5 (en een halve) reden om straks naar de Memorial Van Damme te kijken

  Heel wat toppers verzamelen vanavond in Brussel op de Memorial Van Damme.

  De hoogmis van de atletiek in ons land staat vanavond op het programma. De Memorial Van Damme verzamelt heel wat toppers en Belgen. Commentator Kris Meertens somt 5,5 redenen op om er niets van te missen. Kijk vanavond vanaf 19.15 uur op Canvas.

  Vanaf 19.50 u: hoogspringen bij de vrouwen

  Vroeg op de avond staat het hoogspringen voor vrouwen op het programma. Nafi Thiam neemt het op tegen het olympische podium. Thiam is blessurevrij en gemotiveerd voor haar laatste wedstrijd van het seizoen. Hoe dicht komt ze bij de 2 meter? 

   

  Voor Mahuchik, McDermott en vooral voor olympisch kampioene Maria Lasitskene ligt de lat hoger. We kunnen een mooie sprong rond de 2,04 meter verwachten.

  20.11 u: mijl bij de vrouwen

  Net als de Russische Lasitskene, haat de Nederlandse Sifan Hassan verliezen. Dé vrouwelijke atlete van Tokio gaat in Brussel de mijl lopen. Haar wereldrecord van 4'12" blijft na een onwaarschijnlijk zwaar seizoen wellicht buiten schot, maar het meeting-record van de Memorial (4'16") zou wel eens kunnen sneuvelen.

  21.04 u: 200m bij de vrouwen

  Nog meer girl power op de 200 meter. Met het Namibische duo Mboma-Masilingi, de Britse Dina Asher-Smith en Sha’carri Richardson. 

   

  Die laatste is de nieuwe Amerikaanse sprintsensatie, die Tokio miste na een positieve dopingcontrole op het gebruik van cannabis. In Brussel wil ze voor het eerst onder de 22 seconden lopen. Als ze de cannabis achterwege laat, gaat dat zeker lukken.

  20.23 u: 100m bij de mannen

  Bij de mannen zoekt Trayvon Bromell op de 100 meter revanche voor zijn mislukte Spelen. De Amerikaan die met 9"77 de snelste tijd van het jaar liep, miste door een gebrek aan focus de finale. 

   

  In Brussel wil hij orde op zaken zetten, maar of hij zijn landgenoot Fred Kerley,
  de zilveren medaille van Tokio, achter zich kan houden, dat wordt afwachten.

  Vanaf 19.20 u: polsstokspringen bij de mannen

  En dan, op het einde van de meeting, zien we Armand Duplantis naar het wereldrecord springen met de polsstok. De rock-'n-roll Zweed is in vorm en wil iets “speciaals” doen op de Memorial. 

   

  In Parijs, vorige week, ging hij over 6,01 meter, een centimeter beter dan het meeting-record in Brussel, dat hij vorig jaar vestigde. De kans dat “Mondo” over 6.19 (nieuw WR) springt, is uiteraard klein, maar ze bestaat. Als Duplantis in vorm is, de omstandigheden heel goed zijn, dan kan het wereldrecord op elke meeting sneuvelen. 

   

  De jonge Zweed kent zijn limieten nog lang niet. Dus waarom niet vanavond in een kolkend Koning Boudewijnstadion. De grote hoogtes komen er wellicht aan om iets voor 22 uur.

  En die halve? Het publiek

  30.000 atletiekliefhebbers in het Koning Boudewijnstadion. Veel toeschouwers bij een atletiekwedstrijd, dat hebben we al 2 jaar niet meer gezien. De prestaties waren uitmuntend op de Spelen in Tokio, maar met een vol stadion zou het nog zoveel mooier geweest zijn. 

   

  Vanavond kan het enthousiaste Memorial-publiek zich eindelijk nog eens uitleven in Brussel. Het weer zal goed zijn, onze olympische helden worden geëerd, het programma oogt veelbelovend.

   

  Zelfs zonder de aanwezigheid van Koning Filip en Koningin Mathilde – die noodgedwongen een quarantaine moeten uitzitten – zullen de atletiekfans op de tribunes maximaal kunnen genieten.

  Kijk vanaf 19.15 uur live naar de Memorial Van Damme.