Fabio Jakobsen maakt zijn sprookje compleet en wint op nijdige finish in de Vuelta

  Vuelta a España: Rit 4
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  28°Cdistance 163.9 km
  location 13:51: El Burgo de Osma - 17:32: Molina de Aragón
  trophy Fabio Jakobsen
  einde
  startfinish
  0306090120163.9

   Iets meer dan een jaar na zijn horrorcrash in de Ronde van Polen lijkt Fabio Jakobsen helemaal de oude. De Nederlander van Deceuninck-Quick Step was de snelste in de 4e etappe van de Vuelta. Jasper Philipsen zat in de laatste hectometers ingesloten. Leider Rein Taaramäe kwam in de slotkilometers ten val, maar verliest geen tijd door de 3 kilometer-regel.

   Bekijk de laatste km van rit 4

   De 4e rit in een notendop:

   • De winnaar: Een jaar geleden hing het leven van Fabio Jakobsen aan een zijden draadje na een horrorval in de Ronde van Polen. Vele operaties en veel trainingslabeur later is hij weer de sprinter van weleer.

   • De verliezer: Jasper Philipsen was tuk op een 2e ritzege, maar raakte in de laatste hectometers ingesloten. Hij moet op de koop toe ook zijn groene trui afstaan aan Jakobsen.

   • Morgen: De sprinters krijgen normaal weer een uitgelezen kans, maar dan moeten ze onderweg wel bij de les zijn. Op weg naar Albacete durft de wind wel eens lelijk huishouden.

   Val van rode trui Taaramäe, Jakobsen maakt ploegwerk af

   De hamvraag vandaag: was de oplopende slotkilometer een kolfje naar de hand van de punchers of de sprinters?

   Voordat de renners dat zelf konden uitzoeken, maakten 3 Spanjaarden (Bou, Canal en Madrazo) het mooie weer.

   Op 40 kilometer van de streep ging het waaieralarm even af. De klassementsploegen schoten koortsachtig naar voren, maar de wind blies niet fel genoeg.

   Alpecin-Fenix nam de regie in handen op anderhalve kilometer van de streep. Het bedje voor Philipsen leek netjes gespreid.

   Maar nadat zijn Italiaanse ploegmakker Modolo een gaatje geslagen had, zat Philipsen wat ingesloten. Jakobsen was wel los en werd perfect gegangmaakt door Stybar en Van Lerberghe. De Nederlander haalde het afgetekend voor Démare en Cort. 

   Met Allegaert (6e), Meeus (7e) en Philipsen (9e) eindigden 3 Belgen in de top 10. Het groen verhuist van de schouders van Philipsen naar die van Jakobsen.

   Rode trui Taaramäe kwam op 2 kilometer van het einde ten val, maar zijn tijdverlies werd hem niet aangerekend.

   Taaramäe valt in volle finale

   Jasper Philipsen: "Ik geraakte ingesloten"

   • Jasper Philipsen (9e): "Ik zat goed geplaatst in het treintje van Démare, maar ik raakte ingesloten en ik kon mijn sprint niet rijden. Jammer, want zo'n zware aankomst heb ik graag. Gelukkig volgt er morgen wellicht een nieuwe kans."
   • Jordi Meeus (7e): "Jammer genoeg verloor ik in de sprint het contact met mijn lead-out. Nochtans leverde mijn ploeg goed werk, maar finaal verliep het niet zoals we hadden gepland. Ik moet ook toegeven dat ik niet meer die punch in de benen had om voor de zege te gaan. Ik ben niet echt tevreden met een 7e plaats, maar het is ook geen slechte start."

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4