"Conte haalt spelers, boekt resultaten en laat Inter dan in de steek"

  Antonio Conte heeft afscheid genomen van Inter.

  In Italië draait de trainerscarrousel op volle toeren. Inter moet ondanks de landstitel op zoek naar een nieuwe coach en ook Juventus lijkt voor een trainerswissel te staan. "Het valt me op dat bijna niemand in Italië Antonio Conte iets verwijt", stelt Sporza-voetbalcommentator en Serie A-kenner Filip Joos vast. "Blijkbaar is dat de wereld geworden."

  Het is toch opmerkelijk: 6 clubs uit de top 10 van de Serie A zullen volgend seizoen al zeker een nieuwe coach hebben. Als Andrea Pirlo nog moet vertrekken bij Juventus wordt dat 7 op 10. Lazio-coach Simone Inzaghi onderhandelt nog over een nieuw contract. Voorlopig houden enkel Milan en Atalanta zeker vast aan hun trainer.

   

  Ook landskampioen Inter moet op zoek naar een nieuwe coach, na het vertrek van Antonio Conte. "Die vertrekt omdat hij vindt dat Inter niet aan zijn financiële eisen kan voldoen. Dan gaat het niet over zijn persoonlijke contract. Die 12 miljoen euro per jaar zou hij wel blijven krijgen", weet Filip Joos.

   

  "Neen, het gaat erom dat de ploeg niet uitgebouwd kan worden zoals de heer Conte dat verlangt. Er kan niet genoeg geld vrijgemaakt worden, ondanks een enorme lening die ze afgesloten hebben. Conte vindt het niet voldoende."

  De Conte die in 2016 met niet de allerbeste Italiaanse lichting resultaten boekte sla ik toch hoger aan dan de Conte van nu.

  Filip Joos

  "In 2016 had Antonio Conte nog de Italiaanse nationale ploeg onder zijn hoede op het EK. Met niet de allerbeste lichting boekte hij toch resultaten. Die Conte sla ik dan toch hoger aan dan de Conte van nu, die een ploeg eist waarmee hij zeker de top 2 haalt in Italië en de 1e ronde van de Champions League overleeft, tenzij hij het zelf enorm verknoeit."

   

  "Ik vind dat op de duur toch een beetje makkelijk worden. Praten we nog over hetzelfde beroep als we zeggen "de coach Antonio Conte" en - ik noem maar iemand - "de coach Francky Dury"? Op een bepaalde manier wordt het wel heel grof."

   

  "Conte is destijds bij Juventus weggegaan omdat hij zei dat je met een briefje van 10 euro niet kunt gaan eten in een sterrenrestaurant. Daarmee doelde hij op de Champions League. Hij had wel de pech dat zijn opvolger Allegri met die 10 euro twee keer de Champions League-finale haalde."

   

  "Wees een man. Je hebt spelers gehaald en knappe resultaten behaald en nu laat je ze toch in de steek. Het valt me ook op dat bijna niemand in Italië Conte iets verwijt. Blijkbaar is dat de wereld geworden."

  Antonio Conte wilde de ploeg verder uitbouwen.

  "Misschien liggen zaken voor Lukaku anders nu Conte weg is"

  Het is geen geheim dat het wederzijds respect tussen Romelu Lukaku en Antonio Conte groot was en is. Heeft het vertrek van de oefenmeester ook gevolgen voor de Rode Duivel?

   

  "Dat zal er misschien ook wel wat van afhangen van wat er van de spelers gevraagd wordt", denkt Joos. "Misschien liggen de zaken voor Lukaku anders nu Conte weg is."

   

  "En veel zal ook afhangen van wie de opvolger van Conte wordt, al lijkt het me duidelijk dat ook die trainer zal smeken of Lukaku wil blijven. Ik denk niet dat de nieuwe trainer zal zeggen: "Van mij mag Lukaku weg." Volgens mij gaat Lukaku nog wel voor de sportieve eer."

   

  "Toch zal het verduiveld moeilijk worden om als coach na Conte te komen. Dat wordt sowieso geen pretje. De nieuwe trainer zal altijd langs die meetlat gelegd worden."

  Romelu Lukaku en Antonio Conte

  "Juventus lijkt het noorden wat kwijt"

  Ook bij concurrent Juventus lijkt er nog een trainerswissel op til. Volgens de Italiaanse media is het ontslag van trainer Andrea Pirlo nakend, Massimiliano Allegri staat al klaar in de coulissen om weer over te nemen bij de Oude Dame.

   

  "Het lijkt er inderdaad op dat Allegri terug zal keren. De voorzitter van Juventus is bezig aan een parcours dat de doorsnee windhaan jaloers stemt, ook al begrijp ik de keuze voor Allegri."

   

  "Die moest destijds vertrekken omdat het voetbal niet goed was. Zijn opvolger Sarri pakte nog wel een titel, Pirlo niet. Juventus lijkt het noorden wat kwijt, ook door dat Super League-gedoe."

   

  "Puur economisch heeft Juventus nog wel wat power. Ik zie ze niet volledig wegzakken. Allegri komt ook niet zomaar. Daarvoor heeft hij lang genoeg gewacht. Toch keert hij terug naar het oude nest. Dat zegt wel iets."

   

  Betekent de terugkeer van Allegri ook het einde van Cristiano Ronaldo in Turijn? "Ronaldo wil weg, maar hij kan dankzij een speciaal decreet nergens zoveel verdienen als in Italië. Het zal ervan afhangen of hij bereid is om in te leveren. Dit jaar was het een stuk minder. Een groot deel van de supporters is hem op dit moment liever kwijt dan rijk."