Jasper Philipsen wist alle ereplaatsen van de Tour meteen uit in de Vuelta

  Vuelta a España: Rit 2
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  29°Cdistance 167 km
  location 13u43: Caleruega - 17u41: Burgos
  trophy Jasper Philipsen
  einde
  startfinish
  0306090120167

   Alpecin-Fenix heeft het weer geflikt: net als in de Giro en de Tour heeft het ook in de Vuelta de eerste massasprint gewonnen. Jasper Philipsen nam de honneurs waar, een sportieve revanche voor zijn vele podiumplekken in de Tour. Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step) was tweede. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) blijft leider.

   Jasper Philipsen sprint meteen naar winst in de 2e rit van de Vuelta

   De tweede etappe van de Vuelta in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): 3 keer 2e en 3 keer 3e: Jasper Philipsen was na de Tour de France een vat vol frustraties, maar in deze Vuelta grijpt hij zijn eerste kans - zonder tweede sprinter in zijn team - met beide handen.

   • Winnaar van de dag (2): Ook al zal de winnaar in Fabio Jakobsen ontgoocheld zijn, dat de Nederlander iets meer dan een jaar na zijn horrorcrash een gooi kan doen naar ritwinst, is al een huzarenstukje op zich.

   • Opvallend: Alpecin-Fenix debuteert in de grote rondes en staat overal op het bord. In de Giro won Tim Merlier op de 2e dag, in de Tour wonnen Mathieu van der Poel en Tim Merlier op dag 2 en 3 en nu maakt Jasper Philipsen het rijtje vol.

   • Morgen: Op de Picon Blanco krijgen we meteen de eerste aankomst bergop.

   Philipsen wint duel der lage landen

   Het eerste sprintersfestival in deze Vuelta werd nog wat opgepompt door waaierdreiging als extra headliner op de affiche te zetten.

   Maar de hoge verwachtingen werden geenszins ingelost: op de kaarsrechte wegen zat de wind hoofdzakelijk in het nadeel, een extra argument voor een klassiek en voorspelbaar patroon.

   3 Spaanse musketiers - gezanten van de kleinere Spaanse teams - namen de openingsuren voor hun rekening, maar waren niet opgewassen tegen een hongerig peloton.

   Het scenario werd nog wat meer gerespecteerd door een valpartij op 4 kilometer van de finish. Jordi Meeus werd er uitgeschakeld, maar het Belgisch hartje had met Jasper Philipsen nog een ijzer in het vuur.

   Zijn Alpecin-Fenix had met Deceuninck-Quick Step de hectiek overleefd en stormde in poleposition naar de witte lijn.

   Juan Sebastian Molano lanceerde zijn sprint van veel te ver, Philipsen en Fabio Jakobsen hadden meer gevoel voor timing.

   Vooral Philipsen zat vrij lang opgesloten, maar hij werd niet in de tang genomen en kwam er snoeihard uit. Aan de andere kant van de weg strandde Jakobsen op een wiel.

   Ai! Jordi Meeus en ploegmaat blijven zitten na val op 4km van het einde

   Philipsen: "Het was een droom, maar ik wilde er niet te veel aan denken"

   "Het is ongelofelijk", glimlachte Jasper Philipsen in Burgos. "We hadden het gisteren nog in de groepschat van onze ploeg gezet. Dit was een droom, maar ik wilde er niet te veel aan denken."

   Philipsen zette zijn ploeg in de bloemetjes. "Dit bewijst hoe gemotiveerd iedereen is. Het is een inspanning van het team en iedereen mag trots zijn."

   "Het was geweldig om iedereen in de vuurlinie te zien. Zo win je een sprint. Dit was het eerste doel en ik ben blij dat het meteen gelukt is."


   Philipsen krijgt ook de groene trui als toetje. Hij telt net als Fabio Jakobsen en Alex Aranburu 50 punten, maar heeft als ritwinnaar een streepje voor.

   Philipsen is in de wolken met ploegwerk: "Zo win je een sprint"

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2