Van Atletiek tot Zwemmen: deze Belgen zijn erbij op de Spelen of maken nog kans

  Van links naar rechts: David Goffin, Matthias Casse, Jonathan Sacoor, Nafi Thiam en Nina Derwael.

  Over minder dan 2 maanden wordt de olympische vlam aangestoken in Tokio. Welke Belgische atleten zijn er al zeker bij in de Japanse hoofdstad en welke Belgen maken nog kans? In deze olympische week maakten wij een overzicht.

  atletiek

  Drie Belgische estafetteteams op de 4x400 meter (Belgian Tornados, Belgian Cheetahs en het gemengde team) zijn erbij. Acht individuele atleten kunnen hun reis naar Japan al voorbereiden.

   

  Bashir Abdi, Dieter Kersten, Koen Naert, Mieke Gorissen en Hanne Verbruggen zullen de marathon in Sapporo lopen. Ook Isaac Kimeli (5.000 en 10.000m), Ben Broeders (polsstokspringen), Hanne Claes (400m horden) en Nafi Thiam (zevenkamp, ver- en hoogspringen) voldeden al aan de olympische limiet.


  De andere Belgen kunnen zich nog op 2 manieren plaatsen voor Tokio: of ze voldoen aan de limiet op hun nummer of ze staan op 29 juni hoog genoeg op de ranking (WR). Deze Belgen staan op dit moment op een plaats die hen recht geeft op een olympisch ticket.

  vrouwen
      WR OS-plaatsen
  200 meter Imke Vervaet 44 56
  800 meter Renée Eykens 30 48
  1.500 meter Elise Vanderelst 33 45
  100 meter horden Eline Berings 35 40
    Anne Zagré 38 40
  400 meter horden Paulien Couckuyt 30 40
  hoogspringen Claire Orcel 26 32
  polsstokspringen Fanny Smets 32 32
  zevenkamp Noor Vidts 11 24
  mannen
  200 meter Robin Vanderbemden 43 56
  400 meter Jonathan Sacoor 24 48
    Kevin Borlée 25 48
    Jonathan Borlée 45 48
  800 meter Elliot Crestan 34 48
  1.500 meter Ismael Debjani 34 48
  5.000 meter Robin Hendrix 29 42
  110 meter horden Michael Obasuyi 34 40
  discuswerpen Philip Milanov 25 32
  tienkamp Thomas Van der Plaetsen 19 24

  baanwielrennen

  Jolien D’hoore en Lotte Kopecky rijden in Tokio de ploegkoers bij de vrouwen. Een van hen zal ook deelnemen aan de omnium. Op dezelfde nummers bij de mannen zijn de Belgen ook van de partij.

   

  Meer dan waarschijnlijk rijden Kenny De Ketele en Robbe Ghys de ploegkoers, wie de omnium voor zijn rekening zal nemen moet nog beslist worden.


  En dan mag Nicky Degrendele nog een heel klein beetje hopen op Tokio. De wereldkampioene keirin van 2019 moet daarvoor wel rekenen op het forfait van anderen.

  badminton

  Op 15 juni wordt de kwalificatieperiode afgesloten. De top 38 van de olympische ranking (2 deelnemers per land uit de top 16, daarna 1 deelnemer per land) mag meedoen. Lianne Tan mag stilaan haar koffers pakken, want zij staat op plaats 24.

  basketbal

  De Belgian Cats zijn een van de speerpunten van de Belgische olympische ploeg. De Belgische basketbalvrouwen mogen voor het eerst naar de Olympische Spelen, ze plaatsten zich in 2020 in eigen land. In de groepsfase treffen ze Australië, China en Puerto Rico.

  3x3 basketbal

  Slechts 8 mannen- en 8 vrouwenteams mogen meedoen in Tokio. Bij de mannen maakt België nog een kans om erbij te zijn. Op het olympisch kwalificatietoernooi deze week in Oostenrijk liggen nog 3 olympische tickets klaar. Begin juni volgt eventueel een allerlaatste kans in Hongarije. Daar kan het laatste team zich plaatsen.

  beachvolleybal

  Op 13 juni verzekeren 15 koppels via de olympische ranking zich van een plekje op het olympische toernooi. Dries Koekelkoren en Tom van Walle staan op die uitgekuiste ranking pas op plaats 25 en hebben dus enkel nog kans om Tokio te bereiken via het laatste Europese kwalificatietoernooi eind juni in Scheveningen. Daar ligt een ticket klaar voor de winnaar van het toernooi.

  boksen

  Delfine Persoon heeft haar olympische droom moeten opbergen, maar op het Europese kwalificatietoernooi in Parijs (4/6-8/6) maken nog enkele Belgen kans. Mohamed Rachem (-69kg), Lancelot Proton de la Chapelle (-75kg), Ziad El-Mohor (-81kg) en Victor Schelstraete (-91kg) zijn nog in de running voor Tokio.

  boogschieten

  België kon zich als team nog niet plaatsen voor de Olympische Spelen. Ben Adriaensen, Jarno De Smedt en Senna Roos proberen daar iets aan te veranderen op het EK boogschieten in Turkije van 31 mei tot 6 juni. Als de Belgen daar niet in slagen, dan krijgen ze eind juni in Parijs nog een laatste kans op olympische kwalificatie.

  gewichtheffen

  Het kwalificatiesysteem voor het gewichtheffen is een ondoorgrondelijk kluwen, maar volgens coach Bieke Vandenabeele mag Nina Sterckx haar ticket voor Tokio boeken. Door dat kluwen is er ook kans dat Anna Van Bellinghen naar Tokio mag afreizen. 

   

  Als Sterckx op 25 juni in de top 8 van de wereldranglijst staat of de beste Europese buiten die top 8 is, dan is ze zeker. Met haar bronzen medaille op het EK en het zilver van het WK voor junioren heeft Sterckx er zelf wel alles aan gedaan om die top 8 te halen.

   

  Die ranking is onderhevig aan de beperkingen die sommige landen hebben opgelegd gekregen voor dopingovertredingen. Omdat Vietnam geschorst werd, belandde Sterckx vandaag op de 8e plaats in de ranking van de -49kg, aldus Vandenabeele. Die ranking zou niet meer wijzigen.

  golf

  De kans is heel groot dat België 3 golfers naar de Olympische Spelen mag sturen. Bij de mannen staan Thomas Pieters en Thomas Detry in de top 60 van de olympische ranking, bij de vrouwen geldt dat voor Manon De Roey. Eind juni, 21/6 voor de mannen en 28/6 voor de vrouwen, wordt de ranking afgesloten. 

  hockey

  De Red Lions zijn als Europees en wereldkampioen een van de favorieten op olympisch goud in Tokio. De Red Panthers konden zich helaas niet plaatsen, zij verloren van China na een shootout.

  judo

  Als de logica wordt gerespecteerd, dan reizen er 4 Belgische judoka’s af naar Japan voor de Olympische Spelen. Charline Van Snick (6e in -52kg), Jorre Verstraeten (14e in -60kg), Matthias Casse (1e in -81kg) en Toma Nikiforov (15e in -100kg) zijn zo goed als zeker geplaatst door hun positie op de olympische ranking. Op 28 juni krijgen ze zekerheid.


  Twee judoka’s hebben “pech”. Gabriella Willems was goed op weg naar kwalificatie, maar scheurde de kruisbanden van haar knie. Sami Chouchi is slachtoffer van de regel dat een land maar 1 judoka per gewichtsklasse mag afvaardigen en hij kampt net als Casse in de -81 kilogram.

  kano/kajak

  Lize Broekx en Hermien Peters hadden zich al gekwalificeerd met hun 4e plaats op het WK in 2019. Ze kregen in mei gezelschap van Artuur Peters in de boot naar Tokio.

   

  Peters won op het olympische kwalificatietoernooi de K1 1.000 meter en mag net als vier jaar geleden naar de Olympische Spelen. Begin deze week kreeg ook Gabriel De Coster goed nieuws. De 20-jarige kajakker werd opgevist voor de Olympische Spelen in de K1 op de slalom.

  karate

  Geen enkele Belg kon zich via de olympische ranking verzekeren van een olympisch startbewijs. Van 11 tot en met 13 juni krijgen ze nog een kans in Parijs op het olympisch kwalificatietoernooi. De top 3 van elke olympische gewichtsklasse pakt een ticket. 

  mountainbike

  België mag 1 man en 1 vrouw afvaardigen voor de cross-country mountainbike. Het ticket bij de vrouwen lijkt klaar te liggen voor Githa Michiels, bij de mannen komen Jens Schuermans en Pierre De Froidmont nog in aanmerking.

  openwaterzwemmen

  Logan Vanhuys krijgt op 19 of 20 juni op het olympische kwalificatietoernooi in Setubal (Portugal) de kans om zich te kwalificeren voor de Spelen. Vanhuys werd in 2019 15e op het WK, terwijl enkel de top 10 een ticket voor Tokio verdiende. 

  paardensport

  De Belgische jumpingploeg verzekerde zich van kwalificatie door in 2019 het EK te winnen. De selectie ligt nog niet vast. De Belgische top 3 op de wereldranglijst mag alvast dromen: Pieter Devos (5), Niels Bruynseels (11) en Jos Verlooy (18).


  Daarnaast komen nog twee Belgen in actie in het paardrijden. Karin Donckers mag zich opmaken voor haar zesde Olympische Spelen in de eventing. Ook in de dressuur stuurt België een amazone: Laurence Roos.

  roeien

  Net als in Rio heeft België 1 roeiboot op de Olympische Spelen. Tim Brys en Niels Van Zandweghe zijn al een tijdje zeker van hun plaats in Tokio, zij kwalificeerden zich op het WK 2019.

  schieten

  Jessie Kaps is de enige Belgische schutter die haar ticket voor de Olympische Spelen al beet heeft. Zij kwalificeerde zich op het onderdeel 10 meter luchtgeweer dankzij haar tweede plaats op het EK in Kroatië. Andere Belgen die nog dromen van Tokio moeten zich ook op het EK plaatsen.

  skateboarden

  Skateboarden is nieuw op de Olympische Spelen en misschien zijn er meteen 2 Belgen bij in Tokio. In het onderdeel street maken Lore Bruggeman en Axel Cruysberghs alvast nog kans. 

   

  Ze kunnen zich rechtstreeks plaatsen op het WK street in Rome volgende week, daar liggen 3 tickets klaar voor de top 3. Als dat niet lukt, dan moeten ze op 30 juni in de top 16 van de uitgezuiverde olympische ranking staan. Cruysberghs en Bruggeman staan op dit moment 17e.

  surfen

  Op het WK surfen in El Salvador volgende week liggen de laatste olympische tickets (5 bij de mannen en 7 bij de vrouwen) klaar, maar de kans is klein dat een van onze landgenoten die kunnen wegkapen. De Belgische talenten mikken eerder op de Olympische Spelen van Parijs in 2024.

  tafeltennis

  Cedric Nuytinck is de enige Belg die nog een waterkansje heeft om als tafeltennisser naar de Olympische Spelen te mogen gaan. De verschillende kwalificatietoernooien waren geen succes.

   

  Er zijn nog 8 plaatsen vrij via de wereldranglijst. Nuytinck, 72e, zal dan nog wat plaatsen moeten winnen, de laatste kwalificatieplaats wordt nu ingenomen door de nummer 61 op de wereldranglijst.

  taekwondo

  In Rio kwamen nog 3 Belgen in actie in het taekwondo, in Tokio zal Jaouad Achab in zijn eentje de Belgische eer moeten hooghouden. 

   

  Achab is een van de medaillekandidaten in de categorie tot 68 kilogram. Achab komt normaal gezien uit in de klasse tot 63 kilogram, maar op de Olympische Spelen worden die 2 klasses samengevoegd.

  tennis

  De belangrijkste manier van kwalificatie gebeurt via de ATP- en WTA-ranking op 14 juni. De top 56 mag naar Tokio, met de beperking dat elk land maar 4 tennissers mag afvaardigen voor het enkeltoernooi en dat die spelers en speelsters in actie zijn gekomen in de Fed Cup of Daviscup in 2019 en 2020. 


  Elise Mertens en David Goffin kunnen op hun beide oren slapen, Alison Van Uytvanck (WTA-67) mag nog hopen. Mertens zal ook een partner kunnen kiezen voor het olympische dubbelspeltoernooi dankzij haar stekje in de top 10 op de dubbelranking. Die partner moet wel in de top 300 staan, waardoor bijvoorbeeld Kim Clijsters uit de boot valt.

   

  Bij de mannen maken ook Joran Vliegen en Sander Gillé nog kans om erbij te zijn. De spelers uit de top 10 van de dubbelranking mogen hun partner kiezen, daarna worden nog 20 dubbelteams geselecteerd op basis van hun gezamenlijke ranking.

  turnen

  De Belgische turnsters boekten op het WK 2019 in Stuttgart hun ticket voor de teamcompetitie in Tokio. Nina Derwael is een van de Belgische medaillehopen op de brug met ongelijke leggers en is - behoudens een blessure - zeker van haar plaats in de selectie. Welke 3 turnsters haar vergezellen, wordt pas later bekendgemaakt.

  triatlon

  De Belgian Hammers hebben in mei het olympische kwalificatietoernooi voor de gemengde estafette gewonnen. Daardoor mag België 4 triatleten (2 mannen en 2 vrouwen) naar Tokio sturen. Jelle Geens, Marten Van Riel, Claire Michel en Valerie Barthelemy dwongen de kwalificatie af en worden wellicht geselecteerd.

  wielrennen

  België trekt met 5 renners naar de Olympische Spelen. Remco Evenepoel en Wout van Aert doen op woensdag 28 juli een gooi naar een medaille in de tijdrit. 

   

  Op zaterdag 24 juli staan ze ook aan de start van de wegrit, hun 3 kompanen voor die wegrit kennen ze nog niet. Bij de vrouwen begint België met 3 aan de wegrit, een van hen mag ook de tijdrit rijden.

  zeilen

  De Belgische vlag zal op twee zeilboten te zien zijn in Enoshima. Emma Plasschaert treedt in de voetsporen van Evi Van Acker in de laser radial.  

   

  Isaura Maenhaut en Anouk Geurts zitten in de tweede zeilboot. Zij veroverden eerder dit jaar het laatste Europese ticket in de 49er FX. Wannes Van Laer heeft nog een waterkansje, als Nederland en Zwitserland beslissen om geen boot te sturen in de laser, dan mag Van Laer alsnog naar Tokio.

  zwemmen

  Enkel Louis Croenen (200 meter vlinderslag) en Fanny Lecluyse (100 en 200 meter schoolslag) hebben al voldaan aan de olympische limiet. De andere Belgen hebben nog tot 27 juni de tijd om de limiet te halen. In Rio waren er nog estafetteteams op de 4x100 en 4x200m vrije slag, maar op het EK konden de Belgische teams zich niet kwalificeren.