Naomi Osaka siert cover van Time Magazine: "Het is oké om niet oké te zijn"

Naomi Osaka op de cover van Time Magazine.

Naomi Osaka heeft zich in Time Magazine voor het eerst uitgelaten over haar mentale problemen. De 23-jarige Japanse tennisster zegt onder meer dat persconferenties gedateerd zijn en dat ze niet staat te springen om die te geven. "Ik voelde een enorme druk om mijn symptomen bekend te maken."

Er ging een schokgolf door de tenniswereld heen toen Naomi Osaka geen persconferenties wilde geven op Roland Garros. Uiteindelijk liet ze het grandslamtoernooi achter zich en gaf ze ook forfait voor Wimbledon. Omdat ze op mentaal vlak op haar plooi wilde komen.

 

"Het is oké om niet oké te zijn", staat er te lezen op de cover van Time Magazine. "Je kan niet iedereen tevreden stellen", zegt Osaka. "Toen ik zei dat ik geen persconferenties zou geven om op mentaal vlak voor mezelf te zorgen, had ik voorbereid moeten zijn op wat er gebeurde."

"Ik hou van de pers, maar niet van persconferenties"

De nummer 2 in het vrouwentennis benadrukt dat ze geen probleem heeft met journalisten. "Ik hou van de pers, maar ik hou niet van alle persconferenties. Ik probeer altijd oprecht en vanuit het hart te antwoorden."

 

"Ik heb nooit mediatraining gekregen, dus wat je ziet is wat je krijgt. Zoals ik het zie, is de afhankelijkheid en het respect van atleet tot pers wederzijds."

Naar mijn mening is het format van de persconferenties gedateerd en heeft het dringend een opfrisbeurt nodig. 

Naomi Osaka

"Ik voelde een enorme druk"

Ze voegt er wel een kanttekening aan toe. "Naar mijn mening (dit is slechts mijn mening en niet die van elke tennisser) is het format van de persconferenties gedateerd en heeft het dringend een opfrisbeurt nodig. Ik geloof dat we het voor beide partijen beter, interessanter en leuker kunnen maken."

 

Osaka zegt ook dat ze snakte naar wat rust. "In elke andere job wordt het je vergeven als je eens hier en daar een dag vrij neemt. Zolang het maar geen gewoonte wordt. Je moet je meest persoonlijke symptomen niet aan je werkgever vertellen."

 

"Ik voelde een enorme druk om mijn symptomen bekend te maken. Omdat de pers en het toernooi mij niet geloofden", gaat Osaka verder. "Ik wens dat niemand toe en hoop dat we maatregelen kunnen nemen om vooral de kwetsbare atleten te beschermen."

 

"Ik wil ook nooit meer dat mijn persoonlijke medische geschiedenis onder de loep wordt genomen. Dus ik vraag de pers om een zekere mate van privacy en empathie de volgende keer dat we elkaar ontmoeten."

Ik voelde een enorme druk om mijn symptomen bekend te maken.

Naomi Osaka

Dat zal mogelijk in Tokio zijn, want op de Olympische Spelen hervat Osaka de competitie. "Ik kan niet enthousiaster zijn om in Tokio te spelen. De Olympische Spelen zijn op zich al bijzonder, maar om voor de Japanse fans (supporters zijn niet welkom op de Spelen red.) te mogen spelen, is een droom die uitkomt. Ik hoop dat ik ze trots kan maken." Het tennistoernooi vindt plaats van 24 juli tot 1 augustus.

 

Osaka sluit haar artikel af met een oproep. "Ik hoop dat mensen kunnen begrijpen dat het oké is om niet oké te zijn en dat het oké is om er over te praten. Er zijn mensen die kunnen helpen en er is licht aan het einde van elke tunnel."