Emma Raducanu: "Ik ben het bewijs dat iedere speelster grandslamtitel kan winnen"

  Emma Raducanu bedankte New York en de toeschouwers voor de steun de voorbije 2 weken.

  Emma Raducanu heeft in amper haar 2e grandslamtoernooi en op 18-jarige leeftijd een ongezien meesterschap getoond de voorbije 2 weken in New York. Vanuit de kwalificaties stoomde de Britse zonder setverlies door naar  winst van de US Open: "Ik heb getoond dat alle speelsters op de tabel kans maken om te winnen", straalde ze na de tienerfinale tegen Leylah Fernandez.

  Raducanu verraste zichzelf en vriend en vijand, al had ze op Wimbledon al getoond wat ze in haar mars had. Ze moest er in de 1/8e finale opgeven, omdat de stress en impact van het moment haar te veel werden. Daaruit wou ze leren én dat heeft ze gedaan.

   

  Voor 23.000 enthousiaste Amerikaanse fans tapte ze gisteravond uit haar gekende vaatje. Met krachtige groundstrokes dicteerde ze het spel, ze acteerde alsof ze al jaren op het hoogste niveau speelt.

   

  Ze staat nochtans maar 150e op de wereldranking en kwam vanuit de kwalificaties tot in de finale, dat is een grandslamprimeur. "De toekomst van het vrouwentennis is geweldig, net als de breedte. Ik heb aangetoond dat alle speelsters op de tabel kans hebben om te winnen", zei de kersverse topper.

  "Bedankt New York, vanaf de eerste kwalificatiewedstrijd heb ik me thuis gevoeld. Jullie hebben me door de moeilijke momenten heen gesleept."

  "Hopelijk hebben Leylah en ik een goede prestatie geleverd", zei ze met enige twijfel in haar stem, kort nadat ze de partij op haar derde wedstrijdpunt had afgemaakt met een ace en ze enkele breakpunten had moeten wegwerken.

  "Leylah blijft altijd vechten en ik wist dat ik diep moest gaan. In het laatste game bad ik dat ik geen dubbele fout zou slaan. Ik moest in het moment blijven en me focussen."

  Fernandez: "Hopelijk even veerkrachtig als New York"

   In 1977 was Virginia Wade de laatste Britse die een grandslamtoernooi wist te winnen. 44 jaar geleden schreef zij Wimbledon op haar naam. Wade - 77 jaar oud inmiddels - was ook aanwezig in New York, evenals Tim Henman (47), viervoudig halvefinalist op Wimbledon.

   

  "Het betekent zoveel voor me om in hun voetsporen te treden en dat ze hier waren. Zij hebben me het geloof gegeven dat ik het kon doen."

  Fernandez, die als nummer 73 ook verrassend maar verdiend de finale haalde, stond tijdens de prijzenceremonie stil bij de bijzondere dag voor de stad New York. Precies twintig jaar geleden werd de stad getroffen door terroristische aanslagen. "Ik hoop dat ik in mijn loopbaan net zo veerkrachtig kan zijn als de stad New York", sprak de Canadese emotioneel, waarna ze luid applaus ontving.

  Lees ook: