Canada klopt Amerika voor het eerst in 20 jaar op weg naar finale tegen Zweden

  Jessie Fleming scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd met een strafschop.

  Een verrassing van formaat in de halve finale van het voetbal. De Canadese voetbalvrouwen knikkeren wereldkampioen en topfavoriet Amerika uit het toernooi. Canada scoorde op een strafschop het enige doelpunt van de wedstrijd.

  Canadese voetbalvrouwen knikkeren Amerika uit het toernooi, in de finale wacht Zweden:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  De laatste overwinning van Canada tegen de Verenigde Staten dateerde al van 2001. Amerika was zo al 20 jaar ongeslagen tegen hun kleinere zusje. In de halve finale van de Spelen probeerden de Canadese vrouwen een einde te maken aan deze reeks van nederlagen.

   

  Makkelijker gezegd dan gedaan, want Amerika is een topland in het vrouwenvoetbal. De regerende wereldkampioen knikkerde in de kwartfinales nog Nederland uit het toernooi na strafschoppen.

   

  In de eerste helft schuwden beide ploegen de risico's. Halverwege de partij bleven ze steken op een scoreloos gelijkspel. Na de pauze schakelden de Amerikaanse vrouwen duidelijk een versnelling hoger. De kansen voor Amerika stapelden zich op, maar een doelpunt kwam er maar niet uit.

   

  Een kwartier voor het einde kregen de Amerikaanse vedetten het deksel op de neus. De Canadese Jessie Fleming (Chelsea) scoorde met een penalty het enige doelpunt van de wedstrijd.

   

  De bronzenmedaillewinnaars van Rio in 2016 klopt zo na 20 jaar eindelijk nog eens hun Amerikaanse buren en plaatsen zich zo voor de olympische finale. Daar zullen ze het opnemen tegen Zweden of Australië.

   

  Voor Amerika is het na een gemiste medaille op de Spelen van Rio in 2016 opnieuw een grote teleurstelling.

  Op revanche belust Zweden wacht Canada op in finale

  Ook in de andere halve finale volstond één doelpunt voor de zege. Meteen na de rust trapte Fridolina Rolfo Zweden voorbij Australië. Vijf jaar geleden verloor Zweden de olympische finale tegen Duitsland.