Serge Pauwels: "Politt gaan we de komende jaren nog zien in de klassiekers"

  Nils Politt heeft eindelijk zijn grote overwinning te pakken.

  De 12e rit was niet de meest beklijvende in deze Tour, maar toch was er weer genoeg om over na te praten voor Christophe Vandegoor en zijn compagnon Serge Pauwels in hun podcast. Want hoe komt het dat de 27-jarige Nils Politt nu pas zijn tweede profzege boekte? En heeft Julian Alaphilippe de plannen van Deceuninck-Quick Step niet gedwarsboomd?

  "Alaphilippe was een tweesnijdend zwaard voor Deceuninck-Quick Step"

  De etappe naar Nîmes begon spetterend met waaiers, maar na een halfuur werd de strijd al gestaakt en kregen 13 renners een vrijgeleide. Ook al omdat de wind afgenomen was.

   

  "Dat zorgde er op zich niet voor dat de 13 mochten wegrijden", zegt Serge Pauwels. "Er waren verschillende ploegen vertegenwoordigd én Alaphilippe was mee, waardoor Deceuninck-Quick Step niet aangedrongen heeft op een massasprint voor Cavendish."

   

  Vandegoor vraagt zich wel af of Alaphilippe zijn team geen pad in de korf gezet heeft door mee te gaan in de vlucht. "Had men anders wél voor Cavendish gereden of een andere vlucht van de dag laten wegrijden? Of is het al goed geweest?"

   

  Vooral dat laatste, denkt Pauwels. "Ze hebben al 3 ritzeges met Cavendish, 1 met Alaphilippe en ze hebben al de gele trui gedragen. Het was dus ook wat blufpoker naar de andere ploegen toe: doen jullie het maar."

   

  "Het is een tweesnijdend zwaard. Enerzijds zou je kunnen zeggen dat Alaphilippe het de ploegleiding moeilijk gemaakt heeft, maar misschien heeft hij het hen ook makkelijk gemaakt. Je gaat een wereldkampioen in Frankrijk ook niet zomaar terug laten komen of de ploeg dan op kop laten rijden."

  Deceuninck-Quick Step speelde wat blufpoker naar de andere ploegen toe: doen jullie het maar

  Serge Pauwels

  "Politt haalde bijna al eens een grote vis binnen in Parijs-Roubaix"

  Nils Politt zag zijn aanvalslust vandaag beloond. De Duitser van Bora-Hansgrohe anticipeerde perfect op een mogelijk spervuur aan aanvallen in de kopgroep.

   

  "Hij kent zijn eigen sterkte en koos daarom al op 50 kilometer van de finish voor de aanval, ook al wist hij dat het toen nog een uur was", zegt Pauwels. "Hij is iemand die een lange periode heel hard kan rijden. Hij wou absoluut niet achter de feiten aanhollen, want dat krijg je altijd in zo’n steekspel. Hij heeft tot tweemaal toe de vlucht vooruit gekozen."

   

  Politt is intussen 27 jaar, toch heeft hij nu pas zijn tweede profzege geboekt. Hoe kan dat? "Dit is zijn terrein, licht golvend tot vlak, met wind. Maar dit is ook meestal het terrein van de sprinters. Hij moet het in zulke ritten doen, maar je krijgt in die etappes niet vaak de vrijgeleide van het peloton."

   

  "Hij heeft wel bijna eens een grote vis binnengehaald toen hij in Parijs-Roubaix tegen Philippe Gilbert sprintte op de Vélodrome en was ook zeer begeerd op de transfermarkt toen Katjoesja stopte. Het is iemand die we de komende jaren nog gaan zien in de klassiekers, zeker in Parijs-Roubaix."

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar