Uw gids voor de Ronde van Romandië: Ineos versus de rest?

  Roglic is de laatste winnaar van de Ronde van Romandië.

  Na de lenteklassiekers verschuift het accent naar de rittenkoersen. Tot en met zondag is de gele trui de inzet in de Ronde van Romandië. Hoe zit het parcours in elkaar? Wie moeten we in de gaten houden? Ontdek het hieronder.

  Het parcours:

  De Ronde van Romandië is de sprinters niet gunstig gezind. De tijdrijders, meester-dalers en berggeiten komen deze week wel aan hun trekken in het Zwitserse panorama.

   

  Openen doen de renners traditioneel met een korte proloog, van 4 kilometer. De streep ligt op een slotklim van 880 meter, met een gemiddelde stijging van 7,6 procent.

   

  De 1e rit in lijn is meteen eentje die gezellig op en af gaat. Tussen Aigle en Martigny (waar het WK wielrennen vorig jaar had moeten plaatsvinden) krijgen de renners een circuit voorgeschoteld met telkens 2 heuvels. Geen onoverkomelijke hindernissen, hier ligt de enige kans op een sprint.

   

  Vanaf donderdag zijn de klimmers aan zet. In de 2e etappe staan liefst 6 klauterpartijen op het menu. De top van de laatste beklimming lig op 17 km van de streep. Vallen de zegebloemen ten prooi aan een meester-daler?

  Voor de 3e etappe zoekt de Ronde van Romandië opnieuw de heuvels op. De aankomst ligt opnieuw na een afdaling. De valken in het peloton wrijven zich in de handen.

   

  Het is wachten tot het weekend op een aankomst bergop. Met 4 hapjes onderweg en een slotklim van 21 kilometer is de 4e etappe de koninginnenrit van deze editie. Supersteil is de slotklim niet, met een maximale stijging van 11 procent en een gemiddelde van 7,6 procent. Welke klimmer slaat zijn slag?

   

  Op de slotdag wacht de renners een heuvelachtige tijdrit van 16,2 kilometer. Onderweg zullen de voorjaarsrenners even een flashback krijgen naar de Vlaamse klassiekers, want ze moeten een kasseiklim van 700 meter overwinnen. De streep ligt ook op een hellende strook.

  Ronde van Romandië
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  individuele tijdritOron - Oron4,1 kmDennisDennis
  1wegwedstrijdAigle - Martigny168,1 kmSaganDennis
  2wegwedstrijdLa Neuveville - Saint-Imier164,2 kmColbrelliDennis
  3wegwedstrijdEstavayer - Estavayer168,7 kmSolerSoler
  4wegwedstrijdSion - Thyon 2000161,3 kmWoodsWoods
  5individuele tijdritFribourg - Fribourg16,2 kmCavagnaThomas

  De deelnemers:

  Grote afwezige is Primoz Roglic, de winnaar van de laatste 2 edities (in 2018 en 2019). De Sloveen reed zondag in Luik zijn laatste koers voor de Tour. Alle andere wedstrijden moeten wijken voor het grote doel.

   

  In de strijd om de knikkers moeten we vooral kijken naar klimmers met tijdritbenen. Dan komen we automatisch uit bij Ineos-Grenadiers, met Geraint Thomas en Richie Porte. De Britse sterrenformatie heeft ook nog tijdritkanonnen Ganna en Dennis achter de hand.

   

  Miguel Angel Lopez maakt zijn debuut in het shirt van Movistar. Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman mogen de Nederlanders laten dromen van eindwinst. En wat met Chris Froome, de eindwinnaar in 2013 en 2014? Laat hij nog eens een positief signaal zien?

   

  Met Woods en Hirschi breien ook nog enkele Ardennen-mannen een vervolg aan hun voorjaar. In de tijdritten is het uitkijken naar thuisrijders Stefan Küng en Bissegger. Zij moeten tegen de klok wel afrekenen met de Ineos-chronomannen en Cavagna.

   

  De sprinters worden deze week niet op hun wenken bediend, maar dat weerhield Peter Sagan niet om naar Romandië af te zakken. De Slovaak komt vooral ook wedstrijdritme opdoen met het oog op de Giro. 

  teams en deelnemers

  INEOS Grenadiers
  ploegopstelling
  nrlandnaamgeborenlengtegewicht
  1Geraint Thomas 1.83 m71 kg
  2Andrey Amador 1.81 m73 kg
  3Rohan Dennis 1.82 m72 kg
  4Owain Doull 1.81 m71 kg
  5Eddie Dunbar 1.70 m57 kg
  6Filippo Ganna 1.93 m82 kg
  7Richie Porte 1.72 m62 kg
  Deceuninck - Quick-Step
  Jumbo - Visma
  UAE Team Emirates
  BORA - hansgrohe
  Trek - Segafredo
  Bahrain Victorious
  AG2R - Citroën Team
  Astana - Premier Tech
  Team BikeExchange
  Groupama - FDJ
  Team Qhubeka - ASSOS
  Israel Start-Up Nation
  Movistar Team
  Lotto - Soudal
  Cofidis
  Team DSM
  EF Education - Nippo
  Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux
  Zwitserland
  INEOS Grenadiers
  * neemt niet meer deel

  De Belgen:

  Een elftal Belgen komt aan de start van de Ronde van Romandië. Philippe Gilbert krijgt bij Lotto-Soudal het gezelschap van jonkies Steff Cras, Kobe Goossens en Gerben Thijssen.

   

  Deceuninck-Quick Step vaardigt het duo Devenyns-Keisse af. Uitkijken is het ook naar de ontwikkeling van Ilan Van Wilder (DSM), die in de Ronde van het Baskenland 4 keer in de top 20 reed.

   

  Jan Bakelants (Intermarché-Wanty-Gobert) en Sander Armée (Qhubeka-Assos) mogen zich uitleven in de heuveletappes. Sprinter Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe) en Lawrence Naesen (AG2R-Citroën) vervolledigen het Belgische legioen.

  Ilan Van Wilder reed zich al in de kijker in de Ronde van het Baskenland.