Belgian Hammers vol vertrouwen na olympische kwalificatie: "Nieuwe volgorde werkt goed voor ons"

  De Belgian Hammers (archieffoto) mogen zich meten met de beste teams in Tokio.

  België heeft in het triatlon een extra ticket afgedwongen voor de Olympische Spelen. De gemengde aflossingsploeg kwalificeerde zich na winst in de olympische kwalificatiewedstrijd in Lissabon.

  De mixed relay in het triatlon staat deze zomer voor het eerst op het olympische programma.

   

  België heeft al een reputatie opgebouwd in deze jonge discipline. 3 jaar geleden veroverde het Belgische aflossingskwartet brons op het EK. In september vorig jaar was er een 5e plek op het WK.

   

  In Lissabon probeerde België zich vandaag te verzekeren van een olympisch ticket. Elke triatleet moest 300 meter zwemmen, 7,2 km fietsen en 1,8 km lopen.

   

  Claire Michel kwam als 8e uit het water en nestelde zich tijdens het fietsen in een kopgroep van 10 triatletes. Na het lopen wisselde ze als 4e. Ook Jelle Geens deed het uitstekend: hij hield de 3 koplopers in het vizier. 

   

  Valerie Barthelemy begon met een achterstand van 9 seconden op het podium. Ze zwom naar het koptrio. In het lopen ontsnapte Barthelemy met een Zwitserse concurrente.

   

  Slottriatleet Marten Van Riel moest om de zege strijden tegen de Zwitser Max Studer. Dankzij een snelle wissel na het zwemmen begon hij met een kleine bonus te fietsen. Van Riel gaf de leidersplek niet meer uit handen en kwam als 1e over de finishlijn.

   

  De eindtijd van het Belgische kwartet was 1u23'57". Achter de rug van Van Riel versloeg Italië Zwitserland nog in het spurtje voor de 2e plaats. Die 3 landen mogen naar Tokio samen met de top 7 van de wereld.

  Barthelemy: "Details kunnen nog beter, maar dit geeft vertrouwen"

  "Ook al kunnen we nog details verbeteren, deze gouden medaille geeft ons veel vertrouwen voor Tokio", vertelde Barthelemy na de zege in Lissabon. "De volgorde, met Claire die start, Jelle als tweede, ik als derde en Marten als laatste, werkt heel goed voor ons."

   

  De 4 leden van de Belgian Hammers zijn ook individueel geplaatst voor de Spelen, maar hun voorbereiding zal toch anders zijn: "Persoonlijke keuzes", ging Barthelemy verder. "Marten, bijvoorbeeld, heeft wedstrijden nodig om zich goed te voelen."

   

  "Ik zal alleen deelnemen aan de World Series in Leeds om mijn klassement veilig te stellen, voordat ik een pauze neem. Voor Tokio zullen we niet aan estafettes kunnen deelnemen, maar tijdens de training kunnen we aan onze details werken."

   

  De gemengde estafette in Tokio staat gepland voor 31 juli. Elk lid van de estafette moet 300 m zwemmen, 7,4 km fietsen en 2 km lopen.  

  VIDEO: Van Riel bereikt als 1e de aankomst