. Broeckx, die in een rolstoel naar de start komt, kiest voor de 4 kilometer. Stap voor stap, heel traag en samen met zijn moeder en vader doet hij er uren over, maar hij geeft niet op en haalt de finish. "Pijn is fijn, dat is zijn uitdrukking. En dat was vroeger ook zo. Hij ging altijd over de limiet", vertelt zijn pa.

Voor het eerst opnieuw op een koersfiets: "Ho jong, ben je al weg?"

Boven alles wilde Stig weer kunnen fietsen. Op dag 999 na zijn val trekt hij thuis op de boerderij van zijn ouders zijn koersplunje aan. Zijn vader heeft alle voertuigen/fietsen waarmee zijn zoon al reed, uitgestald. Stig kiest vandaag voor de koersfiets. Terwijl zijn vader nog tips geeft, gaat Stig er al vandoor. "Dat is niet normaal, hè", roept zijn moeder de 2 achterna.

Terug naar plaats van onheil: "Uiteindelijk komt alles goed"

Op dag 1272 rijdt documentairemaker Eric Goens met Broeckx naar de plek des onheils in Jalhay, de Hoge Venen. Waar het fietspad stopte langs de dalende weg, vielen op 28 mei 2016 2 motards vlak voor het peloton, waarna een 20-tal renners tegen de vlakte ging. "Amai, ik ben ver geschoven", stelt Broeckx vast.

 

Goens wordt er stil van: "Hier is je leven veranderd." Maar Broeckx klinkt heel optimistisch: "Alles komt goed", is zijn boodschap. "Het leven is zo mooi. Wat gebeurd is, is gebeurd. Vecht terug." Waarop hij een selfie neemt met zijn duim in de lucht.