Isaac Kimeli: "Na een domme race ben ik in de Spelen beginnen te geloven"

In onze reeks Vuurdoop maakt u kennis met atleten die hun olympisch debuut vieren. Isaac Kimeli (27) loopt in Tokio de 5.000 en 10.000 meter. "Lange nummers", vertelt de goedlachse atleet.

Wie is Isaac Kimeli?

  • sport: atletiek
  • club: Olympic Essenbeek Halle
  • discipline: 5.000 en 10.000 meter
  • hoofdprijzen: vice-Europees kampioen 3.000 meter indoor (2021) en vice-Europees kampioen veldlopen (2018)
  • doel op de Olympische Spelen: in de top 8 finishen

"Ik wist niet hoe ik de Spelen zou halen"

Isaac Kimeli is begonnen als veldloper, maar de laatste jaren schittert hij vooral op de piste. Al zag hij zichzelf niet meteen op de olympische bühne staan.

 

"Als kleine jongen keek ik op naar sterren als Kipchoge of Usain Bolt," vertelt de loper in aflevering 4 van Vuurdoop, "maar ik dacht nooit aan de Olympische Spelen. Ik wist zelfs niet hoe ik er moest geraken."

 

"En kijk, nu ga ik die droom toch waarmaken. Als topsporter moet je de Olympische Spelen een keer meegemaakt hebben."

 

"Op het EK van 2016 in Amsterdam begon ik erin te geloven", gaat Kimeli voort. "Ik finishte pas als 9e op de 1.500 meter. Een domme race van me, want in de laatste ronde ging ik bijna even hard als de winnaar."

 

"Toen heb ik mijn coach gezegd dat ik keihard ging trainen om de Olympische Spelen te halen. Zelfs regen of sneeuw hebben me niet tegengehouden. Geen enkele training heb ik gemist", verzekert Kimeli.

"Na het EK in 2016 heb ik mijn coach gezegd dat ik keihard ging trainen voor de Olympische Spelen."

"Top 8, tenzij iedereen bezwijkt onder de hitte en ik niet"

De voorbije jaren heeft Isaac Kimeli zich gespecialiseerd in de 5.000 én de 10.000 meter. "Mijn coach zal het niet graag horen, maar eigenlijk loop ik de 1.500 meter liever. 5.000 en 10.000 meter is best lang", lacht hij.

 

"Alle gekheid op een stokje: ik kom nu gewoon beter uit de verf op de 5.000 en de 10.000 meter. Met een lichte voorkeur voor de 5.000."

 

Met welke ambities start hij in Tokio? "De finale halen wordt mijn eerste doel", antwoordt de atleet. "Als ik in die opdracht slaag, mik op een plaats in de top 8. Dan zijn mijn eerste Spelen geslaagd."

 

"Tenzij iedereen bezwijkt onder de hitte en ik niet", knipoogt Kimeli. "Dan is er meer mogelijk. Of deelnemen belangrijker is dan winnen? Neen, hoor. Ik wil altijd winnen. Of het nu een spelletje FIFA is of een loopwedstrijd."

 

Afspraak in Tokio. Op vrijdag 30 juli staat Kimeli aan de start van de 10.000 meter in Tokio, op dinsdag 3 augustus volgen de reeksen van de 5 kilometer.

Deelnemen belangrijker dan winnen? Neen, hoor.

Isaac Kimeli

Snelle vragenronde:

Wat doe je als eerste in Tokio?

Isaac Kimeli: "Mijn whereabouts (verblijfplaats om controles mogelijk te maken, red) invullen. En een bed kiezen."

Wat wil je zeker meemaken?

"De openingsceremonie, maar dat zal me niet lukken. Omdat ik net te laat aankom in Tokio. Hopelijk kan ik de slotceremonie wel meepikken."


Welke sushi eet je liefst?

"Eerlijk gezegd, geen enkele. Ik ben niet gek op rauwe vis."

Welke Belg wens je een medaille toe?

"Marathonloper Bashir Abdi. Omdat ik weet hoe hard hij ervoor werkt. Ik ga Bashir extra hard knuffelen als hij op het podium eindigt."

 

Welke Japanse woorden ken je?

"Nog geen enkel woord. Hoog tijd om wat te oefenen dus."