Red Lion Victor Wegnez: "Als we goud winnen, zet ik tattoo van wereldkaart"

  In onze reeks Vuurdoop gingen we voor de start van de Spelen langs bij atleten die voor het eerst deelnemen aan de Olympische Spelen. Ook hockeyspeler Victor Wegnez kreeg een bezoekje van Sporza en hij fantaseerde toen al hoe het zou zijn om olympisch kampioen te worden. Wordt het straks werkelijkheid?

  Wie is Victor Wegnez?

  • sport: hockey
  • club: Racing
  • positie: middenvelder
  • hoofdprijzen: wereldkampioen 2018 en Europees kampioen 2018 (beste speler)
  • doel op de Olympische Spelen: goud
  • favoriete sushi: met zalm
  • bijnaam: Petit Biscuit

  Bekijk aflevering 3 van Vuurdoop met Victor Wegnez

  "Rio kwam te vroeg voor mij"

  Victor Wegnez is er in Tokio voor het eerst bij. "In de aanloop naar Rio 2016 maakte ik ook al deel uit van de ruime kern, maar tijdens de voorbereidingstoernooien had ik al begrepen dat ik de selectie niet zou halen. Ik speelde niet", begint de energieke hockespeler zijn olympisch verhaal.

   

  "Ik was er ook niet klaar voor", geeft Wegnez grif toe. "Ik heb wel als een gek gesupporterd voor mijn televisie. Ik ging helemaal uit mijn dak."

   

  Na Rio knokte Wegnez zich in de ploeg. Eind 2018 won hij het WK in India met de Red Lions, een jaar later loodste de middenvelder België naar de Europese titel in Antwerpen, met de prijs voor beste speler als kers op de taart.

   

  In Tokio telt dus maar één prijs: de gouden medaille. "Dat is ons doel. Het zou uniek zijn om alle titels in ons bezit te hebben", vertelt Wegnez, "maar we gaan er zeker niet vanuit dat we de olympische titel zomaar hoeven op te halen in Tokio."

   

  "Het jaar uitstel speelt misschien licht in ons nadeel. Landen zoals India, Duitsland of Nederland hebben de tijd gekregen om de kloof met België te verkleinen. Hoe dan ook, beter uitstel dan afstel", vindt Wegnez.

  Het jaar uitstel speelt misschien licht in ons nadeel. Landen zoals India, Nederland of Duitsland hebben de tijd gekregen om de kloof met België te verkleinen.

  Victor Wegnez

  "Die medaille gaat meteen in een sterke doos"

  Als alles volgens plan verloopt, staat de Belgische hockeyploeg straks met olympisch goud te blinken. Gevaarlijk voor Victor Wegnez, die regelmatig brokken maakt met trofeeën.

   

  "Een medaille is moeilijker om stuk te maken", lacht Victor Wegnez, "maar ik ga ze toch zo snel mogelijk opbergen in een sterke doos."

   

  "Dat had ik ook gedaan met mijn trofee voor beste EK-speler", gaat hij voort, "maar zelfs die heb ik kapot gekregen in mijn sporttas. Ik geloofde mijn ogen niet."

   

  "De Wereldbeker was wel mijn fout", geeft de enthousiaste hockeyspeler toe. "Ik heb die stick toen aangeraakt, ja."

   

  Een medaille zegt hem misschien niets, maar een tatoeage wil Wegnez wel als blijvende herinnering. "Als we een gouden medaille winnen, laat een tatoeage zetten. Van een wereldkaart met een kroon."

  Victor Wegnez (r) met de Wereldbeker. De hockeystick op de trofee zal het niet overleven.

  "Sushi en manga! Japan is een paradijs voor mij"

  Voor een wereldreiziger als Victor Wegnez is Japan een droombestemming. "Als kind was ik gek van Pokemon en Dragon Ball Z", vertelt hij met een portie nostalgie. "Nu is dat manga geworden."

   

  "En sushi zou ik ook alle dagen kunnen eten. Ik ben verzot op die met zalm."

   

  Een glas bier of wijn heeft Wegnez al bijna twee jaar niet aangeraakt. "Neen, die opoffering maak ik voor mijn sport. Ik probeer zo goed mogelijk als een professional te leven."

   

  En als de hockeyspeler goud verovert met België? "Dat komt niet goed. Bestel maar een ziekenwagen, na 2 pintjes ga ik al prijs hebben", lacht hij.