Topcoach Wim Fissette: "Vroeger droomde ik ervan om Maria Sjarapova te coachen"

  Het gravelseizoen in Europa is begonnen en dan komen de boeiendste tennismaanden van het jaar eraan. Voor Dirk Gerlo het moment om een lang gesprek te hebben met Wim Fissette, coach van wereldtopper Naomi Osaka.

  Beluister het gesprek van Dirk Gerlo met Wim Fissette

  "Met Clijsters had ik wel de kennis, maar geen ervaring"

  Wim Fissette draait al ruim 10 jaar mee op het hoogste niveau en is op internationaal vlak de meest vermaarde Belgische tenniscoach. Zijn grote doorbraak kwam er toen hij Kim Clijsters in 2009 begeleidde bij haar eerste comeback.

   

  "Ik heb geluk gehad dat ik meteen op het hoogste niveau ben kunnen beginnen", zegt Fissette. "Ik had nog niet de ervaring, wel de kennis. Ik weet nog dat ik Kim voor haar eerste wedstrijd zei dat ze het circuit de komende drie jaar zou domineren."

  Kim Clijsters en coach Wim Fissette op de US Open van 2009.

  "Vroeger droomde ik ervan om Sjarapova te coachen"

  De voorbije jaren was Fissette erg succesvol met toppers als Victoria Azarenka, Simona Halep, Johanna Konta, Sabine Lisicki en Angelique Kerber.

  Nu is hij al anderhalf jaar de coach van Naomi Osaka, de Japanse winnares van de US Open in 2019 en 2020 en de Australian Open 2021. "Vroeger droomde ik ervan om ooit Maria Sjarapova te coachen, dat is niet gebeurd." 

   

  "Maar Naomi is minstens even goed. Ik besef dat dat ik het geluk heb om in de schaduw met een superster te werken, ik heb mijn droomjob gevonden."

  Als coach doe je er alles aan om jouw speler naar de zege te leiden. Dus als het nodig is, ook vanuit de tribune. De waarschuwing of boete neem je erbij.

  Wim Fissette

  En Fissette legt de lat hoog voor Osaka, de huidige nummer 2 van de wereld. "Als ik met een topspeler werk, dan vind ik dat we alles moeten winnen. Het doel is om nummer 1 te worden."

   

  In de podcast heeft Fissette het onder meer over het belang van data en de verschillende aspecten van coaching. "Als coach doe je er alles aan om jouw speler naar de overwinning te leiden. Dus als het nodig is, ook vanuit de tribune. De waarschuwing of boete neem je erbij."

   

  Osaka is deze week naar Madrid afgezakt voor haar eerste Europese graveltoernooi. Na het Spaanse toptoernooi valt de tennistrein niet meer stil met achtereenvolgens Rome, Roland Garros, Wimbledon, de Olympische Spelen en de US Open.

  Dirk Gerlo interviewt Wim Fissette op Wimbledon in 2013.