Ga naar de inhoud
Duplantis hield iedereen in spanning op het einde van de avond.
Dolle pret met Denayer, Derwael en Thiam

Memorial charmeert met 3 meetingrecords, Duplantis maakt het spannend tot de slotseconde

 vr 3 september 2021 20:29

30.000 atletiekfans genoten op een zwoele nazomeravond van de Memorial Van Damme. Deze editie stond vooral in het teken van de huldiging van onze olympiërs, maar leverde ook 3 meetingrecords op. Die waren er voor Cherry op de 400m, Hassan op de mijl en Duplantis in het polsstokspringen. Die laatste hield er de spanning in tot de slotseconde. 

Eindelijk weer publiek bij de Memorial Van Damme en de ruim 30.000 toeschouwers lieten zich horen toen de Belgische olympiërs nog eens uitgebreid in de bloemetjes gezet werden. Bij het eerbetoon voor Jacques Rogge werd het dan weer muisstil in het Koning Boudewijnstadion.

De 400 meter bij de mannen zorgde voor een eerste hoogtepunt. Op de Olympische Spelen in Tokio moest Michael Cherry nog vrede nemen met de vierde plaats, maar vanavond zette hij na een lang seizoen de kers op de taart.

 

De Amerikaan triomfeerde overtuigend in 44”03 en stelde zo het meetingrecord van niemand minder dan Michael Johnson scherper. Dat stond als sinds 1998 op 44”06.

Ook Sifan Hassan liet de Belgische atletiekfans smullen. Het plan om  op de Memorial een gooi te doen naar het WR op de 10.000 meter liet ze na een zwaar seizoen schieten, maar dat weerhield de Nederlandse er niet van om vanavond te schitteren op de mijl. Haar eigen WR (4'12"33) verbeteren lukte niet, maar met 4'14"74 won ze wel in een meetingrecord.

 

Het moment suprême kwam helemaal op het einde van de avond. Mondo Duplantis ging bij zijn tweede poging over 6,05 meter en deed zo 5 centimeter beter dan het meetingrecord dat hij vorig jaar in Brussel neerzette. De winst was binnen voor de olympische kampioen, maar die wou meer en mikte op een verbetering van zijn eigen wereldrecord.

 

Daarvoor moest de lat op 6,19 meter en dat had heel wat voeten in de aarde. Na een minutenlang oponthoud van meten, controleren, de lat weer naar beneden halen en groeiende ergernis bij Duplantis kon de Zweed dan eindelijk toch aan zijn wereldrecordpoging beginnen. 

 

Maar in 3 pogingen tikte hij evenveel keer de lat aan. Het publiek maalde er niet om en trakteerde de Zweed, die uitgeroepen werd tot Legend of the Night, op een oorverdovend applaus.

Lees ook:

Crestan en Laus schitteren voor eigen publiek

Eliott Crestan zorgde al vroeg op de avond voor een sterke prestatie op de 800 meter. Aan Ferguson Rotich, zilver in Tokio, viel niks te doen. Maar Crestan snelde na de Keniaanse topper wel naar een knappe tweede plek in 1’45”24. Ook Aurèle Vandeputte deed het prima, hij werd 4e in een PR van 1'45"49.

Nafi Thiam moest in het hoogspringen opboksen tegen het olympische podium van Tokio en dat bleek toch iets te hoog gegrepen voor de tweevoudig olympisch kampioene op de zevenkamp. Ondanks de vermoeidheid ging ze toch over 1,92 meter, haar beste sprong dit seizoen en goed voor de 6e plaats. De winst ging verrassend niet naar olympisch kampioene Lasitskene, wel naar Mahuchikh, de bronzenmedaillewinnares van Tokio.

Alexander Doom en Jonathan Sacoor konden geen rol van betekenis spelen in de sterk bezette 400 meter, waarin maar liefst 5 van de 8 olympische finalisten van Tokio aan de start stonden. Doom werd 6e in 45”84, Sacoor sloot de rij in 46”66.


Meer succes voor de Belgische vrouwen op de 400 meter, die voor de gelegenheid enkel uit Belgische en Nederlandse deelneemsters bestond. Na een spannende eindsprint tegen Eveline Saalberg won Camille Laus het duel der Lage Landen. Ze finishte in 52”34, haar beste tijd dit seizoen.

 

Op de mijl waagde Elise Vanderelst een aanval op het BR van Almensch Belete, maar dat liep met een sisser af. Vanderelst werd laatste en bleef met 4'32"44 ruim 4 seconden boven de Belgische besttijd.

 

Ook Ben Broeders mikte op een BR. Twee weken geleden had hij zijn eigen BR op het polsstokgala in Leuven al bijgesteld tot 5,81 meter, maar vanavond bleef hij steken op 5,75 meter. Slechts 3 atleten deden vanavond beter, toch een opsteker voor Broeders na zijn ontgoochelende Spelen.

Anne Zagré kreeg op de 100 meter horden voor de gelegenheid het gezelschap van zevenkampster Noor Vidts. Beiden kwamen niet in de buurt van Nadine Visser, die na een fotofinish net iets sneller leek dan Tobi Amusan. Zagré werd 6e in 12”96, Vidts 7e in 13”55.

 

Ook op de 200 meter waren de Belgische vrouwen veroordeeld tot een figurantenrol. De 18-jarige Mboma pakte daar na een knappe remonte de winst. Imke Vervaet werd 6e in 23”28, Rani Rosius 8e in 23”79.

 

Op de 1.500 meter kwam Ismael Debjani niet in de buurt van zijn BR. Hij werd 11e in 3'43"08. Jochem Vermeulen was 12e in 3'53"36. Australië regeerde met winst voor Stewart McSweyn, voor zijn landgenoot Oliver Hoare.

Nafi Thiam zette gesteund door het publiek haar beste sprong van het seizoen neer.

Memorial Ivo Van Damme

22:40

Berings: "Ik heb echt genoten van de Memorial"

22:26

Cherry, Hassan en Duplantis kleuren 45e Memorial

Met de laatste sprong van Mondo Duplantis is deze editie van de Memorial definitief voorbij. De Zweed is nog uitgeroepen tot Legend of the Night, maar wij onthouden toch ook de meetingrecords van Michael Cherry op de 400m en van Sifan Hassan op de mijl. En wat was het fantastisch om opnieuw publiek in het stadion te zien voor deze atletiekavond.

22:26

Geen wereldrecord voor Duplantis

Het zal voor een andere keer zijn, ook bij zijn derde poging blijkt 6,19m te hoog voor Duplantis. De Zweed heeft iedereen toch weer begeesterd vanavond.

22:25

Duplantis raakt ook bij zijn derde poging niet over 6,19m

22:24

"We will rock you" schalt door het stadion. Het moment suprême zit eraan te komen. Duplantis pept zich nog eens op.

22:22

Duplantis en zijn coach herbekijken zijn sprong nog eens. Er wordt druk overlegd. Wat kan straks beter bij zijn laatste poging? Het publiek geniet intussen volop, de Mexican Wave rolt over de tribunes.

22:19

Derde keer, goede keer?

Het publiek zweept Duplantis op met ritmisch geklap, maar ook bij zijn tweede poging gaat de olympische kampioen niet over 6,19m. Deze poging was wel al een stuk beter dan de eerste. Derde keer, goede keer?

22:16

Duplantis neemt zijn tijd en probeert zich weer even te ontspannen. Alle ogen zijn nu op de Zweed gericht.

22:15

Het meetingrecord heeft hij al. Stelt hij ook nog het WR scherper?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
22:13

Geen wereldrecord voor Duplantis. Hij raakt de lat met zijn voeten. Waagt hij nog een tweede poging of houdt hij het voor bekeken?

22:11

Duplantis zal nu zeker niks overhaasten en even zijn tijd nemen om weer in zijn cocon te raken.

Eline Berings
22:10

Eindelijk!

De lat ligt eindelijk op 6,19m. Duplantis trekt zijn trainingspak weer uit. Kan hij na het lange oponthoud opnieuw de focus vinden?

22:10

Als hij nu het wereldrecord springt, dan is het echt wel fenomenaal.

Kris Meertens
22:09

Duplantis trekt nog een sprintje, terwijl hij aangemoedigd wordt door het publiek. De 45e editie van de Memorial dreigt op deze manier toch wat in mineur te eindigen.

22:08

Duplantis lijkt me niet gelukkig. Ik begin ervoor te vrezen dat hij nog zal springen.

Kris Meertens
22:07

De lat gaat weer naar beneden

Ze blijven maar controleren. De lat blijkt nu te hoog te liggen en wordt weer naar beneden gehaald. Kan Duplantis het geduld nog opbrengen?

22:05

Duplantis heeft intussen zijn trainingspak aan en probeert zich warm te houden. Hij geeft nog wat aanwijzingen aan de technici.

22:01

Duplantis moet wachten

22:00

Wachten voor Duplantis

Duplantis is toch zichtbaar wat misnoegd. Het duurt allemaal wat lang voor de Zweed. Het lijkt allemaal niet bevorderlijk voor de wereldrecordpoging.

22:00

Dit is niet fijn voor Duplantis. Het is toch belangrijk om meteen na een goede sprong weer te kunnen springen.

Eline Berings
21:59

We krijgen net door dat er problemen zijn om de 6,19m in te stellen voor Duplantis. Dat hebben ze hier natuurlijk nog nooit meegemaakt.

Kris Meertens
21:58

Jamaicaanse Goule heeft duidelijk het meeste overschot in de laatste rechte lijn op de 800m

21:57

Goule is Hodgkinson te snel af

Hodgkinson perst er alles uit om te triomferen in Brussel, maar de Jamaicaanse Goule heeft duidelijk het meeste overschot in de laatste rechte lijn. Ze wint de 800m in 1'58"09.

21:56

Duplantis gaat voor WR

In het polsstokpringen gaat de lat meteen naar 6,19m. Da's 1 cm hoger dan het wereldrecord van Duplantis. Krijgt deze atletiekavond straks nog een prachtige apotheose?

21:54

Britse sensatie op slotnummer

Met de 800m bij de vrouwen breien we stilaan een einde aan deze editie van de Memorial. Dé topfavoriete op het slotnummer is de amper 19-jarige Keely Hodgkinson. De Britse snelde in Tokio nog naar het zilver in een straffe tijd van 1’55?88.

21:53

McCarter springt het verst met een poging van 7,99m

21:52

McCarter wint het verspringen

Steffin McCarter springt het verst met een poging van 7,99m. De Amerikaan doet zo beter dan de Zuid-Afrikaan Ruwashl Samaai en de Italiaan Filippo Randazzo.

21:47

Een beetje in de schaduw van de andere nummers is ook het verspringen bij de mannen nog steeds bezig. Samaai, Randazzo en McCarter mogen daar onderling uitmaken wie de winst pakt.

21:47

Duplantis gaat bij zijn derde poging over 6,05m

21:46

Duplantis doet het!

Hij weet de spanning wel op te drijven, Duplantis. Maar bij zijn derde poging gaat hij wél over 6,05m. Het publiek is door het dolle heen.

Duplantis stelt zo zijn eigen meetingrecord in Brussel scherper. Dat stond sinds vorig jaar op 6,00m.

21:45

Ik had kippenvel bij de start, de sfeer was ongelofelijk. Na de Olympische Spelen was dit het mooiste moment van het seizoen.

Camille Laus
21:45

Laus: "Ik had kippenvel bij de start, de sfeer was ongelofelijk"

21:44

Thiam: "Ik ben vermoeid, maar ik heb me geamuseerd en niet te veel nagedacht"

21:43

Ik ben vermoeid, maar ik heb me geamuseerd en niet te veel nagedacht. 1,91m, daar ben ik tevreden mee.

Nafi Thiam
21:41

Raakt Duplantis over 6,05m?

Duplantis is al zegezeker in het polsstokspringen, maar hij wil nog hogerop. 6,05m blijkt vanavond voorlopig te hoog gegrepen, ook bij zijn tweede poging lukt het niet.

21:40

Broeders: "Ik kan zeker tevreden zijn"

21:39

Dos Santos wint de 400m horden bij de mannen

21:38

Dos Santos maakt favorietenrol waar

Geen toptijd voor Dos Santos met 48"23, maar het is wel goed genoeg voor de Braziliaan om de winst te pakken op de 400m horden. Hij troeft McMaster en Copello af.

21:37

Mahuchikh triomfeert met een sprong over 2,02m

21:36

Mahuchikh springt het hoogst

In het hoogspringen is de winst verrassend niet naar olympisch kampioene Lasitskene gegaan. Het is Mahuchikh die met een sprong over 2,02m triomfeert in het Koning Boudewijnstadion. Lasitskene moet vrede nemen met de 2e plek, McDermott is derde.

21:34

Loopt Dos Santos meetingrecord aan flarden?

Met de 400m horden bij de mannen zijn we aan het voorlaatste nummer van de avond aanbeland.Helaas geen Karsten Warholm, de olympische kampioen en wereldrecordhouder zegde op het laatste moment af. Wél van de partij zijn Alison dos Santos, de bronzen medaillewinnaar van Tokio, en Kyron McMaster, de nummer 4 van Tokio.

Dos Santos snelde in de olympische finale naar een toptijd van 46”72. Het wordt dus uitkijken of hij vanavond onder het meetingrecord kan duiken. Dat staat al sinds 1986 met 47”51 op naam van de Amerikaan André Phillips.

21:33

Ilana Hanssens schuift nog een plaatsje op en wordt 7e op de 400m. De Nederlandse Maureen Ellsworth is gediskwalificeerd.

21:28

Laus wint de 400m, een duel met enkel deelneemsters uit de Lage Landen

21:27

Laus triomfeert na ultieme inspanning!

Camille Laus troeft Saalberg af na een spannende eindsprint. Ze wint in 52"34, haar beste tijd dit seizoen. Ook de derde plaats gaat naar Nederland met Bouma. Couckuyt is 4e in 53"68, Depuydt 7e in 55"37 en Hanssens 8e in 56"27.

21:25

Belgie-Nederland op de 400m

De 400m bij de vrouwen wordt een duel tussen België en Nederland met enkel deelneemsters uit de Lage Landen. Belgian Cheetahs Camille Laus en Paulien Couckuyt verdedigen met Manon Depuydt en Ilana Hanssens de Belgische kleuren. Laura de Witte,Eveline Saalberg, Andrea Boumaa en Maureen Elsworth zijn de Nederlandse concurrentes.

21:24

Mahuchikh is als enige over 2,02m gegaan in het hoogspringen. Is de Oekraïense op weg naar winst?

21:23

Duplantis blijft foutloos

We zitten intussen aan 5,91m in het polsstokspringen. Duplantis, tot dusver foutloos, is er voorlopig als enige over gegaan. Nilsen faalde bij zijn eerste poging, KC Lightfoot zit al aan 2 missers.

21:21

Ze zijn langs mijn oren gevlogen, maar het was superleuk om hier te lopen. 200m is niet mijn afstand, maar ik heb er het beste uitgehaald. Ik ging kapot van de stress voor de start, bij de 100m heb ik dat nooit.

Rani Rosius
21:20

Rosius: "Ik ging kapot van de stress voor de start"

21:18

Vervaet: "Eindelijk in een vol stadion, zalig gevoel"

21:17

McSweyn snelt naar de winst in 3'33"20 op de 1.500m

21:16

Australië regeert op de 1.500m

Katir voert lang het commando, maar het is de Australiër McSweyn die uiteindelijk naar de winst snelt in 3'33"20. Zijn langenoot Hoare legt beslag op de tweede plaats, de derde stek is voor Rozmys.

Debjani komt helemaal niet in de buurt van zijn BR. Hij wordt 11e in 3'43"08. Vermeulen is 12e in 3'53"36.

21:13

Broeders faalt bij zijn derde poging op 5,85m

21:12

Exit Broeders

Voor Broeders is het polsstokspringen voorbij, hij faalt bij zijn derde poging op 5,85m. Duplantis, Nilsen en Lightfoot slaagden er als enigen in om wel die hoogte te bedwingen.

21:11

Debjani mikt op BR op de 1.500m

Ismael Debjani maakt zich klaar voor zijn 1.500m. Stevige concurrentie daar met onder meer de Keniaan Abel Kipsang en de Spanjaard Mohamed Katir. Debjani verbeterde dit jaar zijn BR tot 3’33”06 en kan vanavond de eerste Belg worden die onder 3’33 duikt. Met Jochem Vermeulen staat er nog een Belg aan de start.

21:10

Vidts: "Het was heel leuk, maar ze lopen we heel snel"

21:08

Heruitgave olympische strijd in hoogspringen

Het hoogspringen bij de vrouwen wordt een strijd tussen de top 3 van Tokio. Lasitskene en McDermott gingen bij hun eerste poging over 2m, Mahuchikh had daar 2 pogingen voor nodig.

21:08

Voorlopig geen problemen voor Duplantis, de Zweed gaat makkelijk over 5,85m. Broeders is daar nog niet in geslaagd, hij waagt straks zijn derde en laatste poging.

21:05

Mboma pakt na een knappe remonte de winst op de 200m

21:04

Mboma pakt uit op de 200m

Mboma snelt na een knappe remonte naar de winst op de 200m. De 18-jarige Namibiaanse klokt af in 21"84. Jackson is tweede, Asher-Smith maakt het podium compleet. Richardson mag dan de meeste présence hebben, vanavond komt ze tekort en moet ze vrede nemen met de 4e plek.

Vervaet wordt 6e in 23"28, Rosius is 8e en laatste in 23"79.

21:01

Vuurwerk op de 200m?

De 200m bij de vrouwen is een beetje onthoofd door de late afzegging van olympisch kampioene Elaine Thompson-Herah, maar het zou desondanks het topnummer van de avond kunnen worden.

Met Christine Mboma is de zilveren medaillewinnaar van Tokio van de partij en ook toppers als Shericka Jackson, Sha’Carri Richardson en wereldkampioene Dina Asher-Smith komen dadelijk aan de start. Rani Rosius en Imke Vervaet houden de Belgische eer hoog.

21:00

Visser pakt nipt de winst in 12"69 op de 100m horden

20:59

Zagré is 6e geworden in 12"96, Vidts pakte de 7e plaats in 13"55.

20:58

Nipte zege voor Visser!

Bijzonder spannende ontknoping op de 100m horden. Visser pakt nipt de winst in 12"69, Amusan is tweede in dezelfde chrono. Maar de fotofinish wijst de Nederlandse als winnares aan.

20:56

Dit doet toch even pijn. Voor mij en voor veel mensen is dit toch het mooiste nummer.

Eline Berings
20:55

Zagré en Vidts in actie op de horden

Met Anne Zagré en Noor Vidts verschijnen straks twee Belgen aan de start van de 100m horden. De Nigeriaanse Tobi Amusan heeft de snelste tijd achter haar naam staan, maar ook de Nederlandse Nadine Visser verkeert in topvorm na haar Nederlands record in Parijs.

20:54

Broeders blijft het goed doen

Nog 5 mannen in de running in het polsstokspringen en Ben Broeders is er ééntje van. Hij ging samen met onder meer olympisch kampioen Duplantis over 5,75m.

20:53

McDermott schrijft na haar sprong vlijtig in haar schriftje

20:52

Ook bij de derde poging raakt Thiam niet over 1,95m

20:51

Exit Thiam

Ook bij de derde poging raakt Thiam niet over 1,95m. Het publiek maalt er niet om en geeft de tweevoudig olympische kampioene op de zevenkamp nog eens een warm applaus.

20:50

Ook bij de tweede poging op 1,95m gaat het fout voor Thiam. Lasitskene en McDermott zijn voorlopig de enige atletes die over die hoogte gegaan zijn.

20:45

Bijzondere ontknoping: Niyonsaba wint 5.000m

20:44

Niyonsaba wint na spectaculaire slotsprint!

Wat een bijzondere ontknoping op de 5.000m. Obiri zet haar sprint bijzonder vroeg in, maar wordt in de laatste rechte lijn nog geremonteerd door Taye. Die lijkt op weg naar winst, maar wordt op haar beurt nog gepasseerd door de ontketende Niyonsaba.

Met 14'25"34 zette de Burundese een nationaal record neer. Opvallend, ook Taye stak als tweede juichend haar handen in de lucht.

20:44

Laatste ronde op de 5.000m. We gaan een sprint krijgen tussen de Afrikaanse favorietes.

20:40

Vangramberen interviewt Mike Powell

20:39

Afrika boven op de 5.000m

De Afrikaanse atletes bepalen het tempo op de 5.000m. Obiri leidt de dans voor Cherono, Niyonsaba en Chebet.

20:38

Thiam raakt bij eerste poging niet over 1,95m

20:37

Thiam niet over 1,95m

Bij de eerste poging op 1,92m ging het nog fout voor Thiam, maar de tweede keer was het wel raak. Ook op 1,95m zal ze minstens 2 pogingen nodig hebben.

20:34

Broeders vlot over 5,65m

20:33

Broeders op schema

Ben Broeders is nog altijd goed bezig in het polsstokspringen. Na zijn eerste misser op 5,35m ging hij ook vlot over 5,50m en 5,65m.

20:33

Kerley: "Het was genieten met het publiek"

20:32

Ik wil Usain Bolt niet vervangen, maar wel in zijn voetsporen treden. Deze race was een goede repetitie voor de finale volgende week. Het was genieten met het publiek.

Fred Kerley
20:29

5.000m

De 5.000m is het volgende loopnummer op deze Memorial. Daar is het vooral uitkijken naar Ejgayehu Taye en Hellen Obiri.

20:28

Hassan: "Ik heb mijn best gedaan, maar het WR zat er net niet in"

20:27

Het is zo leuk om eindelijk weer voor publiek te lopen. Het gaf een speciaal gevoel. Ik heb mijn best gedaan, maar het WR zat er net niet in.

Sifan Hassan
20:25

Amerikaans podium

Kerley maakt zijn favorietenrol waar en wint in 9'94". We krijgen een volledig Amerikaans podium, want de tweede plek is voor Bromell en Norman wordt derde.

20:24

Kerley wint de 100m

20:23

100m bij de mannen

We maken ons stilaan klaar voor de 100m bij de mannen. Topfavoriet daar is de Amerikaan Fred Kerley, die zilver pakte in Tokio. Maar het wordt ook uitkijken wat zijn landgenoot Trayvon Bromell ervan bakt na zijn ontgoochelende Spelen, waarin hij de finale niet haalde.

20:21
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
20:18

Geen BR voor Vanderelst

Elise Vanderelst is 12e en laatste geworden in 4'32"44. Geen Belgisch record dus. Daar bleef ze ruim 4 seconden boven.

20:17

Schitterende prestatie alweer van Hassan

20:16

Meetingrecord voor Hassan!

4'14"74, een meetingrecord voor Hassan! Wat een schitterende prestatie alweer van de Nederlandse. Haar eigen wereldrecord bleek vanavond na een zwaar seizoen net te hoog gegrepen.

20:15

Het publiek gaat rechtstaan voor de laatste ronde van Hassan. Stuwen ze de Nederlandse naar een knalprestatie?

20:14

Hassan loopt een eind voor de rest uit, met enkel nog een haas voor zich. Het gaat bijzonder snel. Zit er een WR aan te komen?

20:13

Thiam blijft foutloos

Voor Thiam verloopt alles tot dusver vlotjes. Ze maakte nog geen fouten en ging over 1,88m.

20:13

Moeten we op de mijl enkel letten op Hassan? Nee, helemaal niet. Elise Vanderelst plant namelijk een aanval op het Belgische record van Almensh Belete (4’28”11). Na nationale records op de 1000m en 1500m zou het haar derde BR van het jaar kunnen worden.

20:13

Thiam springt over 1,88m

20:11

Zorgt Hassan voor spektakel op de mijl?

Eén van de publiekstrekkers vanavond is ongetwijfeld Sifan Hassan. De Nederlandse pakte in Tokio goud op de 10.000m en de 5.000m en werd 3e op de 1.500m. Het plan om op de Memorial een gooi te doen naar het WR op de 10.000m werd na een bijzonder zwaar seizoen opgeborgen. In plaats daarvan staat ze aan de start van de mijl.

Het WR op de mijl staat op 4'12"33 en op naam van, u raadt u het al, Sifan Hassan. Duikt ze vanavond onder haar eigen toptijd?

20:09

Toch een bijzonder knappe prestatie van Michael Cherry, zo laat op het seizoen. Met zijn tijd verbetert hij het meetingrecord van Michael Johnson. Die liep in 1998 de 400m in 44"06 in Brussel.

20:09

Bashir Abdi: "Jammer dat ik zelf niet in actie kom vanavond"

20:08

Nu ik de schitterende sfeer hier zie, is het jammer dat ik zelf niet in actie kom vanavond. Ik kijk uit naar de mijl, daar kan een wereldrecord gelopen worden.

Bashir Abdi
20:06

Cherry is iedereen te snel af op de 400m

20:05

Cherry zet de kers op de taart

Michael Cherry moest in Tokio vrede nemen met de vierde plaats, maar vanavond is hij iedereen te snel af. Hij wint overtuigend in 44"03, een persoonlijk record én een meetingrecord. Kirani James moet vrede nemen met de tweede plek, voor Isaac Makwala. Doom en Sacoor eindigen respectievelijk 6e en 8e.

20:02

Sacoor en Doom tegen olympische finalisten

Tijd voor de 400m bij de mannen. Twee Belgian Tornados aan de start met Jonathan Sacoor en Alexander Doom. Zij nemen het op tegen onder meer Kirani James, de bronzen medaillewinnaar in Tokio. Met ook Michael Cherry, Christopher Taylor, Isaac Makwala en Liemarvin Bonevacia staan er in totaal maar liefst 5 van de 8 olympische finalisten aan de start.

19:59

Vangramberen spreekt met Blanka Vlasic, gevolgd door minuut stilte voor Rogge

19:57

Minuut stilte voor Jacques Rogge

Uiteraard wordt er ook nog even stilgestaan bij het overlijden van Jacques Rogge. Het wordt even muisstil in het Koning Boudewijnstadion.

19:57

Straffe tegenstand voor Thiam

Nafi Thiam moet meteen aan de bak in het hoogspringen, ze ging probleemloos over 1,80m. De tegenstand is behoorlijk indrukwekkend, want het volledige olympische podium van Tokio tekent present met Mahuchik, McDermott en olympisch kampioene Lasitskene.

19:56

Belgische olympiërs worden uitgebreid in de bloemetjes gezet

19:55

Belgisch volkslied

De Brabançonne weerklinkt in het Koning Boudewijnstadion. Het publiek zingt uit volle borst mee, de sfeer zit goed.

19:52

Thiam maakt zich klaar voor het hoogspringen

Ook het jumpingteam, Matthias Casse en de Red Lions hebben intussen hun plekje ingenomen op het podium. Thiam staat er niet bij, zij maakt zich al volop klaar voor het hoogspringen.

19:51

Applaus voor Abdi

Het Koning Boudewijnstadion ontploft bij de intrede van Bashir Abdi. De Gentenaar heeft duidelijk veel harten veroverd met zijn schitterende bronzen medaille op de marathon. Ook Nina Derwael krijgt de handen op elkaar.

19:50

Huldiging Olympische atleten

De huldigingen houden vandaag niet op voor onze Olympiërs. De medaillewinnaars worden nog eens uitgebreid in de bloemetjes gezet, voor aanvang van het hoofdprogramma. 

19:48

Wat een start: Rotich wint overtuigend de 800m, Crestan knap tweede

19:47

Crestan tweede, PR voor Vandeputte

Wat een start van deze meeting! Rotich pakt overtuigend de winst op de 800m in een straffe chrono van 1'43"81. Straf is ook de prestatie van Eliott Crestan, hij wordt knap tweede in 1'45"24. Aurele Vandeputte wordt 4e in 1'45"49, een persoonlijk record.

19:41

800m met Crestan

Na het wegvallen van de wereldrecordpoging van Sifan Hassan op de 10.000m werd in laatste instantie nog de 800m bij de mannen aan het programma toegevoegd. Het wordt uitkijken naar de prestatie van Eliott Crestan. Hij wil het persoonlijk record dat hij tijdens de halve finales in Tokio liep scherper stellen. Dat betekent sneller lopen dan 1’44"84.

Genoeg kwaliteit in het deelnemersveld in elk geval. Ferguson Rotich, goed voor zilver in Tokio, en zijn Keniaanse landgenoten Cornelius Tuwei en Collins Kipruto staan aan de start.

19:39

Entree van de Belgische olympiërs

19:37

Live op Canvas!

De uitzending op Canvas is begonnen! U kan die natuurlijk ook gewoon hier volgen via onze livestream. Kris Meertens verzorgt het commentaar en krijgt voor het eerst assistentie van niemand minder dan Eline Berings, die gisteren een punt zette achter haar topsportcarrière.

19:29

Het is nog even zoeken naar het goede ritme voor Ben Broeders. Zijn eerste poging op 5,35m gaat de mist in.

19:26

Eindelijk weer publiek

Vorig jaar moest de Memorial het nog zonder publiek doen, vanavond zijn de atletiekliefhebbers wél weer welkom. Met zo'n 28.000 tekenen ze present in het Koning Boudewijnstadion.

19:20

Stelt Broeders Belgisch record weer scherper?

Ben Broeders raakte in Tokio teleurstellend niet in de finale van het polsstokspringen, maar verbeterde 2 weken geleden wel zijn eigen Belgisch record op het polsstokgala in Leuven. Broeders ging er over 5,81m. Kan hij vanavond in het Koning Boudewijnstadion nóg beter doen?

19:18

Zorgt Duplantis voor een wereldrecord?

De jongeren hebben zich kunnen uitleven in het voorprogramma van deze Memorial, maar nu is het stilaan tijd voor het echte werk. Straks zien we in het polsstokspringen met Armand Duplantis al meteen een absolute wereldtopper verschijnen. De olympische kampioen van Tokio waagt vanavond een aanval op zijn eigen wereldrecord. Dat betekent hoger springen dan de 6,18m die hij begin vorig jaar neerzette.

19:12

Huldiging Olympische atleten

Na de huldiging op de Grote Markt in Brussel worden de Belgische olympiërs straks ook nog eens in de bloemetjes gezet op de Memorial. De zeven Belgische medaillewinnaars en alle top 8-atleten van Tokio mogen straks een ereronde maken op de piste.

Gouden medaillewinnaars Nafi Thiam, Nina Derwael en de Red Lions, zilveren Wout van Aert en bronzen Bashir Abdi, Matthias Casse en het jumpingteam krijgen vanavond net als de top 8-atleten ook hun olympische premie. In totaal gaat het om een bedrag van 643.000euro.

De volledige olympische delegatie zal op het einde van de avond nog een ereronde maken op de fiets op de tonen van Now’s The Time, het officiële anthem van Team Belgium voor de Olympische Spelen van Tokio.

19:04

Wat mogen we verwachten?

Waarom blijft u hier best hangen voor deze editie van de Memorial Van Damme? Onze atletiekman Kris Meertens somt in onderstaand artikel enkele redenen op.

19:03

Welkom!

Welkom bij de live verslaggeving van de 45e Memorial Van Damme. U zit hier op de eerste rij en hoeft niks te missen van de Belgische hoogmis van de atletiek. Vanaf 19.30u kan u de uitzending hier volgen op onze livestream of op Canvas en we blijven u natuurlijk ook doorlopend op de hoogte houden met onze tekst-updates.

07:26

Of er een WR inzit? Het is het einde van het seizoen, de atleten zijn moe. Maar in het polsstokspringen kan het altijd. Duplantis houdt van Brussel. Hij zal het zeker proberen.

Cedric Van Branteghem
07:06

Van Branteghem: "Publiek, mooi weer, veel sterren en Belgen"

Meetingdirecteur Cedric Van Branteghem kijkt enorm uit naar opnieuw een editie van de Memorial mét publiek. "De Belgische fans zijn een kennerspubliek. Ze zorgen voor een enorme sfeer. Vorig jaar was het ook een heel mooie editie, maar er kan niets tippen aan de magie van een stadion met publiek."


En het publiek en de atleten zullen kunnen genieten van zonnig weer. "Dat is heel belangrijk voor de atleten. Goed weer zorgt voor betere prestaties. Als je opstaat en de zon schijnt, dan kan je veel meer."


Enkele olympische toppers, zoals Elaine Thompson-Herah, haakten af, maar dat weegt volgens Van Branteghem niet door. "Ik kijk naar wie er wel is en de affiche blijft fantastisch. Er zijn veel sterren en veel Belgen. En met een Trayvon Bromell en Sha'Carri Richardson heb je ook atleten die revanche willen nemen na (gemiste) Spelen. Dat kan altijd voor vuurwerk zorgen."

07:05

Live op Canvas

U hoeft vanavond niets van de actie in Brussel te missen. De uitzending op Canvas begint om 19.15 uur.