De sterkte van 3x3: "Kort, aantrekkelijk voor tv en weinig regels"

  Tomas Van Den Spiegel

  De 3x3 Belgian Lions en het 3x3-basketbal in het algemeen hebben de voorbije dagen heel wat zieltjes gewonnen. Ook ex-basketballer Tomas Van Den Spiegel is fan. "Dit zijn de formats van de toekomst", zegt de voormalige Belgian Lion in Van hier tot in Tokio.

  Voor de start van de Olympische Spelen was 3x3 iets voor de liefhebbers, maar de Belgische mannen hebben dankzij hun sterke prestaties de harten van het brede publiek gewonnen. Iedereen lijkt plots fan van 3x3, dat in Tokio voor het eerst een olympische sport is.

   

  "Ik zat in de atletencommissie toen in 2015 beslist werd welke weg ze zouden uitgaan met 3x3. Er was destijds heel wat scepsis bij traditionele basketballers, maar dit zijn de formats van de toekomst: kort en aantrekkelijk voor televisie. De aandachtsspanne van de jeugd wordt almaar korter. Dit werkt gewoon", weet Van Den Spiegel.

   

  "Het format kan nog groeien. Iedereen die me erover aanspreekt is superenthousiast. Iedereen kijkt er graag naar.  Er zijn in 3x3 ook niet zoveel regels. In basketbal heb je dat wel. Maar van 3x3 hoef je er niet zoveel van te kennen om te kunnen volgen. Dat is de sterkte van 3x3."

  "3x3 ontwikkelt zich nog en het niveau zal alleen nog stijgen"

  Ook Tomas Van Den Spiegel heeft al genoten van de 3x3 Belgian Lions in Tokio. "Het is een fantastisch verhaal. Die jongens zijn de voorbije maanden in een soort flow geraakt, want eerlijk gezegd is het een beetje onverwacht dat ze erbij zijn op de Olympische Spelen", weet Van Den Spiegel.

   

  "Maar nu staan ze er, spelen ze zonder complexen een aantal toplanden naar huis en maken ze zelfs kans op een medaille."

   

  "Het zijn jongens die eigenlijk wel het niveau van 1e klasse net aankunnen en er ook al van geproefd hebben. Maar op een bepaald moment hebben zij hun vizier echt gericht op 3x3, omdat ze zagen dat er mogelijkheden waren. Zij hadden een olympische droom en daar hebben ze echt naartoe gewerkt."

  Als je een half gebuisde 5x5-speler bent, betekent dat niet dat je geen wereldtopper kunt zijn in 3x3.

  Tomas Van Den Spiegel

  In welke mate verschilt 3x3 van het traditionele 5x5? "Het is een heel ander gegeven. Het is als volleybal en beachvolleybal. 3x3 is een sport die zich nog ontwikkelt en het niveau zal de komende jaren alleen nog maar stijgen", denkt Van Den Spiegel.

   

  "3x3 is zeer specifiek. Ik zou daar met mijn lengte (2,14m, red) niks kunnen lopen doen. Je moet eigenlijk drie jongens hebben van 1,95m à 2,05m die snel op de voeten zijn, kunnen verdedigen en kunnen shotten. Het is veel completer en het is ook een heel andere soort inspanning. Het is survival of the fittest."

   

  "Het is een ander type speler dat daar goed in is, al zouden topbasketballers dat ook wel kunnen als ze zich er op zouden toeleggen. En het is ook niet zo dat wanneer je een half gebuisde 5x5-speler bent dat je geen wereldtopper kunt zijn in 3x3."

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.
  programma 3x3 Belgian Lions
  zaterdag 24 juli Letland - België 20-21 verslag
  zaterdag 24 juli België - Japan 16-18 verslag
  zondag 25 juli Rusland - België 16-21 verslag
  zondag 25 juli Servië - België 21-14 verslag
  maandag 26 juli België - China  20-21 verslag
  maandag 26 juli Nederland - België 17-18 verslag
  dinsdag 27 juli België - Polen 16-14 verslag
  eindfase

  woensdag 28 juli

  halve finale: België - Letland

  8-21

  verslag

  woensdag 28 juli

  strijd om brons

  10-21 verslag