VIDEO: De 5 sleutelmomenten van rit 5: Merlier baalt, Ewan juicht en Landa crasht

  De 5e etappe van de Ronde van Italië leek een geschiedenisloze rit te worden, maar het draaide uiteindelijk anders uit. Wij hebben de meest cruciale fases op een rijtje gezet.

  1. Vlag zakt, 2 renners ribbedebie

  Geen grote strijd voor de vroege vlucht, want vanaf het startsein schieten Umberto Marengo en Filippo Tagliani als een pijl weg. In het peloton vinden ze het best: de zon schijnt eindelijk weer en een vlucht met twee is makkelijk te controleren. Het leven is mooi.

  2. Animo voor tussensprint kost vluchters de kop

  Zonder echt een beestachtig tempo op te leggen komt het peloton razendsnel terug op de 2 vluchters. In een oogwenk worden de 4 minuten dichtgereden, vooral door de drang naar de tussensprint. Tim Merlier verdedigt zijn ciclamino trui zonder zich al te hard in te spannen. Hij laat van de sprinters enkel Gaviria, die dus 3e wordt, voor. Kort na de tussensprint worden Marengo en Tagliani gegrepen.

  3. Een tweede "vlucht van de dag"

  Hoewel er amper wind werd voorspeld, slaat de schrik in het peloton. Plots heersen het wantrouwen en de waakzaamheid. Maar het is slechts een schimmenspel. En dus besluiten opnieuw 2 renners van Bardiani en Androni, Gabburo en Pellaud, om weg te springen. Een 2e kansloze missie van de dag.

  4. Valpartijen van Sivakov en Landa

  Het lijkt een incidentloze etappe te worden, maar niet zo voor Pavel Sivakov en Mikel Landa. De schaduwkopman van Ineos, de nummer 22 in de stand, komt ten val en moet met pijn aan zijn rechterarm zijn weg voortzetten. Nog veel erger was het Landa gesteld, die over een verkeerseiland tuimelde en moest opgeven. Hij is de eerste klassementsrenner die deze Giro verlaat.

  5. Pech voor Merlier in de sprint, indrukwekkende Ewan

  Tim Merlier zit in de ideale positie in de laatste rechte lijn. Maar net wanneer hij wil aanzetten, gaat het mis. Vanuit zijn rug komt Ewan gesprongen, die iedereen voorbijdribbelt alsof ze kegeltjes zijn. Het is zijn 4e zege ooit in de Giro.

  Lees ook:

  Giro d'Italia
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1Turijn - Turijn8.6 kmGannaGanna
  2/>Stupinigi - Novara179 kmMerlierGanna
  3/>Biella - Canale190 kmvan der HoornGanna
  4/>Piacenza - Sestola187 kmDombrowskiDe Marchi
  5/>Modena - Cattolica177 kmEwanDe Marchi
  6/>Grotte di Frasassi - San Giacomo160 kmMäderValter
  7/>Notaresco - Termoli181 kmEwanValter
  8/>Foggia - Guardia Sanframondi170 kmLafayValter
  9/>Castel di Sangro - Campo Felice158 kmBernalBernal
  10/>L'Aquila - Foligno139 kmSaganBernal
  11/>Perugia - Montalcino162 kmSchmidBernal
  12/>Siena - Bagno di Romagna212 kmVendrameBernal
  13/>Ravenna - Verona198 kmNizzoloBernal
  14/>Cittadella - Monte Zoncolan205 kmFortunatoBernal
  15/>Grado - Gorizia147 kmCampenaertsBernal
  16/>Sacile - Cortina d'Ampezzo153 kmBernalBernal
  17/>Canazei - Sega di Ala193 kmMartinBernal
  18/>Rovereto - Stradella231 kmBettiolBernal
  19/>Abbiategrasso - Alpe di Mera166 kmYatesBernal
  20/>Verbania - Alpe Motta164 kmCarusoBernal
  21Senago - Milaan30.3 kmGannaBernal