Ga naar de inhoud

Van Engeland tot Italië en van Denemarken tot Portugal: wie wordt kampioen dit weekend?

 za 1 mei 2021 11:11
" "
De trofeeën van Italië, Engeland of Nederland, op een rij.

In België is dit weekend de Champions' play-offs gestart, maar in het buitenland kunnen enkele clubs zich al tot kampioen kronen. Een reis in vogelvlucht over de Europese competities heen.

Inter aan de bubbels in 2 scenario's, maar Atalanta mag niet winnen

In Italië mag Inter de prosecco meenemen naar Crotone. Er zijn 2 scenario's waarin de flessen ontkurkt mogen worden. 

 

Als Inter wint en de nummer twee, Atalanta, wint niet, dan is Inter voor het eerst sinds 2010 (11 seizoenen geleden) kampioen.

 

Speelt Inter op zaterdag gelijk, dan zal het met veel aandacht naar de match tussen Sassuolo en Atalanta op zondag kijken. Verliest Atalanta op zondag, dan is het verschil 12 punten met nog 12 punten te verdienen en wordt er in Italië naar de onderlinge duels gekeken. Inter was daarin de beste (1-1 uit en 1-0 thuis). Het feest kan dus ook dan losbarsten. 

 

Als de titel er dit seizoen komt, dan is het de 19e landstitel voor Inter. Alleen Juventus doet beter in Italië. Na 9 titels op een rij voor Juve zou zo de hegemonie van de club uit Turijn gebroken worden. Milan was de laatste club die daarin slaagde.

 

Romelu Lukaku zal zich ongetwijfeld laten gaan in het feestgedruis, want voor hem zou het de eerste landstitel buiten België zijn. Met Chelsea maakte hij wel deel uit van de ploeg die de FA Cup won in 2012.

Lukaku heeft met 21 goals trouwens een meer dan groot aandeel in het succes.

Serie A TIM
Crotone
einde
0-2
Internazionale
Serie A TIM
Sassuolo
einde
1-1
Atalanta

City supportert voor een keer voor Liverpool

Ook voor Manchester City kan het een ongelooflijke feestweek worden. In 7 dagen tijd kan de ploeg van Kevin De Bruyne zich voor de 7e keer tot beste ploeg van Engeland kronen én voor het eerst in zijn geschiedenis doorstoten naar de finale van de Champions League.

 

Om de titel dit weekend al in de wacht te slepen moet City in de eerste plaats op zaterdag zelf winnen van Crystal Palace, de nummer 13 in de stand. Zonder winst al zeker geen "We are the Champions" door de luidsprekers dit weekend. Gezien de vorm waar City in verkeert sinds eind november en de uitslag in de heenmatch (4-0), test de dj toch best al eens zijn installatie. 

 

Maar zelf winnen volstaat niet voor City. Om mathematisch zeker te zijn moet City op zondag supporteren voor Liverpool, want enkel bij verlies van United is de titel mathematisch binnen. Spelen United en Liverpool gelijk (en wint City) dan heeft City nog een punt of veel goals nodig in de laatste vier matchen. 

 

Het verschil met United is dan 12 punten met nog evenveel punten te verdienen in de laatste 4 matchen. De regels van de Premier League bepalen dat het doelpuntensaldo bepalend is bij gelijke stand. City doet 16 goals beter voorlopig in het doelpuntensaldo. 

Premier League
Crystal Palace
einde
0-2
Manchester City
Premier League
Manchester United
einde
2-4
Liverpool

Bekervoetbal in Duitsland, dus Bayern ten vroegste volgend weekend kampioen

In Duitsland liet Bayern München vorig weekend de kans liggen op de traditionele bierdouche bij een titel door te verliezen van Mainz. Het zal ook niet voor dit weekend zijn, want dan staat er bekervoetbal op het programma in Duitsland. 

 

Bayern weet ten vroegste meer op zaterdag 8 mei. Bayern kent om 18.30u - als het aftrapt tegen Mönchengladbach - de uitslag van Leipzig op het veld van Dortmund. Als Bayern minstens even goed doet, is het altijd kampioen.

 

Er is ook een scenario waarin Bayern "officieus" kampioen kan worden. Dat is wanneer het zelf verliest van Mönchengladbach en Leipzig niet verder komt dan een gelijkspel tegen Dortmund. 

 

In dat geval is het verschil 6 punten (met nog 6 punten te verdienen) en wordt er gekeken naar het doelpuntensaldo in Duitsland. Dat verschil is momenteel 16 goals in het voordeel van Bayern. In voetbal is alles mogelijk, maar een 9e titel op een rij is dan toch heel dichtbij voor Bayern.

Ajax heeft een punt nodig (of PSV dat niet wint)

Na een jaartje zonder kampioen (door het stoppen van de competitie door de coronacrisis werd er vorig jaar in Nederland geen kampioen gekroond) kan Ajax op zondag officieel een 35e streepje trekken achter zijn aantal titels in de Eredivisie. 

 

Op dit moment hebben de Amsterdammers 12 punten voorsprong op PSV en er zijn nog 4 matchen. Pakt Ajax zondag een punt of wint PSV niet, dan gaat de titelschaal naar Amsterdam.

 

In het onwaarschijnlijke scenario van een gelijk aantal punten op het einde, geeft het doelpuntensaldo de doorslag. Ajax heeft daarin een voorsprong van 35 stuks op PSV.

Eredivisie
Ajax
einde
4-0
FC Emmen
Eredivisie
PSV
einde
2-2
sc Heerenveen

Hoogspanning in Frankrijk, Spanje en Denemarken

  • In Frankrijk: De titelstrijd in de Ligue 1 is bijzonder spannend. Met nog vier speeldagen op het menu kan mathematisch zelfs nog de nummer 4, Lyon, kampioen worden. Maar de strijd lijkt te gaan tussen Rijsel (73 punten), PSG (72 punten) en Monaco (71 punten).

  • In Spanje: Ook in Spanje is het al lang niet meer zo spannend geweest. Op 5 matchen voor het einde van de competitie kunnen ook nog vier clubs de titel pakken: Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid en Sevilla.
 
  • In Portugal: In de Liga NOS gaat het gevecht om de titel tussen de "grote drie", maar Sporting staat er wel het beste voor met 6 punten meer dan Porto en zelfs 10 meer dan Benfica. Er zijn nog 15 punten te verdienen.

  • In Oostenrijk: Salzburg is op weg naar zijn achtste titel op een rij. Ook in Oostenrijk kennen ze een systeem van play-offs en ondanks een halvering van de punten staat Salzburg op 4 matchen van het einde 6 punten voor op Rapid Wien.

  • In Denemarken: De Deense competitie lijkt vooral een tweestrijd te worden. Midtjylland heeft op 5 matchen van het einde in de "Kampioenenronde", zeg maar play-offs, slechts 1 punt meer dan Brondby. FC Kopenhagen van Jess Thorup heeft een achterstand van 3 punten, Aarhus is 4e.