Wat betekent het verstek van Biles voor de allroundfinale?

  Geen Simone Biles straks in de allroundfinale.

  Vanmiddag staat de allroundfinale in het turnen bij de vrouwen op het programma. Met Nina Derwael en Jutta Verkest, maar zonder de superfavoriete Simone Biles. Daardoor zijn de kaarten natuurlijk herschud. Wat betekent dat voor de kansen van Nina Derwael bijvoorbeeld?

  Wie zijn de nieuwe favorieten?

  Het was absoluut geen verrassing dat Simone Biles met de hoogste score van iedereen zich kwalificeerde voor de allroundfinale. Haar voorsprong op de rest was meteen veelzeggend.


  Door de afwezigheid van Biles begint de Brazliaanse Rebeca Andrade (22) aan de finale met de hoogste score in de kwalificaties. Ze heeft veel ervaring. Ze is een jaar ouder dan Nina Derwael en eindigde in de allroundfinale op de Spelen in 2016 in eigen land als 11e.

   

  In de kwalificaties behaalde Andrade (foto) de hoogste score van iedereen op de sprong. Ook aan grond is ze sterk. Haar specialiteiten zijn dus een beetje het spiegelbeeld van Nina Derwael.

   

  Uitkijken is het zeker ook naar Sunisa Lee uit de VS. Zij eindigde de kwalificaties met de derde hoogste score. Zij blinkt net als Derwael vooral uit aan de brug met ongelijke leggers en op de balk. Op beide onderdelen deed ze beter dan Simone Biles.

   

  Ook de kansen op goud voor de sierlijke Angelina Melnikova zijn gestegen. Ze won al goud met de Russische ploeg en is een echte allrounder. Het verschil tussen Andrade, Lee en Melnikova was in de kwalificaties slechts drie tienden.

  Derwael zal een superdag moeten hebben

  Nina Derwael komt in de finale - na het wegvallen van Biles - nog vier turnsters tegen die beter deden dan zij in de kwalificaties. Er gaapt wel een kloofje met die vier en de turnsters achter haar zitten Derwael allround op de hielen. Ze zal dus een absolute topdag moeten hebben en moeten rekenen op wat foutjes bij de concurrentie voor een medaille.

  Wie vervangt Biles?

  De beste 24 turnsters in de kwalificaties zijn in principe zeker van een plaats in de allroundfinale, maar volgens de regels van de Internationale Turnfederatie mogen per land slechts twee turnsters deelnemen.

   

  De Amerikaanse Jade Carey viel zo aanvankelijk af. Ze eindigde als 9e, maar moest Biles en Lee voor zich dulden. Door de afwezigheid van Biles is ze er straks nu toch bij. Een medaillekandidate lijkt ze niet, maar ze heeft wel een goed verhaal.

   

  Carey reisde twee jaar de wereld rond om via het World Cup-circuit voldoende punten te scoren om zich individueel te kwalificeren voor de Olympische Spelen, wetende dat ze niet geselecteerd zou worden voor Team USA.

   

  Haar doorzettingsvermogen wordt straks beloond. Ze begint aan de allroundfinale met de tweede beste score op de sprong (na Andrade) en de beste score aan grond.

  programma Jutta Verkest
  zondag 25 juli kwalificaties team 5e (naar F) verslag
    kwalificaties allround 20e (naar F) verslag
  dinsdag 27 juli finale team 8e verslag
  donderdag 29 juli finale allround 12.50 u  
  programma Nina Derwael
  zondag 25 juli kwalificaties allround 6e (naar F) verslag
    kwalificaties brug 1e (naar F) verslag
    kwalificaties team 5e (naar F) verslag
  dinsdag 27 juli finale team 8e verslag
  donderdag 29 juli finale allround 12.50 u  
  zondag 1 augustus brugfinale 12.27 u