Wie zijn de Belgische medaillekandidaten 100 dagen voor Tokio? "We hebben 3 'zekerheden'"

  De Red Lions, Nina Derwael en Nafi Thiam zijn de grootste Belgische kansen op een medaille.

  Op 23 juli wordt de olympische vlam aangestoken in Tokio. Op 100 dagen voor de Spelen worden er 11 Belgische medailles voorspeld, maar welke Belgen moeten voor die grote oogst zorgen? Wij zetten ze op een rij.

  Het statistiekenbureau Gracenote voorspelt 11 Belgische medailles in Tokio. Voor Rio 2016 zat Gracenote er niet ver van met hun voorspelling, maar de namen waren helemaal anders. 

   

  Zo raakten zeilster Evi Van Acker, discuswerper Philip Milanov en taekwondoka's Jaouad Achab en Si Mohamed Ketbi in Rio niet op het podium. "In Rio mikte Team Belgium op 5 of 6 medailles, maar ze zijn wel behaald met andere namen", zegt Tom Boudeweel.

   

  De gouden medailles van Greg Van Avermaet en Nafi Thiam waren vooraf zeker niet voorspeld. Welke Belgen zouden tussen 23 juli en 8 augustus voor die grote medaille-oogst in Tokio kunnen zorgen?

   

  Bovenaan ons lijstje staan de Red Lions, Nina Derwael en Nafi Thiam. "We moeten altijd een slag om de arm houden, maar dat zijn onze 3 zekerheden. Het zijn onze grootste kandidaten op eremetaal."

  Judo blijft een soort van loterij, dat is heel moeilijk om te voorspellen.

  David Naert

  Naast die 3 topkandidaten trekt België normaal gezien nog met een aantal kanshebbers naar Japan. Zeilster Emma Plasschaert, Wout van Aert en Remco Evenepoel in de weg- en tijdrit en judoka Matthias Casse horen daar zeker bij.

   

  "Judo blijft een soort van loterij, dat is heel moeilijk om te voorspellen", zegt David Naert. "Bij één onoplettendheid ben je uitgeschakeld. Maar wie had 4 jaar geleden een medaille voor Dirk Van Tichelt voorspeld?"

   

  De regel met de Olympische Spelen luidt: voor 3 kandidaten op een medaille, pak je er 1. De jumpingploeg (Devos, Bruynseels en Verlooy staan in de top 20 van de wereldranking) is een van die kandidaten.

   

  Ook Achab trekt naar Tokio voor een medaille, net als Jolien D'hoore en Lotte Kopecky in de ploegkoers. "Maar het niveau van de tegenstand in de ploegkoers is de laatste jaren enorm gestegen sinds het nummer weer olympisch is", zeggen Naert en Boudeweel in koor. 

  Belgische topkandidaten
  Red Lions mannenhockey
  Nafi Thiam atletiek (zevenkamp)
  Nina Derwael turnen (brug met ongelijke leggers)
  Belgische kanshebbers
  Matthias Casse judo (-81 kg)
  Emma Plasschaert zeilen (laser radial)
  Remco Evenepoel wielrennen (tijd- en wegrit)
  Wout van Aert wielrennen (tijd- en wegrit)
  Belgisch jumpingteam paardensport (jumping)
  Jaouad Achab taekwondo (-68 kg)
  Jolien D'hoore/Lotte Kopecky baanwielrennen (ploegkoers)

  "Anderen zullen zich moeten overtreffen voor eremetaal"

  Team Belgium mikt zelf op 21 plaatsen in de top 8 en op elke Olympische Spelen vallen er verrassende medailles uit de kast. Denk maar aan het zilver van schutter Lionel Cox in Londen of het brons van Axel Merckx in 2004.

   

  Dan denken wij aan de Belgische triatleten, Bashir Abdi in de marathon, de Belgian Tornados op de 4x400 meter, een van de golfers, de Belgian Cats of de tandem Broekx/Peters in het kajak. 

   

  "Om een olympische medaille te behalen zullen deze Belgen zich moeten overtreffen." En de andere Belgen mogen ons natuurlijk ook aangenaam verrassen. "In het judo of taekwondo kan altijd een medaille uit de kast rollen, maar dat kun je niet voorspellen", besluit Naert.

  Belgische outsiders
  Belgian Hammers triatlon (mixed relay)
  Bashir Abdi atletiek (marathon)
  Belgian Tornados atletiek (4x400m estafette)
  Thomas Pieters golf
  Thomas Detry golf
  Belgian Cats vrouwenbasketbal
  Broekx/Peters kajak (K2 500m)
  Brys/Van Zandweghe roeien (lichte dubbeltwee)