Hoe is het in de bubbel van de Duivels? "Geen angst na besmettingen in Rusland"

  Dries Mertens, met mondmasker, bij aankomst voor de wedstrijd tegen Finland.

  Bijna 100 Finse voetbalfans liepen tijdens de wedstrijd tegen de Rode Duivels een coronabesmetting op in Sint-Petersburg. Zijn de Belgen zelf in gevaar? Wij vroegen het aan Philippe Rosier, Health & Performance Manager bij de Belgische voetbalbond.

  "Duivels komen weinig in contact met externen"

  Hoe zit het met het besmettingsgevaar voor de Rode Duivels, die zelf twee keer in Sint-Petersburg speelden en tussendoor naar Kopenhagen in Denemarken trokken? "We hebben tot op heden nog altijd geen besmetting vastgesteld in onze bubbel", zegt Rosier.

   

  "Het nieuws van de besmette supporters in Rusland is één van de redenen waarom we na onze wedstrijd in Denemarken teruggekeerd zijn naar België en niet zijn doorgereisd naar Sint-Petersburg, wat het oorspronkelijke plan was."

   

  "In Tubeke kunnen we een veiligere omgeving creëren voor onze staf en spelers. Het is wel zo dat je als bubbel weinig in contact komt met externen. Om een voorbeeld te geven: er komt niemand onze eetzaal binnen als de spelers aan het eten zijn. Er wordt pas opgeruimd als de spelers de zaal verlaten hebben."

   

  "Maar een besmetting 100% uitsluiten kan je natuurlijk niet. Maar we proberen de kans zo klein mogelijk te maken."

  We hebben tot op heden nog altijd geen besmetting vastgesteld in onze bubbel.

  "Geen angst onder de spelers"

  Hoe vaak wordt iedereen getest? "UEFA vraagt een test om de vier dagen, maar soms gebeurt het sneller. De spelers zijn gewoon van met de risico's om te gaan. Ze hebben bij hun club allemaal (veel) besmettingen gehad. Het is nu eenmaal het nieuwe normaal."


  "Ik denk niet dat er echt angst is onder de spelers, maar iedereen houdt er wel rekening mee. Zeker in deze fase van het toernooi. Want als je nu besmet geraakt, dan is de kans groot dat het EK voor jou gedaan is."


  Daarom zien de spelers en de entourage echt niemand. Ook geen familieleden. "Klopt. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We zijn bevoordeeld en hebben een missie: zover mogelijk geraken op het EK. Niemand zien is dus één van de nadelen, maar dat hoort erbij."

  Zeker in deze fase van het toernooi houdt iedereen rekening met een besmetting. Want als je nu besmet geraakt, dan is de kans groot dat het EK voor jou gedaan is.

  Premier De Croo: "Wees voorzichtig in rode zone"

  Premier Alexander De Croe roept de Belgische supporters die wedstrijd in Sevilla zondag willen bijwonen op om voorzichtig te zijn. "Zuid-Spanje is voorlopig nog een rode zone. Wie naar een rode zone reist, moet zorgen dat de regels gerespecteerd worden."

  "Ik zou toch eerder voorzichtig zijn. We hebben gezien dat, op basis van een aantal wedstrijden die plaatsgevonden hebben, er bijkomende infecties zijn."

  Michael Vandersteen, supportersclub De Bemvoort: "Ga niet tussen feestende Portugezen staan"

  Michael Vandersteen, trouwe supporter van de Rode Duivels, is er gerust op. Hij ging al kijken naar elke wedstrijd van de Belgen op dit EK en nam telkens zijn voorzorgen. "Ik ben altijd binnen de 48 uur terug naar België gekomen en laat mij ook telkens testen voor ik naar een wedstrijd vertrek."

   

  "Als je ter plaatse bent, dan kies je zelf hoe dicht je bij andere groepen komt. Als daar 1.000 Portugezen staan te feesten in Sevilla, ga ik daar niet tussenstaan. Vanaf 50 meter kan je ook de sfeer bekijken en beleven."