Verkest (15) droomt na sterk EK van Spelen: "Geweldig dat ik met Derwael mag trainen"

  Jutta Verkest werd 10e in de allroundfinale op het EK in Bazel.

  Ook de turnsters zetten stilaan de laatste rechte lijn richting Olympische Spelen in. Deze week vertrekken ze op stage naar Mallorca. Met 10 zijn ze nog die kans maken om geselecteerd te worden. Nina Derwael is uiteraard
  een certitude. Maar op het EK gaf ook de pas 15-jarige Jutta Verkest haar visitekaartje af. 

  Verkest werd 2 weken geleden op het EK in Zwitserland op het laatste nippertje als reserve nog opgevist voor de allroundfinale. En ze werd daarin verrassend 10e. “Het is intussen al wel wat doorgedrongen”, vertelt ze.

   

  “Ik schrok toen ik plots toch naar de finale mocht. Ik begon toch wel met stress aan de brug. Maar daarna, vanaf de balk, heb ik dat kunnen loslaten.”

   

  Ook op de Olympische Jeugdspelen twee jaar geleden presteerde Verkest al goed. “Ik haalde toen de finale aan de brug. Ergens wist ik van mezelf dat ik het kon.”

   

  De échte Olympische Spelen zijn uiteraard de grote droom van Verkest. “Ik had eigenlijk altijd Parijs 2024 in mijn hoofd, maar door corona en het uitstel van de Spelen, kan het dus ook dit jaar al."

   

  Verkest, die naar het EK mocht omdat Derwael licht geblesseerd was, wordt 16 in oktober. “We zullen begin juli weten wie van de 10 meisjes naar Tokio mag”, aldus Verkest. “Dat wordt beslist na nog twee testwedstrijden in juni.  Ik schat mijn kansen nu niet hoog in, maar ook niet laag. Mijn vriendinnen worden eigenlijk mijn concurrentes op zo’n moment, maar ik gun het ze allemaal."

   

  Verkest begon al op haar 5e te turnen. “Eerst in Mechelen, maar intussen zit ik al 4 jaar aan de topsportschool in Gent. Daar train ik zo’n 30 uur per week. Dat is niet altijd evident, er is weinig vrije tijd. Maar hier op het internaat heb ik mijn vriendinnen en we maken plezier."

  "De brug met ongelijke leggers is mijn lievelingstoestel"

  “De brug met ongelijke leggers is mijn lievelingstoestel”, zegt Verkest. “Dat ik dag in dag uit met Nina Derwael mag trainen is geweldig. Zij is een groot voorbeeld voor mij."

   

  En het kan allemaal nog beter. “Ik wil vooral mijn startwaarde, de moeilijkheidsgraad van mijn oefeningen, nog opkrikken. Aan de brug oefen ik bijvoorbeeld de "Derwael", het element dat naar Nina Derwael werd genoemd. Maar ook op de balk en de grond heb ik nog werk."

   

  De klachten en het rapport rond het grensoverschrijdend gedrag van de coaches in de topsporthal hebben de voorbije maanden zeker een impact gehad. “Ik turn zelf nog maar een jaar mee onder Kieffer en Heuls”, zegt Verkest. “Maar ik had zeker het gevoel dat de coaches een hele periode wat

  "afwezig" waren”.

   

  "Na de conclusies van het rapport en de excuses van de coaches is er toch een soort opluchting bij de groep.  Nu kunnen we weer voort in normalere omstandigheden."