Wie is sprintrevelatie Piet Allegaert? "Plichtsbewust en gemaakt voor Parijs-Roubaix"

  Piet Allegaert in actie in Kuurne-Brussel-Kuurne dit jaar.

  In de top 10 van de Vuelta-sprints prijkt steevast de naam van Piet Allegaert (Cofidis). Wie is die 26-jarige Belg die elke keer wat dichter bij ritwinst (10e, 6e en 5e) sluipt? We spraken met zijn broer, zijn kamergenoot en zijn 1e ploegleider bij de profs.

  1. Kasseiman die als neoprof verbaasde in Parijs-Roubaix

  We keren terug naar Parijs-Roubaix 2017. Twaalf seconden nadat Greg Van Avermaet het zege-gebaar gemaakt had op de Vélodrome, mag een elitegroep sprinten voor de 6e plaats. Neoprof Piet Allegaert is de verrassende renner van Sport Vlaanderen-Baloise in dat gezelschap. Hij eindigt 17e.

   

  Hans De Clercq was in die editie ploegleider van Allegaert. "Ik zie Piet in de nabije toekomst zeker nog hoge toppen scheren in Parijs-Roubaix. Hij hoeft zelfs niet te anticiperen door mee te glippen in de vlucht, Piet is al in staat om in de finale mee te schuiven met de besten."

   

  "Als Piet straks een goede winter heeft, kan hij in koersen zoals de Omloop en Dwars door Vlaanderen meedoen voor de zege. Hoog eindigen in Harelbeke, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen is nog een ander paar mouwen."

  Piet Allegaert ging in 2017 mee met de beteren in Parijs-Roubaix.

  2. Veldloopkampioen

  Allegaert komt uit een sportief nest. Samen met zijn broers Matthijs en Wout proefde hij eerst van de atletieksport.

   

  "Het was al snel duidelijk dat Piet van ons drieën het meeste talent had", vertelt zijn broer Wout. 

  Allegaert veroverde in het veldlopen de West-Vlaamse titel bij de Vrije Sporters. Dat leverde hem als 10-jarige de titel van Sportman van het Jaar op in zijn gemeente.

  3. Student voedings- en dieetkunde

  Op gebied van voeding hoef je Allegaert niet veel meer te leren. Hij studeert voedings- en dieetkunde en is recent geslaagd voor zijn bachelorproef. "Piet kan zich nu daardoor nog meer focussen op de koers", zegt broer Wout.

  "De kennis uit zijn studies neemt Piet mee naar de koers. Hij houdt zich aan een heel afgemeten dieet. Als mijn ouders een barbecue houden, past Piet telkens."

   

  Eind oktober zal Allegaert waarschijnlijk wel zondigen. "Piet stapt dan in het huwelijksbootje met zijn verloofde Celeste. Een pintje moet dan wel kunnen", lacht Wout. "Het seizoen is dan ook al even voorbij."

  Allegaert won in 2019 de Eurométropole Tour, zijn voorlopig enige profzege.

  4. Plichtsbewuste en rustige renner

  Met zijn Cofidis-ploegmaat Jelle Wallays deelde Allegaert dit jaar al geregeld de kamer voor een wedstrijd. "Piet doet 's avonds op de kamer altijd netjes de oefeningen die hij voorgeschreven krijgt van zijn kinesist of osteopaat", zegt Wallays.

  "Hij is heel professioneel bezig met zijn vak en zal nooit een training verplaatsen. Piet is heel plichtsbewust."

   

  Een lawaaimaker is Allegaert niet op de kamer. "Hij is een heel rustige jongen. Misschien zelfs iets te soft voor de wielerwereld", vindt Wallays. 

   

  Broer Wout bevestigt: "Piet is van nature heel rustig en blijft altijd met zijn beide benen op de grond staan. Hij is niet de persoon die zal beginnen te dromen."

  5. Net geen Belgisch kampioen in het veldrijden

  Het aantal profrenners met een verleden in het veld is niet meer op 4 handen te tellen. Ook Piet Allegaert maakte in zijn jeugd furore in de cross.

  Toen hij op het BK voor aspiranten zijn 1e veldrit ooit reed, moest Allegaert op de laatste startrij postvatten. Met een bliksemsnelle start flitste hij als 1e het veld in. Allegaert eindigde 2e en blonk onverwacht met een BK-medaille om zijn hals.

  Lees ook: