Jutta Verkest (15) geeft visitekaartje af met 10e plaats in EK-finale turnen

  Op het EK turnen in Bazel (Zwitserland) heeft Jutta Verkest een knappe prestatie geleverd in de allroundfinale. Ze werd een uur voor de start van de finale opgevist als reserve en eindigde zowaar op de 10e plaats.

  Het EK in Bazel was voor Jutta Verkest haar eerste internationale competitie bij de senioren. De 15-jarige Verkest was de vervangster van Nina Derwael, die had afgezegd voor het EK met een lichte voetblessure.

   

  En ook in de allroundfinale was ze een invalster. Pas een uur voor de start van de finale kreeg Verkest te horen dat ze moest opdraven. De jonge turnster leek bij het binnenkomen van de zaal wat zenuwachtig, maar turnde foutloos.

   

  Met : 12,466 punten aan de brug met ongelijke leggers, 13,500 op de balk, 12.666 op de grond en 13,500 op de sprong kwam ze uit op een puntentotaal van 52,132 punten en dat was zowaar goed voor de 10e plaats. Verkest toont daarmee dat rekening moet gehouden worden met haar voor een selectie voor de Olympische Spelen.

   

  De Russin Viktoriia Listoenova veroverde met 56,731 punten het goud, voor haar landgenote (en de gedoodverfde favoriete) Angelina Melnikova (55,432) en de Britse Jessica Gadirova (55,100).

  Jutta Verkest: "Ik heb mezelf minder druk opgelegd"

  Jutta Verkest glunderde na haar uitstekende finale. "Ik denk dat coach Yves Kieffe ook iets had van : "Amai, wat gebeurt hier?" Dat ik zowel voor het EK als voor de finale werd opgevist? Ik denk dat ik het geluk aan mijn zijde had."

   

  Verkest wist pas net voor de finale dat ze mocht turnen. "Bij de laatste rotatie van de opwarming kwamen ze vertellen mocht meedoen", zegt de Belgische. "Mijn eerste reactie was: "Is dat serieus?" Ik had ook niet door wat er ging gebeuren toen ik moest opwarmen."

   

  In de finale toonde Verkest haar talent. "Het is geweldig. Ik had minder stress dan tijdens de kwalificaties, ik heb mezelf minder druk opgelegd. Tijdens de finale was ik niet bezig met mijn punten of mijn plaats. Ik heb gewoon mijn best gedaan."

  Het parcours van Jutta Verkest in de finale

    grond brug balk sprong allround
  Jutta Verkest 12,666 12,466 13,500 13,500 52,132 (10)

  EK turnen - allroundfinale vrouwen

  1. 15 uur 16. Jutta Verkest eindigt op 10e plaats. Jutta Verkest sluit haar eerste finale op een groot turntoernooi af op de 10e plaats. Onze 15-jarige landgenote mocht als invaller opdraven in de allroundfinale en presteerde heel sterk. .
  2. 15 uur 01. Ze krijgt de finale cadeau, maar ze grijpt het met beide handen aan. Wat een fantastisch resultaat voor Jutta Verkest. Inge Van Meensel.
  3. 14 uur 59. Ook bij de sprong loopt het heel goed voor de 15-jarige Verkest. Met 13,500 zit een plaats in de top 10 er nog in. Nog even wachten op de volgende resultaten. .
  4. 14 uur 52. Na haar grondoefening staat Jutta Verkest op de tiende plaats in de tussenstand. Ze sluit haar finale af met de sprong. .
  5. 14 uur 43. Dit is een heel goed begin van Jutta Verkest. Inge Van Meensel.
  6. 14 uur 39. Bekijk de oefening van Verkest aan de balk.

   Bekijk de oefening van Verkest aan de balk

  7. 14 uur 38. Goeie Verkest op de balk. Waar het in de kwalificaties nog fout liep voor Jutta Verkest op de balk, gaat het in de finale nagenoeg foutloos. Met 13,500 punten wordt ze ook beloond voor haar puike oefening. .
  8. 13 uur 41. Bekijk de oefening van Verkest aan de brug met ongelijke leggers.

   Bekijk de oefening van Verkest aan de brug met ongelijke leggers

  9. 13 uur 32. Livestream loopt. Vanaf nu kunt u kijken naar de vrouwenfinale allround op Eén of hierboven. Commentaar is van Inge Van Meensel, cocommentaar van Dirk Van Esser. Jutta Verkest, opgevist als 3e reserve, kwam al meteen in actie op de brug met ongelijke leggers. De 15-jarige is de jongste van het Belgische pak. Ze viel ook al in voor Nina Derwael, die had afgezegd. Voor Verkest is het haar eerste competitie bij de senioren. Verkest kwam wat zenuwachtig de zaal binnen, omdat ze maar erg laat te horen kreeg dat ze nog mocht meedoen. .
  10. 12 uur 57.