Jonathan Sacoor in Tokio: "De hitte is toch wel even wennen"

  Jonathan Sacoor leeft ontspannen toe naar de start van de Olympische Spelen.

  400m-loper Jonathan Sacoor telt in Tokio de dagen af naar de Spelen. De 21-jarige Belg heeft net op tijd zijn olympische vorm te pakken. "Ik hoop dat ik kan tonen dat ik in de beste vorm van mijn leven ben", zegt hij aan Sporza.

  Jonathan Sacoor vertoeft nu al een paar dagen in Tokio. Hoe vergaat het de 400m-loper?

   

  "Het is veilig, dat is het belangrijkste. De maatregelen zijn streng, maar daar waren we op voorbereid. Ik ga dus ook niet klagen dat ik niet naar buiten kan om een koffietje te gaan drinken", vertelt Sacoor.

   

  "De trainingen verlopen ook goed. De atletiekpiste is zo'n halfuurtje rijden. We gaan met zijn allen met de bus. Het is een heel mooi stadion en alles is tiptop in orde."

   

  "De hitte is wel even wennen. We zweten heel veel, maar ook daarop zijn we voorbereid. We proberen goed gehydrateerd te blijven en af te koelen."

   

  "Vorige maand liep ik nog in Polen bij -4 graden. Dan heb ik het toch liever zoals nu te warm dan te koud. Voor de prestaties denk ik niet dat de hitte een nadeel is."

   Hopelijk kan ik op de Spelen tonen dat ik in de beste vorm van mijn leven ben.

  Jonathan Sacoor

  "Het is fantastisch om nu hier te zijn", gaat Sacoor voort. 'Nog een weekje te gaan en dan is het eindelijk zover. Het is een pak van ons hart dat we nu hier staan. Nu moeten we alleen nog presteren, maar daarvoor hebben we getraind."

   

  "Zelf ben ik na een onzekere voorbereiding net op tijd in vorm. Ik voel me opnieuw als mezelf, in mijn eigen flow. Hopelijk kan ik op de Spelen tonen dat ik in de beste vorm van mijn leven ben."

   

  "Het niveau op de 400m en de 4x400m ligt heel hoog, maar toch wil ik strijden voor een finaleplaats. En op de aflossing kunnen we altijd iets moois doen. De andere jongens zijn ook net op tijd in vorm. We zullen er alles aan doen om zo hoog mogelijk te eindigen."

  Kevin Borlée: "Olympische medaille blijft droom"

  Kevin Borlée staat al voor de vierde keer op de Olympische Spelen. In Japan wacht hem een bomvol programma: de individuele 400 meter en twee aflossingsnummers.

   

  "Na twee moeilijke maanden heb ik ritme nodig", zegt hij. "Ik voel op training dat de kracht toeneemt. Ik ga het stap voor stap, wedstrijd per wedstrijd aanpakken."

   

  Op 33-jarige leeftijd brandt Borlée nog steeds van ambitie. "Een van de redenen waarom ik er nog altijd sta, is omdat ik nooit tevreden ben. Een olympische medaille blijft een droom. We zullen klaar zijn om te presteren en ik denk dat we heel snel kunnen gaan."

   

  Ook Dylan Borlée droomt van een olympische plak, misschien zelfs met de gemengde aflossingsploeg. "Het klopt dat dankzij de ongelofelijke prestaties van Cynthia (Bolingo, red.) de mixed een boost krijgt. Het is een potentiële kans op een medaille." 

   

  "Maar, we nemen het op tegen heel sterke landen. Het zal nog beter zijn dan in Doha." Op het laatste WK (in 2019) eindigde de gemengde ploeg als zesde, werden de Cheetahs vijfde en de Tornados derde.

  Sacoor: "Met de aflossingsploeg kunnen we altijd iets moois doen"