Appelboom over nieuwe zwemstructuur: "Met amateurisme komen we er niet"

  Vanaf 1 september treedt de nieuwe zwemstructuur in werking, zonder boegbeeld Ronald Gaastra.

  De hertekening van de zwemstructuur in België en het vertrek van hoofdcoach Ronald Gaastra doen heel wat stof opwaaien. Zwemcommentator Sidney Appelboom is scherp voor de zwemfederatie: "Het Belgisch zwemmen staat op een heel laag pitje, het moet veel professioneler."

  "Gaastra was niet onbesproken, maar bond speelde het niet netjes"

  Ronald Gaastra, al decennia lang coach van de Belgische zwemmers, maakte vandaag bekend op te stappen bij de Vlaamse zwemfederatie. Die beslissing nam hij naar aanleiding van de nieuwe nationale structuur in het zwemmen, die vanaf 1 september in werking treedt.


  Zwemcommentator Sidney Appelboom kent het Belgische zwemmen door en door en geeft duiding bij de situatie en het vertrek van boegbeeld Gaastra. "Gaastra was al vanaf de jaren 90 dé bepalende figuur in het Belgische zwemmen", opent hij.


  "Hij had Frederik Deburghgraeve en Pieter Timmers onder zijn hoede. Hij heeft zowat driekwart van alle olympische zwemmers hier gecoacht. In al die jaren is hij enkele malen ontslagen, maar ook telkens weer aangenomen om alles te komen redden."


  "Gaastra is geen onbesproken figuur, maar ondanks het wanbeleid dat al die jaren heerste, heeft hij toch heel wat neergezet. Nu wordt hij opnieuw bij het huisvuil gezet. De zwembond speelde het ook niet netjes, door hun nieuw plan op poten te zetten terwijl hij in Tokio aan het werk was. Dat zijn toch weer tekenen van amateurisme."

  Ondanks het wanbeleid dat al die jaren heerste, heeft Gaastra toch heel wat neergezet.

  Sidney Appelboom

  Een misnoegde Gaastra vertrekt bij de zwemfederatie.

  "Er is geen structuur, dan blijf je aanmodderen"

  Voor het Belgische zwemmen was Tokio 2020, met slechts twee zwemmers, niet bepaald een succesverhaal. "Op dit moment staat het zwemmen in België op een heel laag pitje. Er waren maar twee zwemmers in Tokio en er komt ook niet meteen iets aan. We zullen tot 2028 moeten wachten om opnieuw wat topzwemmers te hebben."

   

  Is er een electroshock nodig voor het Belgisch zwemmen? "Ja, helemaal. Drie jaar geleden heb ik zelf al een plan neergelegd bij de bond, om buitenlandse trainers en knowhow erbij te halen. Maar men blijft hier vissen uit dezelfde kleine vijver."

   

  "In het buitenland doen ze het wel met knowhow van buitenaf", stelt Appelboom vast. "Australië haalde de Nederlandse coach Jacco Verhaeren erbij, in het VK en Canada hadden ze dan weer succes met Australische coaches. Er staat gewoon geen structuur in België, omdat de fondsen er ook nooit waren."

   

  "Waarom halen in de atletiek de Tornado's al zoveel Spelen op een rij de finale? Omdat er een structuur staat, opgebouwd na successen. In het zwemmen is er na Deburghgraeve en Timmers niets gebeurd, dan blijf je aanmodderen."

  Fanny Lecluyse zorgde in Tokio voor een lichtpuntje, met een finale op de 200m schoolslag.

  "Men kiest opnieuw voor trainers van rond de kerktoren"

  De zwembond kondigde eerder vandaag al aan dat Ronald Claes nationaal zwemcoach wordt, Dirk Boets zal Gaastra opvolgen op Vlaams niveau. Er lijkt dus al een nieuw traject uitgestippeld, al klinkt Appelboom niet bepaald overtuigd.

   

  "Claes heeft heel goed gewerkt met Valentine Dumont en is een prima coach. Hij is nog jong en kan nog doorgroeien. Dirk Boets is van een oudere generatie en is ook een goede coach, maar hij heeft nog nooit een zwemmer naar de Spelen geleid."

  Claes en Boets? Iedereen verdient een kans, maar met die namen gaan we het niet redden.

  Sidney Appelboom

  "Iedereen verdient een kans, maar met die namen gaan we het niet redden. Het moet veel professioneler. Ik heb in Tokio mijn ogen weer uitgekeken. Als je ziet hoe professioneel de omkadering is bij sommige landen, dat is indrukwekkend. Maar in België gaan we het weer doen met - sorry dat ik het zeg - coaches van rond de kerktoren."


  "Er moet expertise vanuit het buitenland komen, en ja, dat zal geld kosten. Maar ook daar zijn er nooit stappen gezet. Michel Louwagie is twintig jaar bondsvoorzitter geweest, maar er kwamen nooit extra sponsors, er is financieel nooit een plan opgezet. Olympische sport is business, met amateurisme kom je er niet meer."

  Sid Appelboom (l) aan de zijde van Ronald Gaastra (r) in Tokio.