Slangenmens Ewan kronkelt naar winst in Giro, Landa valt zwaar

  Giro d'Italia: Rit 5einde
  18 °C/>wegwedstrijd
  VertrekModena - AankomstCattolica -
  Afstand177 km
  0306090120150177

   Caleb Ewan heeft de 5e etappe in de Giro gewonnen. De Australiër van Lotto-Soudal was de snelste in de sprint, Tim Merlier had pech. Mikel Landa viel zwaar in de finale en moest opgeven.

   De 5e rit in de Giro in een notendop

   • Winnaar van de dag: Caleb Ewan maakte geen geweldige indruk in de eerste dagen van deze Giro: zijn eerste sprint ging de mist in en in de maandagrit moest hij bergop verrassend snel lossen. Maar net als in zowat al zijn vorige grote rondes presteert Ewan het beste onder druk. Met een machtige slalom katapulteerde hij zichzelf naar de zege. Ewan ligt zo op koers voor zijn grote doel dit jaar: een rit winnen in elke grote ronde.
    
   • Verliezer van de dag: Tim Merlier zat perfect gepositioneerd voor de sprint, maar net wanneer hij op ontploffen stond, leek hij materiaalpech te hebben. De winnaar van afgelopen zondag rateert zo niet alleen een mooie kans, hij moet ook zijn paarse trui afstaan aan Giacomo Nizzolo.
    
   • Pechvogel van de dag: Er was nog niet veel gevallen in deze Giro, maar in de finale naar Cattolica was het 2 keer prijs. Eerst verloor Ineos met Pavel Sivakov zijn schaduwkopman, daarna deelde ook Mikel Landa in de brokken. De Spanjaard maakte gisteren nog zo'n goeie indruk bergop, nu moet hij de wedstrijd al verlaten.
    
   • Opvallend: Giacomo Nizzolo moet ook in zijn 8e Giro nog altijd wachten op een eerste zege. In Cattolica eindigde hij al voor de 11e keer tweede in een massasprint in de ronde van zijn land.

   Machtige sprint van Ewan, en pech voor Merlier

   Weinig animo... tot de finale

   De eerste 150 kilometer van deze etappe konden we eigenlijk snel doorspoelen. Opmerkelijk was dat we 2 vluchten van de dag kregen, telkens met 1 renner van Bardiani (Marengo en Gabburo) en 1 renner van Androni (Tagliani en Pellaud).

    

   Onderweg konden de sprinters hun benen even testen bij de tussensprint. Merlier moest - zonder echt aan te dringen - enkel Gaviria voorlaten. Zijn splijtende demarrage liet het beste verhopen voor later. Het was de drang naar die tussensprint die het einde had betekend voor het eerste vluchtersduo.

    

   Ook de vlucht van Gabburo en Pellaud was natuurlijk ten dode opgeschreven, zelfs toen Gougeard met een vreemde actie kwam aansluiten. Voor de sprint werd ingezet werd het peloton nog 3 keer opgeschrikt door een valpartij. Eerst stond Sivakov aan de kant. De nummer 2 van Ineos ging wel opnieuw van start, maar door pijn aan zijn schouder of arm niet langer van harte.

    

   Nog veel crucialer voor het vervolg van deze Giro was de val van Mikel Landa, die aan een verkeerseiland de lucht invloog samen met blauwe trui Dombrowski, de winnaar van gisteren. De Spanjaard bleef akelig lang liggen en zou uiteindelijk niet meer vertrekken. Hij is de tweede opgever in deze Giro.

    

   Het incident overschaduwde enigszins de sprint. Lotto-Soudal had veel werk opgeknapt in de voorbereiding, maar op het einde stond Caleb Ewan er toch wat alleen voor. Geen punt, want vanachter de rug van de vloekende Merlier, die door een duwtje kettingproblemen had, kronkelde hij als een slang of een worm al zijn concurrenten voorbij. Giacomo Nizzolo werd nog maar eens tweede.

   Mikel Landa is betrokken bij zware val

   Pavel Sivakov, schaduwkopman van Ineos, knalt de struiken in

   Ewan: "Mijn ploegmaats waren zó goed vandaag"

   "Er zat veel druk op de ploeg en op mij om het vandaag goed te doen", sprak ritwinnaar Caleb Ewan. "Deze overwinning is dan ook een opluchting."

    

   "Het is mijn doel om dit jaar in de 3 grote rondes een zege te boeken. De eerste rit hier ging helemaal niet goed, dus er zat veel druk op de ploeg en op mij om het vandaag wel goed te doen. Ik denk dat de ploegmaats zichzelf hebben overtroffen. Ze waren vandaag zó goed. Zonder hen was ik nooit zo vlot aan de aankomst geraakt."

