Het geheim van de recordpiste in Tokio: "Ze werkt als een trampoline"

  Er is veel te doen om de atletiekpiste in Tokio.

  Toptijden bij de vleet in Tokio. Een combinatie van topatleten, de opkomst van de superspikes en ook... een revolutionaire atletiekpiste, die werkt als een mini-trampoline. Maar wat maakt het ovaal in het olympisch stadion nu zo snel?

  Persoonlijke records, nationale records, olympische records en zelfs wereldrecords. Met de fenomenale 45"94 van Karsten Warholm op de 400m horden als absolute uitschieter.

   

  In Tokio staan de planeten dan ook op één lijn om geschiedenis te schrijven - lees: alle omstandigenheden zijn optimaal. Alle atleten konden tijdens het coronajaar extra hard trainen, de "superspikes" zijn door iedereen omarmd en ook de atletiekpiste zorgt voor een paar procenten extra.

   

  Het ovaal van 400 meter in Tokio is revolutionair. De Italiaanse marktleider MONDO kwam met een nieuwe technologie op de proppen. "Met 14 millimeter is de baan flinterdun", legt medeontwikkelaar Andrea Vallauri uit bij "The Daily Mail". "Daarnaast bevat ze ook rubberkorreltjes, waardoor er in de onderste laag ook wat lucht terug te vinden is."

  Je voelt de piste gewoon stuiteren tijdens het lopen.

  Hordeloopster Sydney McLaughlin

  Volgens Vallauri absorberen de korrels daardoor niet alleen de schokken, maar geven ze ook een kleine hoeveelheid energie terug aan de atleet. "Hierdoor fungeert de piste eigenlijk als een soort mini-trampoline. Het levert 1 tot 2% voordeel op."

  Zorgt recordpiste voor extra blessures?

  Heel wat atleten voelen het effect. "De piste stuitert", liet de Amerikaanse hordeloopster Sydney McLaughlin al optekenen. Anderen tonen zich kritischer, zoals de Canadees Gavin Smellie. "De piste zorgt ervoor dat je spieren helemaal stram worden, zeker de dag na een wedstrijd."

   

  Collega-sprinter Jimmy Vicaut trad hem bij: "De piste is veel te gevaarlijk. Door de manier waarop er moet gelopen worden, bestaat er een hoger risico om een spierblessure op te lopen."

  De piste zorgt ervoor dat je spieren helemaal stram worden.

  Canadese sprinter Gavin Smellie

  Maar in tegenstelling tot de superspikes beschikt iedereen wel over hetzelfde voordeel. "Het is zoals bij een Formule 1-band. Als iedereen erover beschikt, is er geen reden om aan de eerlijkheid te twijfelen", meent de maker. "We willen gewoon een piste ontwikkelen waarop alle atleten het beste uit zichzelf kunnen halen."

   

  De vele records bewijzen dat dat lukt.