Ga naar de inhoud

'Zeg nooit nooit', het boek van Stig Broeckx: "Inspireren is niet vanzelfsprekend"

Stig Broeckx signeert meteen enkele van zijn boeken.

Op 3 maart verschijnt het boek "Zeg nooit nooit" van Stig Broeckx en Thijs Delrue over het herstel van de wielrenner na zijn vreselijke val. "Dit moest een genuanceerd verhaal worden, uiteraard met een positieve boodschap."

Het verhaal van Stig Broeckx is bekend. Na een vreselijke val op 28 mei 2016, belandt de wielrenner in een diepe coma. Zijn ouders krijgen te horen dat hij wellicht nooit meer wakker zal worden, nooit meer zal praten, nooit meer zal stappen en nooit meer zal fietsen. Maar 'nooit' staat niet in het woordenboek van Stig.

 

"Het was Stigs idee om een boek te schrijven", zegt Thijs Delrue, die het verhaal heeft opgetekend. "Sinds zijn onwaarschijnlijke revalidatie in de media was belicht, werd hij voortdurend aangesproken door lotgenoten en andere mensen. Dat inspireerde hemzelf om zijn grenzen te blijven verleggen, maar het deed hem ook beseffen dat hij andere mensen kon inspireren met zijn positivisme en wilskracht."

 

Het verhaal van Stig lijkt zichzelf te schrijven, maar dat was toch niet het geval. "Inspireren is niet vanzelfsprekend. Een eendimensionaal heroïsch verhaal over zijn wonderbaarlijke herstel zou ongetwijfeld veel mensen aanmoedigen, maar de grens met ontmoedigen kan heel dun zijn."

 

"Niet iedereen heeft de aangeboren gave om zelfs in de zwaarste tegenslagen het positieve te blijven zoeken. Niet iedereen heeft een verleden als topsporter, waarin discipline en doorzettingsvermogen dagelijkse kost zijn. En niet iedereen wordt omringd door zo’n onwaarschijnlijk warme familie en vrienden als Stig."

"Soms is het pijnlijk confronterend, maar de hoop komt altijd boven"

En dus werd het boek toch een beetje een zoektocht. "Het laatste wat ik wilde was de boodschap brengen dat ‘als je iets hard genoeg wilt, het ook kan lukken’. Zo simpel is het niet", legt Delrue uit.

 

"Als we met het boek wilden inspireren, moest het ook gaan over de opdoffers, over het fysieke en mentale afzien, over de twijfels en frustraties. Niet alleen bij Stig zelf, want hij heeft de meest cruciale maanden na zijn val niet eens bewust meegemaakt, maar ook bij zijn omgeving, en dan vooral bij zijn ouders."

 

"Soms zijn de getuigenissen – ook van ex-ploegmaats – pijnlijk confronterend, soms ontroerend, maar uiteindelijk drijft de hoop altijd boven. Zo is het boek een genuanceerd verhaal geworden met een positieve boodschap. En een oproep aan de medische wereld, ook geformuleerd door neuroloog Steven Laureys, om comapatiënten niet te snel af te schrijven. Daar is Stig het beste bewijs van."

Stig Broeckx krijgt voor het eerst zijn boek te zien: "Keimooi"

Het boek komt volgende week dinsdag uit bij uitgeverij Van Halewyck. Dankzij de uitgeverij en Sporza kun je dan ook een gehandtekend exemplaar winnen.

Vorig jaar was Stig Broeckx op bezoek in de Tour