Gent-scout Manu Ferrera: "De zwakke punten zijn bij Spanje te groot"

  La Roja kijkt vanavond Italië in de ogen.

  Spanje en Italië kijken mekaar vanavond in de ogen voor de eerste halve finale op het EK voetbal. Wie zeker meekijkt is Spaanse Belg Manu Ferrera, scoutingverantwoordelijke bij AA Gent. Hij hoopt op Spaans succes, maar is sceptisch: "De defensie is niet voldoende voor het hoogste niveau."

  Ferrera, broer van Emilio en oom van Yannick, werd geboren in Spanje en groeide op in Brussel, maar is nog steeds minstens evenveel Spanjaard als Belg. Op het EK supporterde hij dan ook voor beide landen.


  Nu België uitgeschakeld is, staat de Ferrera-familie als een blok achter La Roja. "De Spanjaarden hebben voor hun gewoonte een opmerkelijke kern", ziet Ferrera.


  "Er is dit jaar geen enkele speler van Real Madrid bij. Terecht ook, want de goede spelers van Madrid waren geblesseerd. Zo zijn we aan een team gekomen met voornamelijk spelers van de kleinere ploegen. Maar ze hebben het voorlopig goed gedaan."

  "Spaanse defensie niet goed genoeg voor het hoogste niveau"

  Veel vertrouwen in een Spaanse triomf vanavond heeft Ferrera wel niet. "Ik denk niet dat ze per se niet goed genoeg zijn, maar de zwakke punten zijn te groot", vertelt hij.


  "Centraal achterin komen we tekort en in doel ook. Dat is niet voldoende voor het hoogste niveau. De goals die we slikten tegen Kroatië, dat was comedy capers. Zo'n doelpunten staan de Italianen niet toe."

  De goals die we slikten tegen Kroatië, dat was comedy capers. Zo'n doelpunten staan de Italianen niet toe.

  "Ook het middenveld draait niet echt goed. De opbouw is te traag. De tegenstander heeft zo alle tijd om een goede organisatie neer te zetten. En laat dat net de sterkte van dit Italië zijn. Dan wordt het voor de tegenstander moeilijk om te scoren, kijk maar naar België."


  "De Italianen verdedigen heel goed en ook hun keeper is heel sterk. Als Donnarumma bij Portugal in doel stond in plaats van Rui Patricio, dan was België er misschien al uitgegaan in de 1/8e finales."

  Unai Simon slikte een lullige owngoal tegen Kroatië.

  "Pedri is een speler zoals Iniesta en Xavi"

  Een van de lichtpuntjes bij Spanje is de 18-jarige Pedri. "Het is mooi om te zien wat hij doet. Hij verliest bijna geen bal. Hij heeft een goede dieptepass in de voeten en dribbelt goed. Hij is een Barcelona-speler zoals we ze in het verleden kenden, zoals Iniesta en Xavi."

   

  "Maar om prijzen te winnen, hebben we voorin meer kwaliteit nodig", gaat Ferrera verder. "Morata is een goede loper, maar geen topspits. Het is moeilijk om doelpunten te maken als je altijd offside staat."


  "Luis Enrique wil nog altijd het voetbal brengen zoals in de hoogdagen, maar de topspelers die nodig zijn om dat te doen, die zijn er gewoon niet meer."

  Morata is een goede loper, maar geen topspits. Het is moeilijk om doelpunten te maken als je altijd offside staat.

  Pedri schitterde op dit EK met zijn gave techniek en vista.

  "In Spanje is er geen nationale 'spirit' zoals in Italië"

  Ten slotte, hoe leeft het EK in Spanje? "Voetbal is er altijd belangrijk. Het leeft dus, maar niet zoals in Italië. In Spanje is men meer bezig met de strijd tegen Catalonië. Die nationale spirit, zoals de Italianen die hebben, die hebben we niet in Spanje."

   

  Waagt Ferrera zich aan een pronostiek? "De pronostiek van mijn hart zegt 1-2 voor Spanje, die van mijn verstand zegt 2-1 voor Italië. Op neutraal terrein zou Italië in de finale trouwens altijd favoriet zijn, maar op Wembley wordt het tegen Engeland een ander verhaal."

  Manu Ferrera is tegenwoordig scout bij AA Gent.

  Lees ook: