Memorial charmeert met 3 meetingrecords, Duplantis maakt het spannend tot de slotseconde

  30.000 atletiekfans genoten op een zwoele nazomeravond van de Memorial Van Damme. Deze editie stond vooral in het teken van de huldiging van onze olympiërs, maar leverde ook 3 meetingrecords op. Die waren er voor Cherry op de 400m, Hassan op de mijl en Duplantis in het polsstokspringen. Die laatste hield er de spanning in tot de slotseconde. 

  Eindelijk weer publiek bij de Memorial Van Damme en de ruim 30.000 toeschouwers lieten zich horen toen de Belgische olympiërs nog eens uitgebreid in de bloemetjes gezet werden. Bij het eerbetoon voor Jacques Rogge werd het dan weer muisstil in het Koning Boudewijnstadion.

  De 400 meter bij de mannen zorgde voor een eerste hoogtepunt. Op de Olympische Spelen in Tokio moest Michael Cherry nog vrede nemen met de vierde plaats, maar vanavond zette hij na een lang seizoen de kers op de taart.

   

  De Amerikaan triomfeerde overtuigend in 44”03 en stelde zo het meetingrecord van niemand minder dan Michael Johnson scherper. Dat stond als sinds 1998 op 44”06.

  Ook Sifan Hassan liet de Belgische atletiekfans smullen. Het plan om  op de Memorial een gooi te doen naar het WR op de 10.000 meter liet ze na een zwaar seizoen schieten, maar dat weerhield de Nederlandse er niet van om vanavond te schitteren op de mijl. Haar eigen WR (4'12"33) verbeteren lukte niet, maar met 4'14"74 won ze wel in een meetingrecord.

   

  Het moment suprême kwam helemaal op het einde van de avond. Mondo Duplantis ging bij zijn tweede poging over 6,05 meter en deed zo 5 centimeter beter dan het meetingrecord dat hij vorig jaar in Brussel neerzette. De winst was binnen voor de olympische kampioen, maar die wou meer en mikte op een verbetering van zijn eigen wereldrecord.

   

  Daarvoor moest de lat op 6,19 meter en dat had heel wat voeten in de aarde. Na een minutenlang oponthoud van meten, controleren, de lat weer naar beneden halen en groeiende ergernis bij Duplantis kon de Zweed dan eindelijk toch aan zijn wereldrecordpoging beginnen. 

   

  Maar in 3 pogingen tikte hij evenveel keer de lat aan. Het publiek maalde er niet om en trakteerde de Zweed, die uitgeroepen werd tot Legend of the Night, op een oorverdovend applaus.

  Crestan en Laus schitteren voor eigen publiek

  Eliott Crestan zorgde al vroeg op de avond voor een sterke prestatie op de 800 meter. Aan Ferguson Rotich, zilver in Tokio, viel niks te doen. Maar Crestan snelde na de Keniaanse topper wel naar een knappe tweede plek in 1’45”24. Ook Aurèle Vandeputte deed het prima, hij werd 4e in een PR van 1'45"49.

  Nafi Thiam moest in het hoogspringen opboksen tegen het olympische podium van Tokio en dat bleek toch iets te hoog gegrepen voor de tweevoudig olympisch kampioene op de zevenkamp. Ondanks de vermoeidheid ging ze toch over 1,92 meter, haar beste sprong dit seizoen en goed voor de 6e plaats. De winst ging verrassend niet naar olympisch kampioene Lasitskene, wel naar Mahuchikh, de bronzenmedaillewinnares van Tokio.

  Alexander Doom en Jonathan Sacoor konden geen rol van betekenis spelen in de sterk bezette 400 meter, waarin maar liefst 5 van de 8 olympische finalisten van Tokio aan de start stonden. Doom werd 6e in 45”84, Sacoor sloot de rij in 46”66.


  Meer succes voor de Belgische vrouwen op de 400 meter, die voor de gelegenheid enkel uit Belgische en Nederlandse deelneemsters bestond. Na een spannende eindsprint tegen Eveline Saalberg won Camille Laus het duel der Lage Landen. Ze finishte in 52”34, haar beste tijd dit seizoen.

   

  Op de mijl waagde Elise Vanderelst een aanval op het BR van Almensch Belete, maar dat liep met een sisser af. Vanderelst werd laatste en bleef met 4'32"44 ruim 4 seconden boven de Belgische besttijd.

   

  Ook Ben Broeders mikte op een BR. Twee weken geleden had hij zijn eigen BR op het polsstokgala in Leuven al bijgesteld tot 5,81 meter, maar vanavond bleef hij steken op 5,75 meter. Slechts 3 atleten deden vanavond beter, toch een opsteker voor Broeders na zijn ontgoochelende Spelen.

  Anne Zagré kreeg op de 100 meter horden voor de gelegenheid het gezelschap van zevenkampster Noor Vidts. Beiden kwamen niet in de buurt van Nadine Visser, die na een fotofinish net iets sneller leek dan Tobi Amusan. Zagré werd 6e in 12”96, Vidts 7e in 13”55.

   

  Ook op de 200 meter waren de Belgische vrouwen veroordeeld tot een figurantenrol. De 18-jarige Mboma pakte daar na een knappe remonte de winst. Imke Vervaet werd 6e in 23”28, Rani Rosius 8e in 23”79.

   

  Op de 1.500 meter kwam Ismael Debjani niet in de buurt van zijn BR. Hij werd 11e in 3'43"08. Jochem Vermeulen was 12e in 3'53"36. Australië regeerde met winst voor Stewart McSweyn, voor zijn landgenoot Oliver Hoare.

  Nafi Thiam zette gesteund door het publiek haar beste sprong van het seizoen neer.

  Memorial Ivo Van Damme

  spinner
  1. 22 uur 40. Berings: "Ik heb echt genoten van de Memorial".

   Berings: "Ik heb echt genoten van de Memorial"

  2. 22 uur 26. Cherry, Hassan en Duplantis kleuren 45e Memorial. Met de laatste sprong van Mondo Duplantis is deze editie van de Memorial definitief voorbij. De Zweed is nog uitgeroepen tot Legend of the Night, maar wij onthouden toch ook de meetingrecords van Michael Cherry op de 400m en van Sifan Hassan op de mijl. En wat was het fantastisch om opnieuw publiek in het stadion te zien voor deze atletiekavond. .
  3. 22 uur 26. Geen wereldrecord voor Duplantis. Het zal voor een andere keer zijn, ook bij zijn derde poging blijkt 6,19m te hoog voor Duplantis. De Zweed heeft iedereen toch weer begeesterd vanavond. .
  4. 22 uur 25. Duplantis raakt ook bij zijn derde poging niet over 6,19m.

   Duplantis raakt ook bij zijn derde poging niet over 6,19m

  5. 22 uur 24. "We will rock you" schalt door het stadion. Het moment suprême zit eraan te komen. Duplantis pept zich nog eens op. .
  6. 22 uur 22. Duplantis en zijn coach herbekijken zijn sprong nog eens. Er wordt druk overlegd. Wat kan straks beter bij zijn laatste poging? Het publiek geniet intussen volop, de Mexican Wave rolt over de tribunes. .
  7. 22 uur 19. Derde keer, goede keer? Het publiek zweept Duplantis op met ritmisch geklap, maar ook bij zijn tweede poging gaat de olympische kampioen niet over 6,19m. Deze poging was wel al een stuk beter dan de eerste. Derde keer, goede keer? .
  8. 22 uur 16. Duplantis neemt zijn tijd en probeert zich weer even te ontspannen. Alle ogen zijn nu op de Zweed gericht. .
  9. 22 uur 13. Geen wereldrecord voor Duplantis. Hij raakt de lat met zijn voeten. Waagt hij nog een tweede poging of houdt hij het voor bekeken? .
  10. 22 uur 11. Duplantis zal nu zeker niks overhaasten en even zijn tijd nemen om weer in zijn cocon te raken. Eline Berings.
  11. 22 uur 10. Eindelijk! De lat ligt eindelijk op 6,19m. Duplantis trekt zijn trainingspak weer uit. Kan hij na het lange oponthoud opnieuw de focus vinden? .
  12. 22 uur 10. Als hij nu het wereldrecord springt, dan is het echt wel fenomenaal. Kris Meertens.
  13. 22 uur 09. Duplantis trekt nog een sprintje, terwijl hij aangemoedigd wordt door het publiek. De 45e editie van de Memorial dreigt op deze manier toch wat in mineur te eindigen. .
  14. 22 uur 08. Duplantis lijkt me niet gelukkig. Ik begin ervoor te vrezen dat hij nog zal springen. Kris Meertens.
  15. 22 uur 07. De lat gaat weer naar beneden. Ze blijven maar controleren. De lat blijkt nu te hoog te liggen en wordt weer naar beneden gehaald. Kan Duplantis het geduld nog opbrengen? .
  16. 22 uur 05. Duplantis heeft intussen zijn trainingspak aan en probeert zich warm te houden. Hij geeft nog wat aanwijzingen aan de technici. .
  17. 22 uur 01. Duplantis moet wachten.

   Duplantis moet wachten

  18. 22 uur . Wachten voor Duplantis. Duplantis is toch zichtbaar wat misnoegd. Het duurt allemaal wat lang voor de Zweed. Het lijkt allemaal niet bevorderlijk voor de wereldrecordpoging. .
  19. 22 uur . Dit is niet fijn voor Duplantis. Het is toch belangrijk om meteen na een goede sprong weer te kunnen springen. Eline Berings.