Ga naar de inhoud

Korte turnpakjes gaan op de schop: "Juiste signaal naar jonge turnsters"

 vr 23 april 2021 12:41
De Duitse Sarah Voss in actie op het EK in Basel.

De Duitse turnster Sarah Voss maakte op het EK in Basel een statement tegen seksualisering. Het korte turnpakje werd ingeruild voor een model met lange mouwen en pijpen. "Ik vind het een mooi signaal. Jonge meisjes moeten kunnen dragen wat ze willen", zegt ex-turnster Gaëlle Mys.

Mys vindt de actie van de Duitse turnsters een goede zaak: "Veel jonge gymnastes kijken op naar deze turnsters. Ze maken op deze manier een opening voor jonge meisjes om te kunnen dragen wat ze willen."

 

Op training wordt er nu al vaak gekozen voor een short of een lange broek. "Meisjes van 16 zitten vol in hun puberteit en in die fase ben je onzeker over jezelf." 

 

"Je wil dat wegstoppen op training, maar in de wedstrijd moet je wel weer in je blote benen staan. Meisjes worden vrouw in hun puberteit en dat kan je niet tegenhouden, het is aan de turnwereld om dat te aanvaarden", vertelt Mys.

 

Lange broeken dragen is niet verboden. "Het mag, maar het werd eigenlijk niet gedaan. Ik herinner mij nog een toernooi in Doha waar de plaatselijke meisjes wel al zulke turnpakken droegen omwille van hun geloof, maar wij vonden dat raar. Wanneer de toppers dit ook beginnen te doen zal dit niet langer raar zijn en zullen ook de jongeren dit willen."

 

"Turnen is een subjectieve sport. Niet alleen wat je kunt is van belang, maar ook je voorkomen en uiterlijk doen er toe. Als je niet aan de norm voldoet, is het niet goed. Als de toppers kunnen bewijzen dat een lange broek niet uitmaakt in het krijgen van jury-punten zullen de anderen dit voorbeeld zeker volgen."

De reactie van Sarah Voss:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook: