Giro verliest favoriet Mikel Landa en schaduwkopman Sivakov na zware valpartijen

  Mikel Landa was gebrand op een goede prestatie en had dat gisteren ook al laten zien.

  Drama voor Mikel Landa in de Giro: de Spanjaard is zwaar ten val gekomen in de finale van de 5e etappe en met een sleutelbeenbreuk afgevoerd met de ziekenwagen. De renner van Bahrain-Victorious was een van de favorieten voor de eindzege. Ineos-Grenadiers verloor bij een andere val schaduwkopman Pavel Sivakov met een schouderletsel.

  Mikel Landa was met podiumambities afgezakt naar Italië en de Spanjaard bevestigde gisteren nog zijn prima vorm in de zware 4e etappe.

   

  Maar in de slotfase van de 5e rit sloeg het noodlot toe voor de kopman van Bahrein-Victorious. Joe Dombrowski, de ritwinnaar van gisteren, knalde op 4,5 km van de finish tegen een seingever en Landa kon er niet meer omheen.

   

  Meteen was duidelijk dat de Giro erop zat voor Landa. De Spanjaard bleef lang liggen en werd uiteindelijk afgevoerd met de ziekenwagen. Later op de avond kwam het verdict van de ploeg: "Landa wordt in het Riccione-ziekenhuis behandeld voor een gebroken sleutelbeen, ook meerdere ribben aan zijn linkerzijde zijn geraakt."

   

  "Landa blijft een nacht in observatie in het ziekenhuis en zal nog bijkomende onderzoeken ondergaan. Hij bleef heel de tijd bij bewustzijn, is positief en kijkt ernaar uit om snel weer op de fiets te zitten." Landa won in zijn carrière 3 Giroritten en eindigde in 2015 als derde.

   

  De Fransman François Bidard van AG2R-Citroën ging bij het incident ook tegen de grond en kan ook niet meer voort. Hij brak zijn linkersleutelbeen.

  Schaduwkopman Sivakov van Ineos valt ook letterlijk weg

  Een 10-tal kilometer eerder in de etappe was ook Pavel Sivakov, de schaduwkopman van Ineos, zwaar ten val gekomen. De Russische assistent van Egan Bernal reed de wedstrijd wel nog uit, maar zijn schouder is te zwaar gehavend om voort te doen. (meer foto's onder video)

  Dombrowski out met hersenschudding?

  Dombrowski was ook geraakt en liet röntgenfoto's nemen. Die wezen niet op een breuk. Wellicht heeft de Amerikaan een hersenschudding, laat team UAE weten. Vanavond en morgen ondergaat Dombrowski nog testen in het teamhotel, daarna wordt beslist of hij fit is voor de dienst.

  Lees ook:

  Giro d'Italia
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1wegwedstrijdBoedapest - Visegrád195 kmvan der Poelvan der Poel
  2individuele tijdritBoedapest - Boedapest9,2 kmYatesvan der Poel
  3wegwedstrijdKaposvár - Balatonfüred201 kmCavendishvan der Poel
  4wegwedstrijdsemi bergetappeAvola - Etna172 kmKämnaLópez
  5wegwedstrijdsemi bergetappeCatania - Messina174 kmDémareLópez
  6wegwedstrijdPalmi - Scalea192 kmDémareLópez
  7wegwedstrijdbergetappeDiamante - Potenza196 kmBouwmanLópez
  8wegwedstrijdNapels - Napels153 kmDe GendtLópez
  9wegwedstrijdbergetappeIsernia - Blockhaus191 kmHindleyLópez
  10wegwedstrijd