Italië plaatst zich na bloedstollende penaltyreeks voor EK-finale, Spanje treurt

 1. 85' - Verv. César Azpilicueta door Marcos Llorente
 2. 85' - Verv. Lorenzo Insigne door Andrea Belotti
 3. 85' - Verv. Nicolò Barella door Manuel Locatelli
 4. 80' - Doelpunt - Álvaro Morata (1 - 1)
 5. 74' - Verv. Emerson Palmieri door Rafael Tolói
 6. 74' - Verv. Marco Verratti door Matteo Pessina
 7. 70' - Verv. Koke door Rodri
 8. 70' - Verv. Mikel Oyarzabal door Gerard Moreno
 9. 62' - Verv. Ferran Torres door Álvaro Morata
 10. 62' - Verv. Ciro Immobile door Domenico Berardi
 11. 60' - Doelpunt - Federico Chiesa (1 - 0)
 12. 51' - Geel - Sergio Busquets
  1. 97' - Geel - Rafael Tolói
   1. 118' - Geel - Leonardo Bonucci
   2. 109' - Verv. Eric García door Pau Torres
   3. 107' - Verv. Federico Chiesa door Federico Bernardeschi
   60'goalFederico Chiesa1 - 0
   80'goalÁlvaro Morata1 - 1

   Italië heeft zich als eerste geplaatst voor de EK-finale. Na 90 minuten stond er 1-1 op het scorebord. Chiesa bracht de Azzurri op voorsprong met een heerlijke krul, de veelbesproken Morata scoorde tien minuten voor tijd de gelijkmaker. De verlengingen brachten geen winnaar. In de strafschoppenreeks toonde Italië zich het koelste. Alsof de duivel ermee gemoeid was, miste Morata de cruciale elfmeter.

   Italië - Spanje in een notendop:

   • Sleutelmoment: In een zenuwslopende penaltyreeks hebben de Italianen de zenuwen net iets beter onder controle. Enkel Locatelli mist, terwijl bij Spanje zowel Olmo als Morata falen. Jorginho heeft geen last van de druk en zet de beslissende strafschop feilloos om.

   • Man van de match: Amper 18 jaar is hij, maar wat een sterk EK heeft Pedri gespeeld. Ook vandaag was hij weer dé uitblinker bij de Spanjaarden. Het wonderkind van Barça legde niet alleen de meeste kilometers af, zijn passing benaderde ook de perfectie. De beloning bleef uit, straks in Tokio krijgt hij een herkansing met Spanje op de Olympische Spelen.

   • Opvallend: Italië staat voor de 4e keer in de EK-finale, enkel Duitsland doet beter. De Azzurri konden wel nog maar 1 keer uiteindelijk ook de titel pakken, in 1968. In 2000 verloren ze na een golden goal van Trezeguet tegen Frankrijk, 9 jaar geleden kregen ze in de finale een 4-0-pandoering van Spanje.

   Samenvatting van Italië - Spanje (1-1) (4-2 n.p.)

   Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
   We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
   Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

   Dominant Spanje laat de kansen liggen

   Morata op de bank houden en Olmo in de basis droppen. Het was een verrassende keuze van Luis Enrique, maar het bleek een tactische meesterzet. Na een evenwichtig begin trok La Roja de wedstrijd resoluut naar zich toe met knappe combinaties. Het deed bij wijlen zelfs denken aan het tiki-taka-voetbal van zo’n 10 jaar geleden.

    

   Na nog geen kwartier leverde dat een reuzenkans op. Met een heerlijke pass bracht Pedri Oyarzabal alleen voor Donnarumma, maar de Spaanse aanvaller nam de bal niet goed mee en zo kon Emerson de Azzurri behoeden voor een vroege opdoffer.

    

   Spanje bleef de wet dicteren. Ferran Torres zette Jorginho te kijk met een heerlijke dribbel, maar de actie ook afronden lukte niet. Hét pijnpunt bij de Spanjaarden, want na alweer een knappe aanval kreeg Olmo de bal van dichtbij niet voorbij Donnarumma. Met een geweldige redding onderstreepte de doelman nog maar eens zijn waarde voor de Squadra Azzurra.

    

   Pas kort voor de rust kon Italië uit het niks eens echt gevaarlijk zijn en bijna kreeg Spanje zelfs nog een koude douche. Op aangeven van Insigne probeerde Emerson, de vervanger van de onfortuinlijke Spinazzola, het van dichtbij vanuit een scherpe hoek. Zijn schot strandde op de lat.

   Donnarumma pakt uit met geweldige redding op schot van Olmo

   Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
   We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
   Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

   Chiesa met een heerlijke goal, Morata slaat terug

   Ook in de tweede helft bleef het smullen geblazen op Wembley. Immobile zorgde voor een eerste Italiaans prikje, maar leidde met balverlies ook al snel een kans in voor de Spanjaarden. Een schot van Busquets ging rakelings over doel.

    

   Maar ook Italië liet zich niet onbetuigd, Simon moest plat op een lage knal van Chiesa. Op het uur lukte het wél voor de Juventus-speler na een heerlijke aanval. Donnarumma gaf de bal mee aan Verratti, Laporte kon de pass van Insigne naar Immobile nog onderscheppen, maar Chiesa pikte de bal op en krulde de openingstreffer enig mooi voorbij Simon.

    

   Een flinke domper voor Spanje, dat bleef morsen met de kansen. Koke schilderde de bal op het hoofd van Oyarzabal, maar die liet de kans wéér liggen. Ook een afstandsschot van Olmo ging net naast. Bovendien bleef Italië loeren op de counter, Simon moest Berardi van de 2-0 houden.

    

   Italië leek iets te zeker van zijn stuk en Spanje kreeg zo 10 minuten voor het einde wat het verdiende. Na een knappe één-twee met Olmo nam invaller Morata Donnarumma te grazen. 1-1 na de reguliere speeltijd en dus verlengingen op Wembley.

   Chiesa krult Italië weergaloos op voorsprong tegen Spanje: 1-0

   Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
   We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
   Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

   Morata schuift de gelijkmaker binnen in de 80e minuut: 1-1

   Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
   We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
   Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

   Morata van held naar antiheld, Jorginho knalt Azzurri naar de finale

   Het momentum leek voor Spanje en dat bleek ook in de eerste verlenging. Donnarumma moest aan de bak op een vrije trap van Olmo, Chiellini kon met wat meeval de herneming van Morata afblokken. Ook op een gevaarlijke voorzet van Moreno moest Donnarumma zich nog eens onderscheiden.

    

   De tweede verlenging bleek vooral een aanloop naar de penalty’s, bij beide ploegen was de tank leeg. Een treffer van Berardi werd nog terecht afgekeurd voor buitenspel, meer viel er niet meer te beleven.

    

   Locatelli en Olmo openden de strafschoppenreeks elk met een misser, maar daarna gingen de ballen er vlotjes in. Tot Morata de vierde penalty slap in de handen van Donnarumma trapte. Jorginho kon de wedstrijd beslissen en liet die kans niet liggen. Met een flegmatieke trap loodste hij Italië naar de finale.

   Bekijk de spannende strafschoppenreeks in Italië - Spanje

   Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
   We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
   Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

   "Spanje heeft het ons moeilijk gemaakt"

   • Roberto Mancini (bondscoach Italië): "Weinig mensen geloofden erin, maar we staan wel in de finale. De spelers geloofden er vanaf de eerste dag in. We zijn bijzonder blij dat we de Italiaanse fans dit spektakel kunnen aanbieden. We moeten nog één wedstrijd spelen, daar moeten we nog eens hetzelfde doen. We wisten dat het een zeer moeilijke match zou worden, want geen enkele ploeg ter wereld kan zo op balbezit spelen als Spanje. Ze hebben het ons moeilijk gemaakt, ons zwaar onder druk gezet en het voetbal gespeeld dat wij wilden spelen. Maar we hebben alles gegeven tot op het einde, ook al waren we vermoeid. Zo’n penaltyreeks is een loterij, maar we mogen trots zijn dat we in de finale staan. Ik doe mijn hoed ook af voor Spanje, het is een bijzonder sterke ploeg."

   • Luis Enrique (bondscoach Spanje): “Dit is helemaal geen droevige avond voor ons. In het voetbal kan je winnen of verliezen. We moeten Italië feliciteren. Ik had voor het EK al gezegd dat we bij de 8 ploegen waren die het EK konden winnen. Ik denk niet dat ik fout was. We gaan naar huis met het besef dat we de titel hadden kunnen pakken. Ik kan mijn spelers niks verwijten, ze hebben uitstekend werk geleverd. We hebben getoond dat we een team zijn en dat moeten we blijven doen. Morata wou die penalty trappen, ook al heeft hij moeilijke momenten beleefd op dit EK. Hij heeft uitstekend gespeeld en gescoord. Ook Olmo was fantastisch. We hebben het Chiellini en Bonucci lastig gemaakt, terwijl zij Lukaku toch aan banden gelegd hadden. We hebben veel kansen gecreëerd, maar de beslissende actie ontbrak.”

   • Federico Chiesa (Man van de Match): "Het is zonder enige twijfel een van de mooiste avonden van mijn leven. Dergelijke matchen voor mijn land spelen en 60 miljoen Italianen mogen vertegenwoordigen, is een ongelooflijke droom waarvan ik nooit had gedacht dat ik die zou kunnen verwezenlijken. De tegenstander in de finale? Deze avond denken we enkel aan onszelf, zoals we het al het hele toernooi doen. Het is ook datgene wat ervoor heeft gezorgd dat we zover zijn geraakt: enkel denken aan wat we op het veld moeten doen en dan zien we de dag erna wel weer. Denemarken is een ploeg die vol intensiteit speelt. Op dit toernooi hebben ze al getoond dat ze een schitterende ploeg hebben met goeie spelers. Engeland heeft zeer sterke aanvallers, maar is ook sterk in alle andere linies."

   Fase per fase

   1. strafschoppen, 01 uur 40 match afgelopen
   2. 07-07-2021.
   3. strafschoppen, 23 uur 40. Italië naar de finale! Jorginho knalt Italië naar de finale! Hij stuurt Simon de verkeerde kant uit. Dolle vreugde bij de Italianen! .
   4. strafschoppen, 23 uur 39. Donnarumma redt! Morata zorgde voor de 1-1, maar faalt nu. Donnarumma pakt uit met een knappe redding. Jorginho kan het beslissen voor de Azzurri .
   5. strafschoppen, 23 uur 39. Pareltje van Bernardeschi. Heerlijk hoog in doel. Zonder twijfel de mooiste penalty tot nu toe. Knap gedaan van Bernardeschi. .
   6. strafschoppen, 23 uur 38. Thiago met flair. Thiago blijft kalm onder het gefluit van de tifosi. Hij zet zijn strafschop feilloos om. .
   7. strafschoppen, 23 uur 37. Bonucci neemt Simon te grazen. Bonucci stuurt Simon de verkeerde kant uit en werkt het beheerst af. Italië weer op voorsprong. .
   8. strafschoppen, 23 uur 37. Gerard Moreno zorgt voor 1-1. Gerard Moreno faalt niet, hij brengt Spanje weer langszij. .
   9. strafschoppen, 23 uur 36. Belotti doet het! Belotti toont hoe het moet. Hij knalt de bal hard in de linkerbenedenhoek. Italië op voorsprong. .
   10. strafschoppen, 23 uur 35. Olmo knalt hoog over! Olmo kan Spanje op voorsprong brengen, maar hij jaagt de bal hoog over doel! 0-0. .
   11. strafschoppen, 23 uur 34. Locatelli mist! Aiaiai, slecht begin voor de Italianen. Simo duikt naar de goede hoek en stopt de penalty van Locatelli! .
   12. strafschoppen, 23 uur 33. Chiellini blijft zijn vrolijke zelve, ondanks de spanning. Hij wint de toss, de Italianen mogen beginnen en naar de kant met de Italiaanse supporters schieten. .
   13. 06-07-2021.
   14. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Jorginho van Italië. 4, 2.
   15. . Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Álvaro Morata van Spanje.
   16. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Federico Bernardeschi van Italië. 3, 2.
   17. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Thiago van Spanje. 2, 2.
   18. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Leonardo Bonucci van Italië. 2, 1.
   19. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Gerard Moreno van Spanje. 1, 1.
   20. . Strafschop gescoord tijdens strafschoppen door Andrea Belotti van Italië. 1, 0.
   21. . Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Dani Olmo van Spanje.
   22. . Gemiste strafschop tijdens strafschoppenreeks door Manuel Locatelli van Italië.
   23. strafschoppen, 01 uur 33 match begonnen
   24. 07-07-2021.
   25. tweede verlenging, minuut 132. Bekijk de spannende strafschoppenreeks in Italië - Spanje.

    Bekijk de spannende strafschoppenreeks in Italië - Spanje

   26. tweede verlenging, minuut 121. Penalty's! Na meer dan 120 minuten voetballen blijft het gissen wie de eerste EK-finalist wordt. Italië-Spanje eindigt op 1-1, strafschoppen moeten uitsluitsel brengen. .
   27. tweede verlenging, minuut 118.
   28. tweede verlenging, minuut 118. Bonucci gaat iets te driest naar de bal en raakt ook Morata. Een gele kaart is het gevolg. We kunnen ons stilaan opmaken voor strafschoppen. .
   29. Gele kaart voor Leonardo Bonucci van Italië tijdens tweede verlenging, minuut 118
   30. tweede verlenging, minuut 115. Italië heeft het nu beter onder controle dan in de eerste verlenging. Filip Joos.
   31. tweede verlenging, minuut 111. Pech voor Italië: 2-1 wordt afgekeurd.

    Pech voor Italië: 2-1 wordt afgekeurd