De Cauwer: "Tijdrit kwam te vroeg voor Van Aert, maar nog tijd voor Tokio"

  Mathieu van der Poel en Wout van Aert eindigden in de tijdrit in nagenoeg exact dezelfde tijd, maar terwijl dat bij de eerste immense vreugde opleverde liet dat bij de tweede een wat bittere nasmaak na. Welke conclusies trekt commentator José De Cauwer na de chrono?

  "Terwijl Mathieu van der Poel dé verrassing was, was Wout van Aert toch een beetje de tegenvaller van de tijdrit", zegt José De Cauwer. "Hij zal zelf ook gedacht hebben dat het beter zou zijn."

   

  "In de eerste dagen moest hij passen bij de aankomsten bergop en dat was misschien al een aanwijziging. Maar toch dacht hij zelf - en ik ook - dat het wel zou lukken in de tijdrit."

   

  "Hij had heel veel tijd en energie gestoken in die tijdrit, om die zo optimaal mogelijk te krijgen. Maar hij heeft natuurlijk het excuus van die appendixoperatie. Hij heeft heel weinig kunnen koersen. Het zou kunnen dat de Tour een week te vroeg kwam."

   

  Voor de Spelen, waar Van Aert ook op de tijdrit wil schitteren, hoeft dit geen drama te zijn. "Dat is nog een maand verder. Ik denk dat voor sommige renners die naar de Spelen gaan deze Tour er te veel aan zal zijn en voor anderen net goed."

   

  "Maar dat neemt niet weg dat de omkadering van Van Aert misschien een paar zaken zal moeten bijstellen met het oog op Tokio. Hij werd uiteindelijk nog 4e, dus zo slecht is het ook niet."

   

  "Maar het contrast tussen Van Aert, die úren in de windtunnel heeft getest, en Van der Poel, die niet eens een tijdritfiets in huis heeft, is wel groot. Van der Poel komt even in het wilde weg een tijdrit rijden en eindigt in exact dezelfde seconde als Van Aert. Fenomenaal."

   

  "Ze zeiden altijd: Van der Poel is te breed geschouderd om aerodynamisch op een tijdritfiets te zitten. Maar opnieuw lapt hij alle wetten van het wielrennen aan zijn laars."

  Van der Poel lapt opnieuw alle wetten van het wielrennen aan zijn laars.

  José De Cauwer

  Over concurrenten Pogacar: "Begin eraan, jongens"

  De grote winnaar van de tijdrit was natuurlijk Tadej Pogacar. Vorig jaar sloeg hij pas helemaal op het einde toe, nu ligt hij al in de eerste week in poleposition. "Dat je als topfavoriet zo vroeg in de Tour al kunt uitpakken, is heel sterk."

   

  "Maar er kan nog van alles gebeuren, we zijn nog maar 5 dagen ver. Tegen de concurrentie zou ik zeggen: jongens, begin eraan."

   

  "Een koers is soms meer gesloten als iedereen in dezelfde tijd staat dan zoals nu. Het is misschien het moment voor iedereen die tijd verloren heeft om de krachten te bundelen. Zo krijgen we toch nog een open Tour."

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritKopenhagen - Kopenhagen13,2 kmLampaertLampaert
  2wegwedstrijdRoskilde - Nyborg199,2 kmJakobsenvan Aert
  3wegwedstrijdVejle - Sønderborg182 kmGroenewegenvan Aert
  4wegwedstrijdDuinkerke - Calais171,5 kmvan Aertvan Aert
  5wegwedstrijdLille - Arenberg157 kmClarkevan Aert
  6wegwedstrijdBinche - Longwy219,9 kmPogacarPogacar
  7wegwedstrijdsemi bergetappeTomblaine - La Planche des Belles Filles176,3 kmPogacarPogacar
  8wegwedstrijdsemi bergetappeDole - Lausanne186,3 kmvan AertPogacar
  9wegwedstrijdsemi bergetappeAigle - Châtel192,9 kmJungelsPogacar
  10wegwedstrijd