Berings: "Supertalenten op superspikes zorgen voor ongezien atletiek-niveau"

  Karsten Warholm pronkt met zijn wereldrecord.

  De Spelen in Tokio slachtofferde heel wat (wereld)records: Karsten Warholm, Sydney McLaughlin, de 100 meter bij de vrouwen ... Het gevolg van de onvermijdelijke "superspikes"? Of is er toch meer aan de hand? Eline Berings en Hans Vandeweghe maakten de rekensom in De Tribune: "superspikes + supertalenten = supertijden".

  De olympische balans in Tokio:

   

  WR: Sydney McLaughlin op de 400 meter horden

  WR: Karsten Warholm op de 400 meter horden

  0R: Elaine Thompson op de 100 meter sprint

  ...

   

  Een boerenjaar voor de atletiek?

   

  "Ik vind de atletiekpers een beetje hypocriet", vertelt Hans Vandeweghe in onze podcast De Tribune. "Al die toptijden zijn het gevolg van de nieuwe "superspikes"."

   

  "Neem nu de 400 meter horden bij de mannen als voorbeeld. Vroeger keken we vol bewondering naar Edwin Moses die slechts 15 stappen tussen de hordes kon zetten." 

   

  "Warholm liep in Tokio naar een wereldrecord op de 400 meter horden met slechts 13 stapjes. Straks zijn het Marsupilami's die over de ene na de andere horde jumpen."

  Als je supertalenten op superspikes laat lopen, komt er een ongezien niveau naar boven

  Eline Berings in De Tribune

  Battle of the Sexes? De sprint is dit jaar weer een "hot topic", toch mogen we vooral de vrouwelijke sprintsters bedanken voor dat enthousiasme, volgens Eline Berings: "De vernieuwde aandacht is vooral te danken aan de vrouwelijke sprintsters. Ze zetten dit jaar ongelooflijke tijden op het bord."

   

  "Er wordt al snel eens met de vinger gewezen naar de nieuwe spikes, maar je ziet die evolutie niet bij de mannen. De mannelijke sprinters lopen tijden die we al jaren zien. De beste tijd dit jaar was 9'77" van Trayvon Bromell. Dat is goed, maar zeker niet uitzonderlijk."

   

  "Als je dan naar de vrouwen kijkt, zie je week na week tijden die schommelen tussen de 10.80 en 10.60. Het fenomeen Elaine Thompson doet zelfs een beetje aan Bolt denken momenteel."

  Ter info: verschillende schoenenfabrikanten implementeerden een nieuwe zool in hun spikes waardoor er een "veereffect "zou ontstaan. Deze schoenen worden "superspikes" genoemd. Nike bestormde hiermee de markt, maar andere merken sprongen inmiddels mee op de wagen.

  McLaughlin viert haar olympische titel in Tokio.

  Super-spike bij de vrouwen ...

  Battle of the Sexes? De sprint is dit jaar weer een "hot topic", toch mogen we vooral de vrouwelijke sprintsters bedanken voor dat enthousiasme, volgens Eline Berings: "De vernieuwde aandacht is vooral te danken aan de vrouwelijke sprintsters. Ze zetten dit jaar ongelooflijke tijden op het bord."

   

  "Er wordt al snel eens met de vinger gewezen naar de nieuwe spikes, maar je ziet die evolutie niet bij de mannen. De mannelijke sprinters lopen tijden die we al jaren zien. De beste tijd dit jaar was 9'77" van Trayvon Bromell. Dat is goed, maar zeker niet uitzonderlijk."

   

  "Als je dan naar de vrouwen kijkt, zie je week na week tijden die schommelen tussen de 10.80 en 10.60. Het fenomeen Elaine Thompson doet zelfs een beetje aan Bolt denken momenteel."

  De spikes lijken meer invloed te hebben op de sprint van de vrouwen dan die van de mannen

  Eline Berings in De Tribune

  "De spikes lijken dus vooral meer invloed te hebben op de sprint van de vrouwen dan die van de mannen. Puur technisch zie je nu dat de vrouwen hun echte snelheid veel langer kunnen vasthouden, terwijl de mannen die front side mechanics al onder de knie hadden."


  "Als je nu kijkt naar een Shelly-Ann Fraser-Pryce zie je een hemelsbreed verschil tussen haar techniek van 3 jaar geleden en nu. De nieuwe sprintweelde bij de vrouwen heeft dus enerzijds te maken met de spikes en anderzijds met een uitstekend deelnemersveld, volgens mij."

  ... mannen verkassen naar NFL

  Touchdown? Naast het technische voordeel van de spikes bij de vrouwen, voegt Hans Vandeweghe ook nog een reden voor de mannelijke impasse toe. 

   

  "Ik heb begrepen dat het sprintnummer op de Amerikaanse universiteiten helemaal in elkaar gezakt is. De scouting van andere - meer lucratieve sporten - heeft overzees de bovenhand genomen." 


  "Als je in American Football een klein contractje hebt, mag je al snel bedragen van 2 miljoen euro verwachten. Dergelijke bedragen zal een topsprinter nooit verdienen. De spurtbommen worden dus al snel uit het atletiekveld gefilterd. Dat is een probleem: de Amerikaanse toevoer naar de atletiek wordt zo dichtgeknepen."

  De Italiaan Marcell Jacobs won het sprintnummer in Tokio.