Gilbert is wél op het EK: "Begrijp niet goed dat ik nu wel wegkapitein mag zijn"

  Philippe Gilbert in gesprek met Stan Dewulf voor de verkenning van het parcours.

  Philippe Gilbert (38) is er niet bij op het WK wielrennen later deze maand, maar wel op het EK in Trento. "Ik hoop hier mijn rol te kunnen spelen", zegt hij een dag voor de wedstrijd. Dat hij in Italië de rol van wegkapitein krijgt, wil hij niet gezegd hebben. "Jullie (de pers, red.) weten blijkbaar meer dan ik."

  "Kans bestaat dat groep vooruit blijft na eerste lus"

  Gilbert kwam later toe in Noord-Italië en schrapte daardoor het eerste persmoment samen met Dylan Teuns. Na een verkenning met de nationale ploeg stelde Gilbert gisteren wel vast dat het parcours "lastiger is dan verwacht". 

   

  "Vooral de eerste lus is zwaar, met enkele klimmetjes met zeer steile passages. Er volgt ook een technische afdaling van zo'n 10 kilometer. Als zich in dat eerste deel een groepje afscheidt, wordt het moeilijk om de dingen te controleren. De kans bestaat dat die groep vooruit blijft. Je moet dus zeer alert koersen van bij de start, want met slechts 180 kilometer is het een korte omloop."

   

  Gilbert moet in Trento de ideale ploegmaat zijn voor kopman Remco Evenepoel. "Hij moet hem kalm houden, behoeden voor fouten en dergelijke meer. Neen, dat was minder nodig voor het WK. Wout van Aert weet wat winnen is", zei bondscoach Sven Vanthourenhout.

   

  Gilbert zelf viel uit de lucht. "Ben ik een soort van wegkapitein? Moet ik Remco bijstaan? Jullie weten blijkbaar al meer dan ik. Voor het WK werd me verteld dat, uit respect voor mijn palmares, ik geen plaats had op het WK om dat soort werk op te knappen. Nu moet ik dat hier plots wel doen op het EK? Dat begrijp ik niet zo goed, maar goed de tactische bespreking volgt nog."

  Vooral de eerste lus is zwaar, met enkele klimmetjes met zeer steile passages. 

  Philippe Gilbert

  "De renners op Merida-fietsen zijn de favorieten"

  Heeft Gilbert dan persoonlijke ambities op het EK? "Ik hoop hier een zo goed mogelijke wedstrijd te rijden", ging de ervaren renner van Lotto-Soudal voort. 

   

  "Maar ik besef dat het niet makkelijk wordt. Als de betere klimmers in die eerste lus al van jetje geven, wordt het moeilijk. Ik hoop er nog bij te zijn in de finale, maar dat hangt af van het koersverloop. Ik koers hier ook niet met revanchegevoelens na mijn niet-selectie, ik ben blij dat ik hier op het EK ben en draag de trui met trots."

   

  "Met de nationale ploeg hebben we, zeker als koersland België, een zekere verantwoordelijkheid. Dat is altijd het geval met België op kampioenschappen. En ook nu gaan we die verantwoordelijkheid nemen."   

   

  Zelf ziet Gilbert met Sonny Colbrelli en Matej Mohoric twee grote favorieten voor dit EK. "De renners met een Merida-fiets moeten we in de gaten houden", eindigt hij. "En ook de Italiaanse ploeg is sterk. Verder zijn er nog Pogacar, Hirschi of Cosnefroy. Het deelnemersveld is best wel sterk voor dit EK."

  Met de nationale ploeg hebben we, zeker als koersland België, een zekere verantwoordelijkheid.

  Philippe Gilbert