Filip Joos over vaccinheisa: "Storm in glas water, maar ook een gemiste kans"

  Filip Joos in De Afspraak.

  Is er op de derde dag van de voorbereiding van de Rode Duivels richting het EK een eerste relletje geboren? Er ontstond woensdag commotie toen bleek dat niet alle Duivels gebruik gemaakt hadden van hun voorkeursregime in de vaccinatiecampagne. Bondscoach Roberto Martinez moest uitleg geven op zijn persbabbel, Filip Joos analyseerde in De Afspraak.

  "Tussen nu en het einde van het EK zal iedereen gevaccineerd zijn", verdedigde Roberto Martinez de vaccinpolitiek binnen zijn spelersgroep.

   

  "Die uitleg was een beetje warrig", vertelde Filip Joos woensdagavond in De Afspraak. 

   

  "Tegen het einde van het toernooi vaccineren, dat kunnen we vergeten. Dat zou echt dom zijn. Je moet je nu laten vaccineren als speler en je moet niet meer wachten."

   

  Wat is dan het probleem voor sommige spelers? "Er zijn weinig studies bij sporters, aangezien zij door hun jonge leeftijd meestal nog niet gevaccineerd zijn, maar je zou eventueel 10 procent van je longcapaciteit kunnen verliezen in de korte periode na de toediening van je vaccin. We praten dan over een week."

   

  "In principe ben je veilig als je het nu doet. Daar zijn alle dokters het over eens. Er is eigenlijk geen medische reden om het niet te doen."

   

  "De spelers die zich niet laten vaccineren, houden ook geen rekening met klachten van mensen die een jaar na hun besmetting 30 procent minder longcapaciteit hebben. Dat zou ik als voetballer niet graag hebben."

  Je moet je nu laten vaccineren als speler en je moet niet meer wachten.

  Filip Joos

  "Ze hadden gedacht dat meer spelers zich zouden laten vaccineren"

  De meerderheid van de Duivels zou het vaccin wel aanvaard hebben. "Een meerderheid, dat kan ook dicht bij de helft van de groep liggen", zegt Filip Joos.

   

  "Is het een storm in een glas water? Op een bepaalde manier wel. Ik snap dat de bondscoach denkt: nu is er dit. Maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat ze gedacht hadden dat meer spelers zich zouden laten vaccineren."

   

  Zijn er anti-vaxxers aanwezig in de Belgische groep? "Puur statistisch wellicht wel, maar dat mag, hé. In Nederland komt Wout Weghorst daar openlijk voor uit op sociale media. Wij zijn discreter."

   

  "Italië heeft het anders gedaan: bij de preselectie van 35 spelers moest iedereen gevaccineerd worden."

   

  Is er dan geen richtlijn van de UEFA? "Neen, en ook de originele communicatie over hoe je bij x-aantal gevallen uit het toernooi moet, lijkt verdwenen."

   

  "Zij hebben vooral niet de beslissing genomen die zich opdrong: organiseer het EK in één land. Dat is onwaarschijnlijk kortzichtig geweest."

  "Ik denk dat het twijfel zaait bij jongeren"

  De vaccinatiecampagne bij de Rode Duivels is voor Filip Joos vooral "een gemiste kans". "Het was misschien heel naïef, al was ik gelukkig niet de enige, maar ik dacht dat hier 26 helden zouden staan voor het volk."

   

  "Ik zag het voor me: de spuitjes breken af op de biceps van Romelu Lukaku, het derde spuitje werkt wel en dan denken de jongeren: wij doen het ook. Nu moet je een soort geheim bewaren."

   

  "Ja, ik denk wel dat het nu twijfel zaait bij jongeren. In die zin is het een gemiste kans. Al moet je de voorbeeldfunctie van de Duivels niet zo ver drijven dat zij voor de vaccinatie van anderen moeten zorgen."

   

  "De echte medische reden om een vaccin niet te nemen, is in principe enkel de genetisch grotere kans op bloedklonters. Maar dan ben je wellicht geen topsporter."

  Bekijk het gesprek in De Afspraak: