Daiki Hashimoto (19) kroont zich tot jongste olympische kampioen in allroundfinale

  De Japanner Daiki Hashimoto heeft zich tot olympisch kampioen gekroond in de allroundfinale van het turnen. Na een spannende strijd maakte hij het verschil aan de rekstok. Xiao Ruoteng grijpt zilver voor China, de Rus Nikita Nagorny moet tevreden zijn met brons.

  De allroundfinale in het turnen bij de mannen eindigde in een nagelbijter. Aan de top was het tot de ontknoping drummen voor een medailleplek. 

   

  Daiki Hashimoto stond op een 4e plek na evenveel toestellen. De jonge Japanner sloeg niet in paniek, want de laatste twee toestellen - de brug en de rekstok - waren zijn specialiteit. 

   

  Wie de bui wel al voelde hangen, was Artoer Dalalojan. De Rus hing lang op een derde plaats, maar werd gehinderd door een blessure. Delalojan verbeet de pijn, maar viel naast het podium. 

   

  Bovenaan het klassement streden Xiao Ruoteng en Nikita Nagorny om het goud. De Rus, die alles won de afgelopen jaren, pakte uit met een sterke oefening op de brug en verstevigde zijn plekje in de top drie.

   

  Xiao Ruoteng, Nikita Nagorny en Daiki Hashimoto vormden de top drie na 5 toestellen. Het laatste toestel op de Olympische Spelen is steevast de rekstok. Een spektakelstuk met vliegelementen moest voor de beslissing zorgen.

  Nikita Nagorny

  Hashimoto schittert aan rekstok en schrijft geschiedenis

  De spanning steeg in de turnzaal. Nagorny speelde op veilig met zijn oefening, maar voerde die niet tot in de perfectie uit. De Rus was erg vermoeid en had een extra stapje nodig na de afsprong. Ook van de score werd hij niet gelukkig.

   

  Xiao Ruoteng zette een knappe oefening neer op de rekstok, maar een penalty van 0,3 leverde hem een lage score van 14,066 op. Die score vocht hij nog aan, tevergeefs.

   

  Na de kleine foutjes van de tegenstanders waren alle ogen gericht op de 19-jarige Daiki Hashimoto. Met een ronduit spectaculaire oefening aan de rekstok kreeg hij een totaalscore van 88.465. Hij ging het risico niet uit de weg, wat de Japanner goud opleverde.

   

  Hashimoto schrijft zo turngeschiedenis en wordt de jongste allroundkampioen ooit op de Spelen. De Chinees Xiao Ruoteng neemt vrede met zijn zilveren medaille, Nikita Nagorny moet tevreden zijn met brons.

  Bekijk de gouden oefening van Hashimoto:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Bekijk de ontknoping van de allroundfinale bij de mannen met winst voor Hashimoto