Team USA verzilvert favorietenstatus en houdt Cats-killer Japan van goud

  WNBA-MVP A'ja Wilson was met 19 punten belangrijk bij de VS. Enkel Brittney Griner (30 punten), met nummer 15, scoorde meer.

  De Verenigde Staten hebben een dag na de mannen ook bij de vrouwen het goud veroverd in het basketbal. Team USA verzilverde haar favorietenstatus en hield Belgian Cats-killer Japan van een triomf in eigen land. Eindstand: 90-75.

  De opdracht voor de Amerikanen was bij aanvang duidelijk. Bij een overwinning tegen Belgian Cats-killer Japan mocht Team USA al voor de zevende keer op rij een gouden medaille in hun prijzenkast hangen. 


  De Amerikaanse vrouwen hadden hun zinnen gezet op die medaille en gingen verschroeiend van start. De Japanse vrouwen zagen sterretjes. Onder impuls van een indrukwekkende Griner, ploegmaat van Emma Meesseman bij Jekaterinenburg, liep de score al meteen op tot 18-5. 


  Maar de Japanners hadden geen zin om zich zomaar naar de slachtbank te laten leiden. Bij het einde van het eerste kwart werd de voorsprong van de Amerikanen teruggedrongen tot 9 punten: 23-14.


  Japan rook bloed en hoopte de VS van een 55e zege op rij te houden. Maar Team USA kloppen, daar moet je van goede huize voor zijn. Door de vele missers bij Japan en de kwaliteit die bij de VS toch weer boven kwam drijven, doken beide teams bij 50-39 de kleedkamers in.

  Zevende goud op rij voor Team USA

  Ook na de rust kregen we hetzelfde spelbeeld te zien. Japan probeerde wel, maar de Amerikaanse vrouwen straften elk foutje genadeloos af. Onder meer dankzij een knappe driepunter van Diana Taurasi, een van de beste basketbalspeelsters aller tijden, liep de kloof verder op tot bijna 20 punten.


  Amerika kon het zich permitteren om in de slotfase de voet van het gaspedaal te halen, zodat de vinnige Japanse vrouwen nog wat konden milderen. Eindstand: 90-75.


  Voor de VS is het al de 7e olympische titel op rij. Voor speelsters Sue Bird en Diana Taurasi is het al de vijfde gouden medaille. Beide speelsters maakten in 2004 in Athene al deel uit van het succesvolle Team USA.

  Samenvatting van de finale:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Official loopt even in de weg voor selfie van Amerikaanse basketvrouwen, maar heeft het meteen geweten

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Lees ook: