Van Gaal begint aan 3e periode bij Nederland: "Wie had het anders moeten doen?"

  In zijn zoektocht naar een heiland die hen na een mislukt EK toch naar het WK kan loodsen, is Nederland voor de 3e keer bij Louis van Gaal uitgekomen. "Het is toch wat, dat ik hier weer zit", zegt een soevereine Van Gaal bij zijn voorstelling. "Ik vind het nu nog meer een eer dan de vorige keren."

  Het was een triomfantelijke Louis van Gaal die plaatsnam voor wat hij zelf met nauwelijks verholen ironie "de vrienden van de media" noemde.

   

  "Het is toch wat dat ik hier nu voor de derde keer zit", begon hij zijn betoog. "In 2000 vond ik het een eer, in 2012 vond ik het eer, maar nu vind ik het nog meer een eer."

   

  "Ik ben al 5 jaar met pensioen en ik zag zelf ook de noodzaak (om uit pensioen te komen). Als ik in de positie van de KNVB zat, was ik ook bij mij uitgekomen. Wie zou de job anders moeten doen? Het klinkt misschien melodramatisch, maar ik doe dit ook niet voor mezelf."

   

  Het bewijst meteen dat Van Gaal nog niets van zijn ongekende zelfvertrouwen heeft ingeboet. "Het doet deugd dat het volk zich achter mij geschaard heeft. Ik geloof in mijn staf en ik geloof in mijn spelersgroep, ook al wordt het niet gemakkelijk."

   

  "Ik heb wel geen tijd om er mijn systeem in te drammen, zoals ik in 2014 wel kon (in de aanloop naar het WK), want toen had ik 6 weken de tijd. Nu is dat 1,5 dag. Ik zal dus op een andere manier mijn visie moeten overbrengen."

  Het klinkt misschien melodramatisch, maar ik doe dit niet voor mezelf.

  Louis van Gaal

  "Dachten jullie dat écht? Dat is weer typisch de media!"

  Wanneer Van Gaal vervolgens vragen van de media mag beantwoorden, komen de oude wrijvingen snel weer opborrelen. Eerste ergernis: een vraag over het WK in Qatar.

   

  "Je hebt die vraag eerder al aan Frank de Boer gesteld, aan Ronald Koeman,... Het is altijd dezelfde vraag. Natuurlijk vind ik het erg wat daar gebeurt. Maar de bonden moeten zich verenigen. Maak geen misbruik van de voetballers om actie te voeren, dat leidt toch tot niets. Dat heeft de geschiedenis aangetoond."

   

  Een andere journalist maakt als eerste een uitschuiver en daar springt Van Gaal gretig op. Had hij Nederland na het EK immers geen "veredeld stelletje sterren" genoemd?

   

  "Dus in jullie hoofd ging dit over Nederland? Dat is weer typisch de media. Ik zei dat een stel sterren geen Europees kampioen is geworden, maar wel een team. Ik dacht zelf toen aan Frankrijk of Portugal. Maar jullie dachten natuurlijk dat ik het over het Nederlands elftal had!"

  "Streng? Heb nog nooit een speler een boete gegeven!"

  Ten slotte merkt een reporter van het Jeugdjournaal op dat Louis van Gaal bij de meeste kinderen overkomt als een strenge schoolmeester. "De kinderen hebben dat beeld van mij, omdat de media mij zo neerzetten."

   

  "Maar ik ben iemand die meer beloont dan bestraft. Sterker nog, ik heb in heel mijn carrière nog nooit een speler een boete gegeven. Daar staan jullie van te kijken, niet!"

   

  Waarna Van Gaal de zaal nogmaals met een triomfantelijke blik aankijkt. Zal hij straks ook blijven triomferen zodra de bal rolt? Over 2 weken is er al het belangrijke drieluik voor Oranje, met eerste Noorwegen uit en daarna thuismatchen tegen Montenegro en Turkije.

  WK-kwalificatie UEFAWK-kwalificatie UEFA Groep G speeldag 10

  WK-kwalificatie UEFA klassement

    ploegptnmm+m-m=d+d-d+/-
  1Nederland 231071233825
  2Turkije 2110613271611
  3Noorwegen 18105231587
  4Montenegro 12103431415-1
  5Letland 9102531114-3
  6Gibraltar 0100100443-39