    

   "Één ritzege was mijn doel, om te beginnen, en die heb ik nu. Maar jullie kennen me: ik ben hongerig om zoveel te winnen als ik kan. Dit doet deugd voor het vertrouwen van mij en van de ploeg, om de komende ritten weer een showtje te geven."

   Ewan: "Zonder de ploeg zou ik nooit zo fris aan de finale kunnen beginnen"

   Merlier: "Kreeg duw, vloog uit mijn pedaal en ketting eraf"

   Rituitslag Rit 5Rituitslag Rit 5

   Fase per fase

   1. 17 uur 31. In de herhaling zien we hoe Ewan, net zoals vorig jaar in de Tour, als een slangenmens vanuit de achtergrond helemaal naar voren kronkelt. Indrukwekkend werk van de Australiër. .
   2. 17 uur 31. Het zal misschien dubbel pech zijn voor Merlier, want mogelijk verliest hij ook zijn paarse trui aan Nizzolo. Dat wordt nog even rekenen. .
   3. Ewan wint! Merlier uit pedaal. Viviani gaat als eerste de sprint aan en hindert zo wat Merlier, die zo zijn sprint rateert. Nizzolo lijkt te kunnen profiteren, maar Ewan gaat er net nog over. . 17 uur 30.
   4. 17 uur 30. Groenewegen zit te ver, hij zal niet meedoen. .
   5. 17 uur 29. Merlier zit in 7e plaats, in zijn wiel Ewan. .
   6. Laatste km. Bora-Hansgrohe heeft de controle genomen onder de rode vod. De laatste 900 meter is kaarsrecht. . 17 uur 29.
   7. 17 uur 28. Ook Sagan wordt gebracht, door Oss. Groenewegen moet van wat verder komen. .
   8. 17 uur 28. We focussen ons dan maar weer op de sprint. Merlier is goed omringd, door 2 ploegmaats. .
   9. 17 uur 27. Het is een bittere pil voor Landa, die gisteren nog zo'n goeie indruk maakte in de bergen. Misschien wel samen met Bernal de beste man bergop. .
   10. 17 uur 26. Exit Landa? Landa blijft in foetushouding liggen op de weg. Als zijn Giro hier niet eindigt dan toch minstens zijn klassement. Ook blauwe trui Dombrowski was bij de slachtoffers, maar hij staat toch weer overeind. .
   11. En nog een val! Met Landa! Op een vluchtheuvel bij het binnenrijden van Cattolica vliegen enkele renners de lucht in. Dit zit er ernstig uit. De grootste naam is Landa. . 17 uur 25.
   12. 17 uur 22. De kop van het peloton wordt steeds botter, met een smalle staart. Iedereen wil nu vooraan zitten, ook al is dat onmogelijk. Het gewriemel is begonnen. .
   13. Nieuwe val. Er wordt opnieuw gevallen, redelijk vooraan in het peloton. Kobe Goossens en Filippo Fiorelli staan even te voet. Hier lijkt toch echt weinig aan de hand te zijn, maar we houden een slag om de arm. . 17 uur 20.
   14. Laatste 10 kilometer. Gougeard, Pellaud en Gabburo gaan de laatste 10 kilometer in met een voorsprong van nauwelijks een tiental seconden. . 17 uur 19.
   15. 17 uur 16. Einde voor Sivakov? Sivakov overlegt nog eens met zijn ploegleider. Gaat hij nog door of niet? Voorlopig is er nog maar 1 opgever in deze Giro: Krists Neilands kwam na de proloog ongelukkig ten val. .
   16. 17 uur 14. Sivakov is weer vertrokken, maar hij heeft toch last, van zijn rechterpols zo te zien. Er sijpelt ook bloed uit zijn arm en echt verbeten is de achtervolging niet. Verliest Ineos hier zijn schaduwkopman, de nummer 22 in het klassement? .
   17. Val. Er is tot nu toe opmerkelijk weinig gevallen in deze Giro. Pavel Sivakov heeft het nu toch zitten. De trein van Ineos raakte wat ingesloten in het gootje aan de linkerkant. De schade lijkt mee te vallen, al grimast de Rus wel een beetje. . 17 uur 12.
   18. 17 uur 11. Lotto-Soudal duldt of wil voorlopig geen medewerking in de achtervolging op de sprintvoorbereiding. Tot nu toe kan Ewan zich niet beklagen over het werk van zijn ploegmaats. Houden ze het deze keer langer vol? .